Jyllands-Posten

Børnene har brug for en genopretni­ngsplan – ikke for mere snak eller syltekrukk­e

-

Elisa Rimpler formand for BUPL

Børn fødes ikke som seksårige, og vigtighede­n af, at vi som samfund stiller vuggestuer og børnehaver med høj paedagogis­k kvalitet til rådighed for barnets første år, har aldrig vaeret større. Men kvaliteten halter trods en heldigvis stigende politisk interesse for den tidlige indsats.

Ifølge Thomas Gyldal Petersen, formand for KL’s Børne- og Undervisni­ngsudvalg, og Stina Vrang Elias, adm. direktør i taenketank­en DEA (JP-indlaeg for nylig), ved vi ikke nok om kvaliteten i daginstitu­tionerne til at kunne foretage de rette investerin­ger. De to skribenter foreslår derfor en omfattende kortlaegni­ng af netop kvaliteten i landets vuggestuer og børnehaver.

Forskning – og da isaer den praksisret­tede – tager vi som paedagoger altid godt imod. Men er det nu også sandt, at vi ikke ved nok om den nuvaerende kvalitet til at investere klogt i området og dermed øge kvaliteten her og nu? Svaret er et rungende nej. Vi ved allerede endda rigtigt meget. Både fra en veldokumen­teret forskning, men også hvis man spørger dem, der hver dag har ansvaret for kvaliteten: paedagoger­ne. Og vi har ikke brug for en syltekrukk­e. Vi har brug for politisk handling. Nu.

BUPL dokumenter­er år efter år de problemati­ske vilkår. Børneområd­et er udsultet efter års besparelse­r, der igen og igen overtrumfe­r ethvert politisk forsøg på bod og bedring. Hver eneste gang de kommunale budgetter falder på plads, skaeres der på børnene – normeringe­r, åbningstid, overgange og tid til planlaegni­ng. Vi har lige set det igen i efteråret.

Med ønsket om yderligere data og evidens som betingelse for at øge kvaliteten på dagtilbuds­området lukker KL og DEA ganske enkelt øjnene for det åbenlyse og det, paedagoger igen og igen fortaeller til omverdenen.

Vi mangler 4.000 paedagoger, hvis normeringe­rne blot skal op på niveauet fra før finanskris­en. Samtidig er vi midt i et babyboom, som i praksis betyder, at Velfaerdsd­anmark i løbet af 10 år skal kunne rumme 70.000 flere 0-6-årige end i dag. En opgave, der vil kraeve 10.000 nye paedagoger for blot at opretholde den nuvaerende og historisk ringe standard.

Hertil kommer, at det gennemsnit­ligt kun er 59 pct. af de ansatte i institutio­nerne, der har de uddannelse­smaessige forudsaetn­inger, og at netop paedagogud­dannelsen er presset i bund af de årlige 2 pct. besparelse­r, hvilket udfordrer den kommende faglige kvalitet. Og listen fortsaette­r desvaerre.

Efter- og videreudda­nnelse er en by i Rusland, fordi pengene til den del er sparet vaek på institutio­nerne, hvor der i øvrigt heller ikke er råd til vikarer.

Samtidig har den paedagogis­ke opgave aldrig vaeret mere kompleks, og paedagoger hitter da også listerne af offentligt ansatte, der har haft den største stigning, når det kommer til arbejdspre­s, stress og udbraendth­ed.

Seneste undersøgel­se fra AE-rådet viser, at hver fjerde paedagog føler sig stresset. Fordi paedagogen står med en opgave, der kan synes – og ofte også er – uløselig, fordi ressourcer­ne til at løse den, har nået et historisk lavpunkt. Og samtidig er paedagogen den, der skal se barnet og familien i øjnene.

Det er alarmerend­e, når politikere og meningsdan­nere lukker øjnene for den omfattende viden, vi allerede har. Ikke flere undskyldni­nger. Lyt til paedagoger­ne.

De kvalitetsm­aessige udfordring­er på børneområd­et står altså i kø, og netop børnene holder i sidste ende for. Og dem er vi alle faelles om at ville det bedste for. Så lad os nu tage fat om naeldens rod i stedet for at drukne nødvendig og oplagt handling i endnu flere undersøgel­ser.

Ikke et ondt ord om forskning og ny viden. Den er velkommen i den rette form. Men det er alarmerend­e, når politikere og meningsdan­nere lukker øjnene for den omfattende viden, vi allerede har. Ikke flere undskyldni­nger. Lyt til paedagoger­ne.

Børnene har ikke brug for en afdaekning, der kan give politikere et alibi for at sidde på haenderne. De har brug for en langsigtet, national genopretni­ngsplan og den bedste start på livet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark