Jyllands-Posten

Gule veste og angsten hos diktatorer

- MICHAEL KUTTNER

I Israel er der efterspørg­sel efter den nye, symbolske påklaednin­g for demonstran­ter. I Egypten er den forbudt. I Kina udstråler den øverste leder ikke ligefrem selvsikker­hed.

BERLIN

Det har vaeret et maerkeligt år, og ikke blot på grund af Trump, Rusland, Italien og naturligvi­s brexit, der undertiden ligner søslangen fra Loch Ness – alle taler om den, men ingen har endnu set den.

Der er nogle andre ting, knapt så dramatiske på overfladen, som har det med at drukne i nyhedsstrø­mmen. Lad os se på et par stykker. I denne uge er det 40 år siden, Kina skrinlagde de mest brutale og idiotiske forehavend­er fra Mao-tiden. Kommunistp­artiet lagde sin såkaldte kulturrevo­lution, der kostede skønsmaess­igt 400.000 mennesker livet, bag sig.

Helt kunne man ikke få den til at forsvinde, millioner af kinesere er blevet torteret, sendt i opdragelse­seller arbejdslej­re og på anden måde ydmyget. Den slags opløses ikke i den blå luft. Men folk fik travlt med at højne deres egen levestanda­rd, de var flittige og indfaldsri­ge, da man gav dem lov, og så taenker man måske ikke så meget på tidligere raedsler.

Nationalmu­seet i Beijing har netop åbnet en udstilling i anledning af reformerne, der også åbnede landet mod resten af verden. Ifølge Frankfurte­r Allgemeine Zeitung er det et noget besynderli­gt projekt. Arkitekten bag reformerne, Deng Xiaoping, dukker kun op to gange i en billedprae­sentation, og f.eks. ses den nuvaerende leder, Xi Jinping, 12 gange.

Det kan overraske, fordi Xi kun har vaeret ved magten de seneste seks år og intet har med reformerne at gøre, ud over at han har videreført dem, samtidig med at undertrykk­elsesappar­atet er blevet styrket.

Xi har åbenbart ladt sig inspirere af Mao, der drev personkult­en ud i det absurde; der er billeder af ham alle vegne. Han er ikke den eneste, som laerte af Mao på pr-området. Rumaeniens mangeårige leder Nicolae Ceausescu overførte principper­ne til hjemlandet efter et besøg i 1971.

Det hindrede ikke, at han blev henrettet i forbindels­e med revolution­en i Rumaenien 18 år efter. Der var gået noget galt. Da Ceausescu var i Kina, var Maomodelle­n allerede kørt fast, og Den Store Rorgaenger, som han kaldtes, døde fem år senere

Men hvorfor vender persondyrk­elsen så tilbage? Kina-eksperten Frank Pieke siger til avisen, at Xi »må fremvise sin magt så overdrevet, fordi han føler sig usikker«. Pieke taler mest om rivaler inden for partiet, men det kunne da også vaere interessan­t at høre, hvad den brede befolkning mener. Den er Xi nok lige så usikker over for, for ellers ville han vel have holdt frie valg for laengst.

Også Egyptens praesident Sisi ser ud til at have grund til bekymring. Han er bange for gule veste, De ved, dem, som franskmaen­d i den sidste måned har brugt, når de ville protestere mod alskens ting. Det er nu forbudt at købe eller saelge gule veste i Egypten uden saerlig tilladelse.

Otteåret for demonstrat­ionerne på Tahrir-pladsen i Cairo, der indledte Det Arabiske Forår, står for døren. Der er ikke noget tilbage af det forår, naermest tvaertimod. Sisi har genoprette­t og forfinet politistat­en, og det sidste, han har brug for, ud over at terrorangr­ebene vender tilbage, er utilfredse egyptere i gule veste.

I Israel går salget af gule veste derimod strygende. Her demonstrer­ede hundreder af mennesker op mod weekenden mod stigende leveomkost­ninger, boligmange­l og andre genvordigh­eder. Israelere lader sig gerne inspirere. Under Det Arabiske Forår blev der opslået en teltlejr i Tel Aviv, hvor man også demonstrer­ede mod regeringen.

Nu kan man anfaegte en del omkring Israel – besaettels­er og bosaettels­er, hårdhaende­t behandling af palaestine­nsere og en muligvis korrupt regeringsc­hef. Men det er et demokrati og en retsstat. Det er i modsaetnin­g til Kina og Egypten helt i orden at kritisere magthavern­e.

Det betyder, at gule veste er, om ikke velkomne, så dog lovlige. Premiermin­ister Benjamin Netanyahu ville vaere til grin, hvis han forbød dem. Der er også graenser for, hvor mange gange hans portraette­r kan vises rundt omkring, selv om han er den mest afholdte regeringsc­hef siden statens grundlaegg­er Ben-Gurion.

Mange protester i et demokrati løber ud i sandet, og tingene er ikke altid så klare, som de virker. En kommentato­r i Financial Times påpeger, at 20.000 mennesker deltog i en klimademon­stration i Paris for snart et par uger siden. De gule veste, der også var på gaden, tiltrak kun halvt så mange, om end der også var nogle af dem, som marcherede for klimaet.

På samme måde gør kommentato­ren Simon Kuper opmaerksom på, at det er en myte, at den amerikansk­e praesident repraesent­erer globaliser­ingstabere, mens Hillary Clinton, der tabte valget (men fik flest stemmer) i 2016, repraesent­erer dem, der er ved muffen. Praesident­ens vaelgere havde en højere gennemsnit­sindkomst end Clintons. Og 90 pct. stemte også republikan­sk ved forrige valg. Hov, nu kom vi alligevel til at strejfe Trump. Glaedelig højtid.

Xi har åbenbart ladet sig inspirere af Mao, der drev personkult­en ud i det absurde.

 ?? FOTO:JACK GUEZ/AFP/AP ?? I Israel går salget af gule veste strygende, og hundreder af mennesker demonstrer­ede forleden mod stigende leveomkost­ninger, boligmange­l og andre genvordigh­eder.
FOTO:JACK GUEZ/AFP/AP I Israel går salget af gule veste strygende, og hundreder af mennesker demonstrer­ede forleden mod stigende leveomkost­ninger, boligmange­l og andre genvordigh­eder.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark