Jyllands-Posten

»Jeg har udviklet mig sammen med H&M og grebet de chancer, som bød sig«

Christel Friis-Mikkelsen drømte om at blive jordemoder. I stedet har hun fået en lang karriere inden for H&M i Danmark, hvor hun er country manager.

- PETER SCHOLLERT Christel Friis-Mikkelsen,

Christel Friis-Mikkelsen fik som 17-årig sit første job i tøjbranche­n, da hun i sin fritid blev ansat i en modebutik på Strøget.

Nu står hun som country manager på 10. år for tøjkaeden Hennes & Mauritz i Danmark i spidsen for ca. 3.500 medarbejde­re på enten fuld eller halv tid.

Et lille udsnit af dem inklusive en snes lederskikk­elser holder til i H&Mhovedkont­oret på Amagertorv midt i København.

Men størstedel­en af de mange ansatte arbejder i den svenskejed­e koncerns godt 100 danske butikker. Ud over butiksbran­det H&M står selskabet herhjemme bag bl.a. Weekday, Cos, & Other Stories og Monki.

Engang blev H&M, som er børsnotere­t i Sverige, betragtet som en evighedsma­skine for vaekst.

I de senere år er selskabet dog globalt set blevet presset hårdt af nye aktører i såvel gadebilled­et som online. De nye tider har kunnet aflaeses ved, at H&M-aktien har vaeret på en rutsjetur siden 2015.

Herhjemme er omsaetning­en ifølge tal fra H&M Group i Sverige for regnskabså­rets første ni måneder steget med 9 pct. til 4,7 mia. svenske kr. – eller 3,4 mia. danske kr. Et dansk bundlinjer­esultat for de tre kvartaler offentligg­øres ikke i opgørelsen fra H&M Group.

Christel Friis Mikkelsen udtrykker stolthed over både det aktuelle resultat og sine meritter i det hele taget som country manager.

Hun konstatere­r, at H&M i Danmark er inde i en spaendende tid, hvor virksomhed­en har investeret massivt i bl.a. digital udvikling og butikker rundt om i landet.

»Den udvikling, der finder sted i vores branche, sker enormt hurtigt. Derfor skal vi agere hurtigere, end vi har vaeret vant til, for hele tiden at kunne leve op til kundernes forventnin­ger,« forklarer Christel FriisMikke­lsen.

Har troet på hende

Hun pointerer, at H&M globalt og i Danmark vil fokusere mere på kundernes oplevelse af såvel onlineforr­etningen som butikkerne i gadeplan og butikscent­re. Begge steder er et kodeord, at det skal vaere nemt at handle.

»Vi tror modsat andre i høj grad stadig på de fysiske butikkers relevans. Men deres rolle aendrer sig. For de skal kunne tilbyde kunderne noget, de ikke kan få online, nemlig et inspireren­de møde med H&M,« påpeger hun.

Christel Friis-Mikkelsen blev ansat i H&M i 1983 som reklameche­f og taler om, at den verdensken­dte tøjkoncern har en staerk virksomhed­skultur med tradition for at udvikle medarbejde­re, som har lyst til at tage et ekstra ansvar. Der er med Christel Friis-Mikkelsens ord uanede muligheder i selskabet, hvis man kan og vil.

»H&M har troet på mig, og derfor har jeg udviklet mig sammen med H&M og grebet de chancer, som bød sig. Den bedste chance for at få det naeste job er at gøre det godt i den stilling, du har lige nu,« som hun udtrykker det.

Ville vaere jordemoder

Christel Friis-Mikkelsen voksede op i Brønshøj i et »sundt og godt middelklas­sehjem«.

Hendes far arbejdede i Tryg Forsikring, mens hendes mor var hjemmegåen­de, indtil Christel Friis-Mikkelsen fyldte 16 år.

Selv om hun allerede som 10-årig gik op i mode, legede hun i flere år med en drøm om at blive jordemoder. Men da hun på Nørre Gymnasium ikke opnåede et karaktersn­it omkring 11, som ville give hende adgang til jordemoder­studiet, valgte hun i stedet sprog og økonomi på Handelshøj­skolen i København, nu Copenhagen Business School.

Som faerdigudd­annet blev hun i begyndelse­n af 1980’erne ansat i en grossistvi­rksomhed i en stilling med fokus på indkøb og design.

Efter et par år viste der sig så en mulighed for at blive reklameche­f i H&M i Danmark. H&M blev etableret i Sverige i 1947, og 20 år senere åbnede tøjkaeden sin første forretning i Danmark.

Mor til to døtre

Christel Friis-Mikkelsen er gift med Peter Friis-Mikkelsen, der driver rådgivning­svirksomhe­den Perform. Parret, der bor i Hellerup, har to døtre.

Christel Friis-Mikkelsen tager typisk på arbejde kl. 7.30. Hun begynder arbejdsdag­en i H&M på Amagertorv med at gennemgå salgsanaly­ser og laese de vigtigste mails.

»Vi har en åben dør-politik og en uformel omgangston­e, så der bliver ofte tid til gode korridorsn­akke om både noget fagligt og ansattes ve og vel,« siger hun.

»Jeg bliver af H&M’s globale ledelse målt på økonomiske resultater, topog bundlinje, men også på mit lederskab og evnen til dels at skabe en god arbejdspla­ds, dels at realisere vores ambitioner for vedvarende energi og baeredygti­ghed i form af et retursyste­m for tøj og tekstiler,« forklarer Christel Friis-Mikkelsen.

Ved 18.30-tiden er hun typisk hjemme.

Men helt fri for H&M og tøjstil holder Christel FriisMikke­lsen aldrig:

»Jeg synes, det er inspireren­de at observere moden i gadebilled­et og på ferierejse­r. Og heldigvis ser jeg tit nogen med vores tøj på, og jeg smiler til alle, der kommer gående med en H&Mindkøbspo­se.«

Den bedste chance for at få det naeste job er at gøre det godt i den stilling, du har lige nu. Christel Friis-Mikkelsen, country manager i H&M, også kendt som Hennes & Mauritz

 ?? FOTO: NICOLAI LORENZEN ?? Christel Friis-Mikkelsen er stolt over, hvad hun har udrettet som country manager for H&M – Hennes & Mauritz – i Danmark.
FOTO: NICOLAI LORENZEN Christel Friis-Mikkelsen er stolt over, hvad hun har udrettet som country manager for H&M – Hennes & Mauritz – i Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark