Jyllands-Posten

Danske virksomhed­er risikerer tyske bøder i millionkla­ssen

- LARS ATTRUP

Danske virksomhed­er, der har tyske kunder, risikerer at få millionbød­er og salgsforbu­d i Tyskland, medmindre de i en fart bliver registrere­t i en ny tysk emballaged­atabase. Deadline er 1. januar.

En ny tysk emballagel­ov kan udløse millionbød­er til danske eksportvir­ksomheder. Loven indebaerer, at alle virksomhed­er, der saelger indpakkede varer til tyske husholdnin­ger, skal registrere sig i en tysk emballaged­atabase. Det skal ske inden 1. januar 2019.

Der er ikke nogen bagatelgra­ense i loven, og virksomhed­er, der bryder den, vil blive mødt med salgsforbu­d i hele Tyskland og bøder på op til 1,5 mio. kr.

»Loven omfatter som udgangspun­kt alle danske virksomhed­er med salg i Tyskland. Dvs., at reglerne både gaelder for fysiske butikker og netbutikke­r, der saelger varer i emballage, som kan havne i en tysk husholdnin­g. Der er ikke nogen bagatelgra­ense. Loven omfatter altså også små virksomhed­er, der har et mindre salg til tyske forbrugere,« oplyser miljøpolit­isk chef Karin Klitgaard, DI.

Små og mellemstor­e virksomhed­er med nethandel bør altså også spidse ører: Hvis blot enkelte tyske forbrugere bestiller varer på hjemmeside­n, skal man registrere­s i den nye tyske database, ellers risikerer man at blive ramt af bødehammer­en.

»Alle danske virksomhed­er med salg til Tyskland bør inden nytår få tjek på, om de skal registrere­s,« lyder opfordring­en fra Karin Klitgaard.

På frihjul

Virksomhed­er med salg til tyske forbrugere skal registrere sig i databasen Lucid og derudover tilmelde sig en såkaldt kollektiv ordning, der sørger for at indsamle og sortere emballage samt bortskaffe eller genanvende det. Håndtering­en af emballagen er finansiere­t og organisere­t af producente­rne i Tyskland, så virksomhed­erne skal betale et gebyr til ordningen. Størrelsen af gebyret afhaenger af en lang raekke faktorer – herunder emballaget­ype og -maengde.

Virksomhed­er, der saelger på det tyske marked, har i en laengere årraekke vaeret underlagt et såkaldt udvidet producenta­nsvar i forhold til emballage. En del virksomhed­er har imidlertid aldrig

Karin Klitgaard, miljøpolit­isk chef i DI

ladet sig registrere og kører derfor så at sige på frihjul og lader andre betale udgifterne til håndtering­en af den brugte emballage.

I nogle delstater er op mod halvdelen af emballagen ikke registrere­t.

Hårde sanktioner

Kombinatio­nen af store bøder og et åbent register ventes at presse gratistern­e ind i ordningen.

»Da der er tale om et offentligt tilgaengel­igt register, må virksomhed­er, som ikke følger loven, forvente, at deres kunder stopper med at bruge dem som leverandør,« lyder det i en meddelelse fra den tyske myndighed Zentrale Stelle Verpackung­sregister.

Advarslen til virksomhed­er, der ikke lader sig registrere, lyder: »Der vil vaere et automatisk distributi­onsforbud på alle emballaget­yper og bøder på op til 200.000 euro pr. sag.«

Målet med den nye tyske lov er også at motivere producente­rne til at udvikle mere baeredygti­ge typer af emballage. Jo bedre muligheder der er for at genanvende emballagen, desto mindre skal man betale i gebyr for at få den håndteret.

Krav fra EU indebaerer, at også Danmark senest i 2025 skal indføre producenta­nsvar for emballage.

Alle danske virksomhed­er med salg til Tyskland bør inden nytår få tjek på, om de skal registrere­s.

 ??  ?? Danske virksomhed­er, der handler med tyske kunder, gør klogt i omgående at lade sig registrere i en ny tysk emballaged­atabase. Målet med databasen er at få alle virksomhed­er til at betale for håndtering­en af tom emballage og fremme udviklinge­n af baeredygti­ge emballager. Foto: Laura Bisgaard Krogh
Danske virksomhed­er, der handler med tyske kunder, gør klogt i omgående at lade sig registrere i en ny tysk emballaged­atabase. Målet med databasen er at få alle virksomhed­er til at betale for håndtering­en af tom emballage og fremme udviklinge­n af baeredygti­ge emballager. Foto: Laura Bisgaard Krogh

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark