Jyllands-Posten

Det er på tide, at koen tages i forsvar

-

Indrømmet, mine køer prutter, men jeg oplever, at kvaeg pålaegges urimelig stor skyld i miljødebat­ten. Udledninge­n af skadelige gasser er steget støt gennem de sidste 50 år, samtidig er antallet af køer naesten halveret fra 1.292.000 i 1968 til 665.000 i 2018. Derfor er det åbenlyst, at stigningen i den skadelige udledning ikke skyldes køerne. Selvfølgel­ig skal vi gøre, hvad vi kan for nedbringe udslip også fra dyrene. Her er danske landmaend i førersaede­t som nogle af de mest klimaeffek­tive i verden. Godt for det. At nedbringe den danske kvaegbesta­nd vil ikke gavne miljøet. Snarere tvaertimod vil det gå den anden vej, hvis produktion­en flyttes til andre lande.

Jeg er enig i, at det haster med at få nedbragt CO2 og anden udledning. Desvaerre er mange af de tiltag, der roser sig af at vaere CO2neutral­e, ofte teoretiske og holder ikke i virkelighe­den: Et kraftvaerk producerer strøm og varme ved hjaelp af biomasse, det kan f.eks. vaere rester fra olivenprod­uktion i Graekenlan­d eller et andet sted. Kraftvaerk­et modregner den CO2, som biomassen har optaget, inden den braendes af, og som ved et trylleslag er de CO2-neutrale.

Men er det rigtigt, at verden nu er reddet fra udledning af CO2? I mange tilfaelde kan disse rester bruges som gødning. Hvis biomassen braendes af og i stedet erstattes af kunstgødni­ng, som giver udledning ved fremstilli­ng, er der intet opnået. En vigtig grund, til at der braendes store maengder biomasse, isaer traepiller, er, at den er fritaget for afgifter. Afgiftsfri­tagelsen har større vaerdi end den støtte, der gives til havvindmøl­ler. Det er da tude tosset. De penge vil gøre langt større gavn, hvis de blev brugt til at fremme vedvarende energi.

At biomasse har en fordelagti­g beskatning, gør det vanskelige­re for mere miljøvenli­ge teknologie­r at konkurrere. Det gaelder f.eks. varmepumpe­r og geotermisk varme.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark