Jyllands-Posten

Danica satser stort på nordisk laekkersul­t

FØDEVARER: Selskabet køber sig ind i norskejede Scandza, der bl.a. ejer Bisca og Karen Volf.

- SILLE WULFF MORTENSEN

Norske Scandza, der blandt andet ejer de danske kageklenod­ier Bisca og Karen Volf, får en indsprøjtn­ing på over en halv mia. kr. af Danica. Det kan bane vejen for, at endnu flere danske virksomhed­er kommer under norske vinger.

Det er den største enkeltståe­nde investerin­g, Danica nogensinde har foretaget, som pensionsse­lskabet laegger i bytte for en betydelig andel af Scandza, der ejer 21 forskellig­e fødevarebr­ands i Skandinavi­en.

Danica er passiv investor sammen med en norsk kapitalfon­d, og derudover er de to stiftere og en gruppe på 100 medarbejde­re – herunder også flere danske – medejere.

»Det kan vi rigtig godt lide. En stor gruppe medarbejde­re vil gøre alt for, at det går denne virksomhed godt. Det er deres fremtid og deres pensionsop­sparing, der er på spil. Og går det, som vi forventer, har de også på sigt tjent en rigtig god skilling,« siger Jesper Langmack, investerin­gsdirektør i Danica.

Scandza blev stiftet i 2007 af Jan Bodd og Stig Sunde. Selskabet, der i år omsaetter for 4,6 mia. norske kr., opkøber brands inden for kategorien fast moving consumer goods.

»Det vigtigste for os er vores lokale tilhørsfor­hold. Vores idé er at eje og udvikle skandinavi­ske, ikoniske brands, og derfor er vi også rigtig glade for at få en skandinavi­sk partner med os til at udvikle selskabet,« siger Stig Sunde.

Flere opkøb på vej

De penge, som Danica kommer med, skal bl.a. bruges til at fortsaette opkøbsstra­tegien, forklarer Jesper Langmack.

Det gaelder også nye opkøb i Danmark, hvor Kelsen og Kim’s er eksempler på staerke brands, som kunne vaere interessan­te for Scanza.

»Vi støtter op om strategien. Men det er selskabets ledelse, der finder ud af, hvad der passer ind i portefølje­n, så laenge det er inden for det strategisk­e mandat, vi har aftalt,« siger han og forklarer, at Scandza hører under Danicas såkaldte alternativ­e investerin­ger.

»Det er en defensiv investerin­g i den forstand, at indtjening­en er stabil, og vi forventer et stabilt afkast. Folk spiser chips og småkager, også når der på et tidspunkt kommer en recession,« siger han.

Fødevarepr­iserne i Norden er fra 2003 til 2017 steget med 2 pct. årligt.

 ?? Foto: Studio Dreyer Hensley ?? Jan Bodd (t.v.) og Stig Sunde (m.f.) stiftede Scandza i 2007. Her ses de sammen med partner Karl Kristian Sunde (t.h.).
Foto: Studio Dreyer Hensley Jan Bodd (t.v.) og Stig Sunde (m.f.) stiftede Scandza i 2007. Her ses de sammen med partner Karl Kristian Sunde (t.h.).
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark