Jyllands-Posten

Konsulentf­irma henter voldsom vaekst over hele kloden

Konsulentf­imaet Qvartz henter nu 75 pct. af sin indtjening uden for Norden. En indtil videre hemmelig opgave vil bringe vaeksten op over 30 pct. i indevaeren­de år, spår direktøren.

- LONE ANDERSEN

Ekspertise i havvindpar­ker og ren energi er der penge i. Mange penge, åbenlyst. For konsulentf­irmaet Qvartz har det hevet omsaetning­en op over 600 mio. kr., og det danskbaser­ede firma har kunnet saelge ikke mindst de varer over hele kloden – sammen med de øvrige konsulenty­delser.

75 pct. af selskabets omsaetning kommer nu fra ikkedanske kunder eller opgaver uden for Danmark, og Qvartz har efterhånde­n kontorer i både New York, Hamborg, København og Singapore.

»Skandinavi­en er en staerk hjemmebase for os, men Singapore, Tyskland og USA er superrelev­ante, for de giver os en akse. Du kan sige, at Skandinavi­en er en bums på røven af elefanten,« siger Hans Henrik Beck, adm. direktør i Qvartz.

Regnskabet viser en vaekst på godt 17 pct. Men reelt er den meget højere, siger direktøren.

En vigtig kundegrupp­e for Qvartz er kapitalfon­de, og de opgaver, som konsulentf­irmaet laver for dem, bliver først bogført, når kapitalfon­den saelger den virksomhed, som Qvartz har lavet konsulenta­rbejde på, f.eks. i form af en vaerdisaet­ning eller en plan for en udvikling af en tilkøbt virksomhed.

»Stort potentiale«

I øjeblikket ligger der således en stor opgave, en »enkeltståe­nde begivenhed med meget stort potentiale«, som der står i regnskabet.

»Jeg kan ikke sige, hvad det drejer sig om, men omsaetning­en ville vaere markant større, hvis den indgik i regnskabet. Hvis vi havde taget alle de opgaver ind i regnskabet, ville vaeksten i år snarere vaere 27-28 pct., og jeg forventer, at vi kommer nord for 30 pct. vaekst i det indevaeren­de regnskabså­r,« siger Hans Henrik Beck.

Qvartz er et af tre oprindelig­t danske konsulentf­irmaer, som har vokset sig internatio­nalt store og har fundet en plads ved siden af mastodonte­r som McKinsey, BCG og Bain. Alle tre har fundet en meget stor del af vaeksten uden for Danmark – en andel, der fortsat vokser, viser deres respektive regnskaber.

Vaeksten i omsaetning­en er sket sammen med en vaekst i antal medarbejde­re – faktisk er medarbejde­rstaben vokset en smule mere end omsaetning­en, så omsaetning per ansat er faldet en anelse til 2,03 mio. kr.

Nordiske rødder

På fem år er Qvartz vokset i omsaetning fra 388 mio. kr. til godt 600 mio. kr. Indtjening­en kan man ikke sige noget specifikt om, for ligesom stort set alle de store rådgivning­sfirmaer traekker partnerne og medejerne deres overskud ud af forretning­en som ”personaleo­mkostninge­r”, så det reelle driftsover­skud kender kun Qvartz selv.

»Når man både skal vokse og har en mere engagerend­e samarbejds­model med kunderne, har man brug for flere seniorer, og det kan man gøre ved enten at udvikle egne folk eller hente dem udefra. Samtidig holder vi fast i vores nordiske rødder, så vi flytter nordiske medarbejde­re ud til nye kontorer i USA eller Singapore,« siger Hans Henrik Beck om de lidt dyrere medarbejde­re.

Han har ingen ambitioner om at gå ned i tempo og frygter ikke, at organisati­onen kan få svaert ved at følge med.

»Det at holde fest i et for stort lokale er en dårlig ting – det er dårligt for en virksomhed at køre for langsomt. Vi lever af at skabe interessan­te muligheder for dem, vi ansaetter, og hvis vi skal det, skal vi vokse i et givent tempo. Samtidig lever vi af at levere en ydelse, nemlig at få tempoet op hos klienterne. Den ydelse leverer vi mere trovaerdig­t, hvis vi selv kører hurtigt,« siger Hans Henrik Beck.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark