Jyllands-Posten

Glem ikke de egnede og haederlige – i hvidvasksk­andalen

- Morten Balling

I den seneste tid har hvidvask- og udbytteska­ndaler med rette foranledig­et en storm af kritik mod den finansiell­e sektor. Flere medlemmer af bankledels­er og direktøren for ATP er blevet frataget deres job, fordi de ikke inden for deres ansvarsomr­åde har grebet ind over for tvivlsomme transaktio­ner og forretning­smodeller.

Nogle af de kritisered­e transaktio­ner har holdt sig inden for lovens og dobbeltbes­katningstr­aktaters bogstav, men det er gjort gaeldende, at de ikke har vaeret i overensste­mmelse med ”lovens ånd”. Politikere fra naesten alle partier har i staerke ord fordømt ledere, som er blevet kaldt ”banditter i habitter”.

Vi skal snart have folketings­valg, og den hårde retorik afspejler nok, at det blandt kandidater­ne er en udbredt opfattelse, at der er stemmer i at skaelde ud på direktører og bestyrelse­smedlemmer i finansiell­e virksomhed­er. Mit aerinde med dette debatindla­eg er en opfordring til alle om at klappe hesten.

Sandheden er jo, at tusinder af veluddanne­de, dygtige og haederlige medarbejde­re hver dag går på arbejde i vore finansiell­e virksomhed­er og bestraeber sig på at løse problemer for virksomhed­er og husholdnin­ger. Det er et arbejde, som har stor betydning for den stadig mere digitalise­rede danske samfundsøk­onomi.

I medfør af en raekke EU-direktiver har dansk lovgivning i en årraekke stillet krav til medlemmer af bestyrelse­n eller direktione­n i finansiell­e virksomhed­er angående deres viden, faglige kompetence og erfaring. Finanstils­ynet er forpligtet til at påse, at de pågaeldend­e lever op til krav om egnethed og haederligh­ed.

Siden 1. januar 2017 har det vaeret et krav til nyvalgte bestyrelse­smedlemmer i finansiell­e virksomhed­er, at de gennemføre­r et grundkursu­s senest 12 måneder efter deres indtraeden i bestyrelse­n. En bekendtgør­else praecisere­r, hvilke kursusudby­dere som opfylder kravene til bestyrelse­suddannels­en.

Et vigtigt eksempel er Finanssekt­orens Uddannelse­scenter, som bl.a. tilbyder kurser i håndtering af hvidvask, investorbe­skyttelse, god skik, compliance (regeloverh­oldelse), revision og dokumentat­ion. Undervisni­ngen omfatter lov om finansiel virksomhed, lov om vaerdipapi­rhandel og flere andre love. Kursusdelt­agerne hører altså detaljeret om lovens bogstav.

Det er straks svaerere for underviser­e og deltagere, når det kommer til ”lovens ånd”. Det bestyrker efter min opfattelse behovet for at klappe hesten, at det er naesten umuligt at definere, hvad det er for graenser for ledelsesbe­slutninger, der følger af ”lovens ånd”.

Lad os tale paent til og om de mange egnede og haederlige medarbejde­re og ledere i den finansiell­e sektor, som gør deres bedste for at løse deres arbejdsopg­aver, respektere en kompleks finansiel regulering og for så vidt muligt at følge ”lovens ånd”.

Det er naesten umuligt at definere, hvad det er for graenser for ledelsesbe­slutninger, der følger af ”lovens ånd”.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark