Jyllands-Posten

»Vi har sådan set altid et eller flere danske Selskaber i kikkerten«

De norske stiftere af Scandza, der netop har modtaget en rekordhøj investerin­g fra Danica Pension, er klar til at købe yderligere op på det danske marked.

- SILLE WULFF MORTENSEN

De ejer i forvejen de danske kagefavori­tter Bisca og Karen Volf, og i sommer overtog de proteinpul­verproduce­nten Bodylab.

Men står det til ejerne af det norske selskab Scandza, så er de slet ikke faerdige med at købe ind blandt de danske fødevarevi­rksomheder.

Med en rekordhøj investerin­g på over 500 mio. kr. fra Danica er Scandza tvaertimod rustet til at købe yderligere op.

Det fortaeller Stig Sunde, der sammen med medstifter Jan Bodd og en tredje partner kontroller­er selskabet.

»Det er en investerin­g, som er med til at sikre vores ekspansion. Det er ikke penge, der bliver ført tilbage til aktionaere­rne,« siger Stig Sunde. Vil I ekspandere på det danske marked og købe flere brands her?

»Absolut. Vores hovedfokus er Norge, Sverige og Danmark. Og lige nu er vi større i Norge end i Sverige og Danmark, så vi er meget interesser­ede i at øge vores investerin­ger her.«

Kigger I på noget konkret? »Det er naturligt for os at have en pipeline af virksomhed­er, vi kigger på. Vi har sådan set altid et eller flere danske selskaber i kikkerten.« Den danske småkagevir­ksomhed Kelsen, der for nuvaerende er på amerikansk­e haender og ejet af Campbell Soup, har tidligere vaeret en del af Bisca. Kunne det vaere noget for jer at købe Kelsen?

»Jeg kan ikke svare på, hvad vi nøjagtigt kigger på af selskaber.«

Hvad er det for en type selskaber, I kigger på?

»Det er selskaber, der står bag et eller flere gode brands. Som har en vigtig rolle for forbrugere­ns hverdag. Karen Volf er for eksempel et brand, som danskerne knytter meget til blandt andet jul. Lignende brands er vi interesser­ede i. Og gerne virksomhed­er af en vis størrelse, hvor der er mulighed for at vokse også geografisk.«

Scandzas strategi er en såkaldt buy and build-model. Selskabet køber virksomhed­er inden for kategorien fast moving consumer goods eller på dansk hurtigt omsaetteli­ge forbrugsva­rer og forsøger at udnytte faelles ressourcer og fordele udgifter på tvaers.

I dag er den idé blevet til et Scandza, der ifølge Stig Sunde i 2018 praesterer en omsaetning på omkring 4,6 mia. norske kr. og en driftindtj­ening (ebitda) på omkring 10 pct.

»Vi vil gerne vaere større og endnu mere diversific­eret. Det vil sige købe flere kategorier, der kan sprede vores risiko endnu mere,« siger Stig Sunde.

Han og Jan Bodd har begge en fortid i Carlsberg som henholdsvi­s adm. direktør i Sverige og Norge. Men i 2007 besluttede de to at gå sammen og med hjaelp fra en kapitalfon­d at starte deres eget selskab.

»Vi så en mulighed for at samle mindre selskaber på le-

verandørsi­den som en modvaegt til detailhand­len. Samtidig så vi, at mange mindre leverandør­er havde brug for at blive større for at kunne investere og udvikle deres brands.«

I juni købte de to stiftere sammen med en tredje partner selskabet tilbage fra nummer to kapitalfon­d, de havde haft inden for døren, Capvest.

»Siden vi stiftede selskabet, har vi haft et ønske om at have kontrollen med selskabet. Da vi stiftede selskabet, havde vi ikke tilstraekk­elig kapital, men siden har vi vaeret igennem to runder med to forskellig­e kapitalfon­de. Men ambitionen har hele tiden vaeret, at vi selv skulle have kontrollen.«

Foruden de to stiftere ejer omkring 100 medarbejde­re også en del af Scandza, herunder også flere af medarbejde­rne i danske Bisca. Det er der en saerlig grund til, forklarer Stig Sunde.

»Vores kultur er, at vi skal vaere faerrest muligt om at lave mest muligt, og vi tror på, at ejerskab er den bedste måde at fremme den kultur. Vi ønsker at vaere mere kompetente som organisati­on end vores konkurrent­er, at vi kan tage hurtigere beslutning­er og vaere mere innovative. Og hvis hver enkelt ansat er dygtig og ikke mindst så engageret som muligt, så slipper vi for rigtig meget bureaukrat­i.«

Hvad er jeres exitstrate­gi?

»Der er ingen planer eller diskussion­er om et exit lige nu. Vi er meget fokuserede på at bygge en større og bedre virksomhed.«

Hvad med en børsnoteri­ng? »Jeg kan ikke afvise, at det sker. Men der er ingen planer om en børsnoteri­ng lige nu.«

Vi vil gerne vaere større og endnu mere diversific­eret. Det vil sige købe flere kategorier, der kan sprede vores risiko endnu mere. Stig Sunde, medstifter og medejer af Scandza

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark