Jyllands-Posten

Mangfoldig­heden må ikke stå i vejen for en faelles nationalit­et

- MICHAEL BÖSS

Den verdensken­dte politiske filosof Francis Fukuyama kom for ottende gang på ti år til Danmark i forrige uge. Her fik han lejlighed til at tale med flere medier om sin nye bog ”Identity”. Hovedpoint­en i bogen er, at alle stater har brug for en staerk national identitet. Når flere lande i Mellemøste­n ikke fungerer, skyldes det, at de aldrig har udviklet en sådan. Bogen er meget relevant i en dansk sammenhaen­g, men bør ikke sluges råt.

Ifølge Fukuyama tilkender national identitet det politiske styre legitimite­t og kommer til udtryk i statens love og institutio­ner, som f.eks. bestemmer, hvad skolebørn skal laere om deres lands historie. Men nationalit­et handler også om kultur og vaerdier og om de fortaellin­ger, et folk har om sig selv: Hvor det kommer fra, hvad det fejrer, og hvad der bør huskes.

Selv om diversitet i nutidens samfund er både en kendsgerni­ng og en vaerdi, må mangfoldig­heden ikke stå i vejen for en faelles nationalit­et. Godt nok fik begrebet et dårligt omdømme i første halvdel af 1900-tallet, da der bredte sig en intolerant, aggressiv og dybt illiberal ”etnisk nationalis­me” i Centraleur­opa. Men historien viser, at national identitet også kan bygges op omkring liberale og demokratis­ke vaerdier, og at den ikke kraever, at alle medlemmer af befolkning­en deler etnicitet, mener Fukuyama. Han peger samtidig på de vaerdifuld­e konsekvens­er af en staerk nationalit­et: Den fremmer statens sikkerhed, en ikkekorrup­t embedsstan­d, økonomisk udvikling, tillid og social solidarite­t. Endelig er nationalit­et en forudsaetn­ing for det liberale demokrati.

I dag er der nogle, der mener, at globaliser­ingen betyder, at nationalit­et og nationalst­ater er foraeldede og bør erstattes af transnatio­nale identitete­r og institutio­ner. Andre mener, at liberale demokratie­r bygger på idéen om universell­e menneskere­ttigheder, som der ikke bør saettes nationale graenser for. Men alligevel er der ikke noget alternativ til den nuvaerende internatio­nale orden baseret på nationalst­ater, mener Fukuyama. Dels fordi der ikke findes noget trovaerdig­t forslag til, hvordan man kan holde globale regeringsi­nstitution­er demokratis­k ansvarlige. Dels fordi demokrati- ske institutio­ner afhaenger af en befolkning med »faelles normer, perspektiv­er og til syvende og sidst en faelles kultur«.

Hvad indebaerer det så for et land som Danmark, hvor en femtedel af befolkning­en i 2060 vil bestå af efterkomme­re fra ikkevestli­ge lande? Her vil den kulturelle venstreflø­j stejle over for Fukuyama. Han anbefaler nemlig en begraensni­ng af indvandrin­g, så det kan lade sig gøre at assimilere indvandrer­e til de nationale vaerdier i en liberal Leitkultur. Til gengaeld er han kritisk over for både det nye højres og venstres identitets­politik.

Fukuyama anser sit eget land, USA, for at vaere forbillede på, hvordan nationalit­et bør vaere: frigjort fra sine etniske og religiøse rødder og grundlagt på vaerdierne i en liberal politisk kultur. Her overmander den liberale teoretiker dog historiker­en i ham. Jeg er selv skeptisk over for hans tro på, at man kan overføre USA’s model til et samfund med helt andre historiske forudsaetn­inger. Jeg deler heller ikke hans forestilli­ng om, at man blot med rationelle argumenter kan få et folk til opgive en nationalit­et, det har udviklet gennem flere hundrede år, og dermed også de etniske kulturelem­enter, der knytter sig til den.

Men er etnisk kultur nu også så ekskludere­nde? En af de danske traditione­r er den måde, vi fejrer kristen jul på, fra julekrybbe til nisseland. Og den er de fleste indvandrer­e tilsynelad­ende heller ikke modstander­e af. Så derfor: glaedelig jul!

Jeg tror ikke, at man blot med rationelle argumenter kan få et folk til opgive en nationalit­et udviklet gennem mange år.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark