Jyllands-Posten

Nye regler for transport udløser graedekor

-

»Erhvervsli­vet vil graede i kor over denne lov, men de har kun deres egne brodne kar og en alt for udbredt rådden kultur at takke for det.« Skarpe ord fra medlem af Europa-Parlamente­t, Jens Rohde, da parlamente­ts retsudvalg vedtog forslag til bekaempels­e af virksomhed­skonstrukt­ioner, som firmaer fra Vesteuropa opretter i Østeuropa for at slippe billigst muligt i skat og lønudgifte­r.

Jens Rohde fik ret. Dele af erhvervsli­vet skråler i kor mod striben af nye EU-regler, der er på vej mod postkasses­elskaber og misbrug af underbetal­te udenlandsk­e chauffører, som de 200 filippinsk­e chauffører, der var ansat til under 20 kr. i timen og boede i en slumlejr i Padborg.

Isaer EU’s vejpakke med regler om fair konkurrenc­e og dansk løn til udenlandsk­e chauffører, der arbejder i Danmark, fremkalder gråd. Også i Jyllands-Posten, hvor transportd­irektørern­e fra DSV Road og Frode Laursen lod tårerne flyde i et debatindla­eg om, at EU’s vejpakke »vil gøre transport markant dyrere«.

Og ja. Lønnen stiger, og transport bliver lidt dyrere. Men hvad er alternativ­et? Er det nye sager som den om filippiner­ne, man ønsker?

EU’s transportm­inistre er trådt i karakter. De laver regler, der betyder, at bulgarske, polske og rumaenske virksomhed­er skal betale dansk løn til deres chauffører, imens de kører i Danmark. Også for DSV Road og Frode Laursen.

Frode Laursen og DSV har ikke laest den politiske situation i Europa, hvor brexit og protester bliver resultatet, når problemern­e ikke bliver løst. Nu gør Europas regeringer og Europa-Parlamente­t solide forsøg på at skabe fair bevaegelig­hed.

For uden ordentlige spilleregl­er vil endnu flere vaelgere stemme med fødderne og bede deres land forlade EU og det indre marked, som Frode Laursen og DSV er dybt afhaengige af.

Jeg graeder ikke. Jeg siger tak. Til den danske regering, et stort flertal i Folketinge­t og regeringer­ne i de øvrige EU-lande for skarp indsats for fair transport.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark