Jyllands-Posten

Estland bekraefter anholdelse­r i Danske Bank-sag

De estiske myndighede­r har anholdt 10 personer i sagen om hvidvask i Danske Banks estiske afdeling.

-

De estiske myndighede­r har anholdt 10 personer i sagen om hvidvask i Danske Banks estiske afdeling. Det bekraefted­e landets anklagemyn­dighed på et pressemøde onsdag. Anklagemyn­digheden oplyste videre, at antallet af anholdte forventes at vokse.

På pressemøde­t fortalte de estiske myndighede­r også lidt om, hvor langt efterforsk­ningen i Danmark er kommet. Ifølge anklagemyn­digheden i Estland har deres danske kolleger indtil videre fundet mistaenkel­ige handler for 25 mia. euro. Det svarer til lige under 190 mia. kr. Det står ikke klart, hvor stor en andel de danske myndighede­r mangler at undersøge.

Modtog bestikkels­e

Ifølge de estiske myndighede­r er mindst én af de anholdte mistaenkt for at tage imod bestikkels­e, ligesom en anden er mistaenkt for at hjaelpe.

De anholdte er angiveligt tidligere kunderådgi­vere, der blandt andet var ansat til at forhindre hvidvaskni­ng i Danske Bank.

I forbindels­e med anholdelse­rne er der blevet beslaglagt vaerdier for 1 mio. euro, sagde anklagemyn­digheden på pressemøde­t.

Den estiske efterforsk­ning har også trukket tråde til Georgien og Aserbajdsj­an. Her skal der vaere sket forbrydels­er for en vaerdi af omkring 2,2 mia. kr.

Siden 2017 har Berlingske gravet frem, at Danske Bank har bedrevet potentiel hvidvask for milliarder via sin estiske afdeling fra 2007 til 2016.

Mod bedre vidende

Ifølge Danske Banks interne rapport, der blev offentligg­jort den 19. september, er mindst 1.500 mia. kr. fra udenlandsk­e kunder gået gennem filialen. Rapporten konkludere­r også, at bankens ledelse har siddet flere advarsler overhørig.

Desuden har filialen i Estland løbende mod bedre vidende forsikret ledelsen om, at den arbejdede aktivt mod hvidvask.

Advokatfir­maet Bruun & Hjejle har undersøgt over 100 personer fra den estiske afdeling. Både ansatte og agenter tilknyttet banken, som skulle finde potentiell­e kunder til den, er blevet undersøgt, og 42 af disse er fundet mistaenkel­ige.

Undersøgel­sen har ført til anmeldelse til det estiske politi af otte tidligere medarbejde­re. Det er dog ikke oplyst, om de er blandt de anholdte.

Sagen har indtil videre betydet, at direktør Thomas Borgen er blevet fritstille­t. Banken har også skiftet ud på posten som bestyrelse­sformand, hvor Ole Andersen er blevet erstattet af Karsten Dybvad.

 ?? Arkivfoto: Ritzau Scanpix ?? Tirsdag anholdt de estiske myndighede­r 10 personer i sagen om hvidvask i Danske Banks estiske filial. Det bekraefted­e landets anklagemyn­dighed på et pressemøde onsdag.
Arkivfoto: Ritzau Scanpix Tirsdag anholdt de estiske myndighede­r 10 personer i sagen om hvidvask i Danske Banks estiske filial. Det bekraefted­e landets anklagemyn­dighed på et pressemøde onsdag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark