Jyllands-Posten

Stor forskel på effekten af hårdt brexit for dansk erhverv

Virksomhed­er som Carlsberg og Coloplast vil føle en maerkbar effekt ved brexit, imens Novo Nordisk og Danske Bank slipper langt billigere, viser ny analyse fra Sydbank.

- WILLIAM KRISTENSEN

En skilsmisse­aftale mellem Storbritan­nien og EU lader stadig vente på sig, og i det danske erhvervsli­v har man laenge fulgt nøje med i, om der bliver landet en aftale eller ej.

Hvis aftalen ikke bliver til noget inden den 29. marts 2019, vil Storbritan­nien forlade EU uden en aftale, og der vil dermed blive tale om et såkaldt hårdt brexit. Det vil på sigt betyde, at Danmarks bruttonati­onalproduk­t (bnp) bliver reduceret med ca. 1 pct. på langt sigt, vurderer blandt andet Den Internatio­nale Valutafond.

Ser man på en ny analyse fra Sydbank, må man dog formode, at visse virksomhed­er følger udviklinge­n med en større nervøsitet end andre.

Sydbank har udarbejdet en tabel med danske virksomhed­er, der er fordelt alt efter, hvor stor en effekt brexit vil have på deres indtjening, hvis det ender uden en aftale.

Blandt virksomhed­er, der vil føle en maerkbar effekt af brexit, finder man bl.a. Carlsberg, Coloplast og B&O.

I den anden ende af skalaen er bl.a. Novo Nordisk, Danske Bank og Tryg.

De virksomhed­er, der vil føle en maerkbar effekt, er dem, der enten har en stor andel af deres eksport til Storbritan­nien og/eller deres produktion i landet.

Hvis Storbritan­niens premiermin­ister Theresa May får en brexitafta­le i hus, vil tabellen se markant anderledes ud ifølge Jacob Pedersen, aktieanaly­sechef for Sydbank.

»Et blødt brexit vil blot vaere en krusning. Det er få selskaber, der vil bruge mange linjer på brexit i deres regnskaber, hvis der bliver landet en aftale,« siger Jacob Pedersen.

Kategorien »høj effekt« er taget med, selvom Sydbank ikke har placeret nogen virksomhed­er her.

»Det skyldes, at vi vil vise, at der ikke er nogen af disse selskaber, der vil blive savet over i forlaengel­se af brexit ifølge vores analyse. Men der er dog stadig selskaber, der kommer til at maerke det her,« siger Jacob Pedersen.

 ??  ?? Carlsberg er et af de danske selskaber, som vil maerke brexit mest.
Carlsberg er et af de danske selskaber, som vil maerke brexit mest.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark