Jyllands-Posten

Den eneste jedi med et lilla lyssvaerd

Han holder sjaeldent pauser i sit arbejde, men får skrevet to ugentlige golfture ind i alle filmkontra­kter.

- Samuel Leroy Jackson,

Samuel Leroy Jackson brugte de første mange år af sin karriere på teatret og fik først sit gennembrud på film som 43-årig. Det har ikke forhindret ham i at blive en verdensber­ømt skuespille­r, og i dag står der naesten 200 film på cv’et.

Samuel L. Jackson startede for alvor sin karriere i New York City.

Efter at have arbejdet på byens teatre siden midten af 1970’erne mødte han filminstru­ktøren Spike Lee.

Bekendtska­bet førte til filmroller i blandt andre ”School Daze”, ”Do the Right Thing” og ”Jungle Fever”.

Sidstnaevn­te fra 1991 blev Jacksons gennembrud, men det var først tre år senere, da 1990’er-succesen ”Pulp Fiction” fik premiere, at Samuel L. Jackson blev kendt over hele verden.

Siden da er det blevet rutine for ham at spille sort actionmand med gadeslang og stemmeføri­ng som en gospelprae­st.

Han har med dynamisk styrke vaeret fast inventar på Quentin Tarantinos rolleliste i film som ”Django Unchained” og ”The Hateful Eight”, men har også haft succes med ”Star Wars”sagaen og senest superhelte­film såsom ”Avengers”.

Masser af arbejde

Samuel L. Jackson har arbejdet hårdt og meget.

Siden 1994 har han i gennemsnit spillet med i fire film hvert år, hvilket har ført til, at han i dag er en af de bedst betalte mandlige skuespille­re.

Alene fra 2016 til 2017 tjente Jackson 30,5 mio. dollars, svarende til omkring 200 mio. kr.

Meget tyder da også på, at Samuel L. Jackson ikke er i tvivl om egen vaerdi og talent. Af flere internatio­nale medier bliver han beskrevet som kontroller­ende og bestemmend­e.

Blandt andet får Jackson ifølge New York Times skrevet ind i alle sine filmkontra­kter, at han vil have lovning på to ugentlige golfture under filmoptage­lser.

Og så er der også anekdoten om, at Samuel L. Jackson er den eneste karakter i ”Star Wars”-filmene, som er indehaver af et lilla lyssvaerd.

Instruktør­en og skaberen, George Lucas, har ellers gennem alle filmene lagt sig fast på, at man enten kan have et rødt eller et grønt lyssvaerd.

Men det fik Jackson angiveligt lavet om på ved at argumenter­e for, at han er »den naestbedst­e jedi i universet«.

Det fortalte han for nogle år siden i det britiske talkshow ”The Graham Norton Show”.

I 2019 er Samuel L. Jackson aktuel som Mr. Glass i filmen ”Glass”.

 ?? FOTO: SIMON DAWSON ?? Den amerikansk­e skuespille­r Samuel Jackson fik sit store gennembrud og blev verdensken­dt i Quentin Tarantinos film ”Pulp Fiction” fra 1994.
FOTO: SIMON DAWSON Den amerikansk­e skuespille­r Samuel Jackson fik sit store gennembrud og blev verdensken­dt i Quentin Tarantinos film ”Pulp Fiction” fra 1994.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark