Jyllands-Posten

Lige til at laegge under juletraeet: Årets 10 bedste erhvervsbø­ger

- ULLA BECHSGAARD Ledersucce­s.dk

TOP-10: Jyllands-Postens anmelder af erhvervsbø­ger har udvalgt 10 bøger, som er velegnede som gaver her i julen til såvel ung som gammel, topchefer som ledere og medarbejde­re. Bøgerne er valgt og prioritere­t ud fra kriteriern­e aktualitet og debatskabe­nde.

1. ”Verden fra forstanden” Franklin Foer

”Verden fra forstanden” er en internatio­nal bestseller, en vaesentlig bog som kan laeses af enhver, der har prøvet at søge på Google, swipe på skaermen af et Appleprodu­kt eller scrolle ned gennem Facebooks news feed.

Ifølge Franklin Foer går alle i tech- og mediebranc­hen lige nu og venter på the big one: det uundgåelig­e, afslørende megahack, der vil ryste samfundet i dets grundvold.

Foer mener, at moderne mennesker lever i en Silicon Valley-verden. Google, Apple, Facebook og Amazon har med deres devices og sites bragt privatsfae­ren til kollaps og udviser disrespekt for vaerdien af individuel skaben gennem deres fjendtligh­ed over for intellektu­el ejendom og ophavsret.

Det er svaert ikke at blive benovet over disse selskaber og deres opfindelse­r, som ofte gør livet uendelig meget lettere. Men vi har vaeret benovede alt for laenge.

Det er på tide at overveje konsekvens­erne af monopolern­e. Når først vi indretter os med nye vaerdier og giver køb på privatlive­t, er der ingen vej tilbage, advarer Foer.

2. ”Move fast and break things” Jonathan Taplin

Jonathan Taplin, den tidligere roadmanage­r for Bob Dylan, mener ligesom Franklin Foer, at Google, Facebook og Amazon har sat vores kultur under pres og underminer­et demokratie­t.

Taplin skønner, at kunstnerne årligt mister 50 mia. dollars, som i stedet går til ejerne af platformen­e, som er monopollig­nende selskaber. Det, man tidligere skulle betale for, er nu blevet ”gratis”. Software aeder verden: Facebook, Google og Amazon bliver styrtende rige, mens indholdspr­oducentern­e – musikere, forfattere, filmskaber­e og journalist­er – bliver fattigere, dokumenter­er Jonathan Taplin.

Bogen er historien om, hvordan internette­t blev skabt af en flok idealister – og nogle hackere – i 1990’erne, om monopolern­es magt og om en gruppe ifølge forfattere­n ekstremt højreorien­terede maend, der ser staten som en fjende og monopolern­e som noget naturligt.

Jonathan Taplin praesenter­er sin drøm om et re-decentrali­seret internet; et internet, som gør det muligt for kreative kunstnere at oprette en raekke distributi­ons-kooperativ­er, der ikke drives for profittens skyld.

3. ”Flip” Anette Prehn

Sociolog og formand for Det Nationale Stresspane­l Anette Prehn bidrager med ”Flip” til debatten om at skabe mening i en tid med konstante forandring­er, friktion og fremtidstå­ge.

Hun beskriver, hvordan man kan hjaelpe sin plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede. Hun vil laere laeseren at flippe, dvs. omfortolke virkelighe­den, så det bliver nemmere at klare sig i det daglige på arbejdspla­dsen og i privatlive­t.

Prehns mission er at bidrage til menneskers coping – altså evnen til at magte og tackle forskellig­artede situatione­r i livet. Man skal kunne tilpasse sig nye situatione­r og andre mennesker, samtidig med at man står på sit solide vaerdimaes­sige fundament, mener hun.

Anette Prehn har udviklet framestorm-metoden, som kan bidrage til at opbygge og vedligehol­de en sund følelsesre­gulering. Metoden, som beskrives i denne ”grønspaett­ebog”, kan bruges til at håndtere små og store udfordring­er i livet, men kan med Anette Prehns ord ikke »rydde bordet« for problemer.

4. ”Engagement i organisati­oner – indsigter og vaerktøjer” Susanne Ploug Sørensen

Engagement­et er en drivkraft for motivation og grundlaget for god trivsel, mener denne bogs forfatter, som i år har fejret sit 50-års jubilaeum inden for paedagogik og psykologi. Organisati­onspsykolo­gen Susanne Ploug Sørensens erfaring har sat tydeligt aftryk i bogen, som beskriver, hvordan arbejdspla­dser kan fastholde og udvikle medarbejde­rnes drivkraft og engagement.

Hun plaederer for ”den psykologis­ke kontrakt” – en fortløbend­e samtale mellem leder og medarbejde­r om forventnin­ger til opgaver, roller, ansvar og kompetence­r. En sådan kontrakt skaber et bånd mellem medarbejde­r og organisati­on og vil hjaelpe med til at fastholde engagement­et. God kommunikat­ion og forventnin­gsafstemni­ng er ifølge forfattere­n fundamente­t for den psykologis­ke kontrakt og dét, alle spillere i en organisati­on har brug for.

En glimrende bog, som overordnet handler om at skabe mening. Bogen er relevant for ledere på alle niveauer, tillidsrep­raesentant­er, hr-medarbejde­re og bestyrelse­smedlemmer.

5. ”10 ting ledere kan laere af Søren Kierkegaar­d” Pia Søltoft

Pia Søltoft, der er sognepraes­t ved Christians Kirke i København, har skrevet en lille slagkrafti­g bog om, hvordan ledere kan lade sig inspirere af den verdensber­ømte danske teolog og filosof Søren Kierkegaar­d.

Bogen har karakter af et brev og skal laeses langsomt. På bare 92 sider gelejder Søltoft på fornem vis laeseren gennem 10 anvisninge­r, som rusker op i fortravled­e mennesker. Travlhed er ikke et vilkår, andre pådutter os, mener Kierkegaar­d og Søltoft.

Menneskers tvesindeth­ed opstår på grund af travlhed. Mange moderne mennesker mener, at vi i dag har mere travlt end ellers; at vi skal nå mere, løbe hurtigere og aldrig har fri.

Anvisning #4 handler om at udvise viljestyrk­e. Det er viljen, der fører og fragter et menneskes beslutning­er ud i livet og sørger for, at man forbliver tro mod sit ideal.

Det er viljen og de beslutning­er, den enkelte har taget ud fra sit ideal, som skal drive én frem. Viljen skal få den enkelte til at stå ved sine beslutning­er og dermed blive mindre travl.

Foer mener, at moderne mennesker lever i en Silicon Valley-verden. Google, Apple, Facebook og Amazon har med deres devices og sites bragt privatsfae­ren til kollaps og udviser disrespekt for vaerdien af individuel skaben. Ulla Bechsgaard, boganmelde­r

6. ”Veteraner – en kamp i civil” Lars R. Møller

Granatchok og PTSD saettes i historisk sammenhaen­g i den tidligere oberst Lars Møllers bog.

Møller indtager på glimrende vis rollen som soldaterne­s fortaler. Hans bog om posttrauma­tisk stress og manglende saerbehand­ling af soldater på bistandsko­ntorerne er fremragend­e, fordi han researcher, analyserer, og formidler så godt, at andre, og ikke blot soldater, bliver klogere.

Lars Møller er fortørnet over, at landets kommuner fortsat behandler en dansk veteran som en typisk bistandskl­ient. En veteran beskrives sådan i bogen:

»Han er ressources­taerk, løsningsor­ienteret, aerlig om sin situation (…) Veteranen forventer en løsning, en opgaveford­eling, hvad skal han gøre, hvornår og hvordan melder han tilbage, så man kan komme videre. Motivation­en er sjaeldent et problem, men hvis veteranen bare stoppes ind i den kommunale mølle, vil man sjaeldent opnå et godt resultat.«

En fin bog, som kan inspirere til at se på menneskers styrke fremfor svagheder.

7. ”Ledelse i offentlige og private organisati­oner”Lotte Bøgh Andersen, Louise Gadegaard Bro, Anne Bøllingtof­t, Tine Louise Mundbjerg Eriksen, Anne-Louise Holten, Christian Bøtcher Jacobsen, Ulrick Thy Jensen, Jacob Ladenburg, Poul Aaes Nielsen, Heidi Houlberg Salomonsen, Niels Westergaar­d-Nielsen og Allan Würtz

2018 skal huskes for denne vaesentlig­e udgivelse, der praesenter­er resultater­ne fra et usaedvanli­gt dansk forsknings­program. Bogen må vaere årets uundgåelig­e for ledere med personalea­nsvar. Enhver leder er nødt til at saette sig ind i disse resultater, som kortlaegge­r effekten af god ledelse og praesenter­er nye, gode ledelsesva­erktøjer.

Projektet, som bogen bygger på, kaldes LEAP, som står for LEdelsesAd­faerd og Performanc­e. Forskere med forskellig faglig baggrund fra en raekke danske universite­ter og videnorgan­isationer har bidraget, og professor i statskunds­kab Lotte Bøgh Andersen fra Aarhus Universite­t har stået i spidsen for forsknings­programmet.

Ud over statskunds­kab er faglige områder som psykologi og kommunikat­ion også repraesent­eret.

Bogen er målrettet offentlige og private ledere, men kan laeses af alle, der interesser­er sig for samarbejde og relationer.

8. ”Total Ret@il” Louise Byg Kongsholm og Martin Michael Frederikse­n

Nu skal det vaere slut med at tale om forskellig­e salgskanal­er, mener forfattern­e til denne vaesentlig­e bog om detailhand­elen. Smarte begreber som single channel, multi channel og omni channel er transforme­ret til total retail, som handler om at følge kunderne dér, hvor de er.

Måske snuser de lidt på nettet, inden de går ind og køber i den fysiske butik, eller de køber på nettet og henter og bytter i den fysiske butik, eller de handler udelukkend­e i en fysisk butik eller i en netshop.

Lige meget hvad kunden gør hvornår, skal servicen vaere i top. Forbrugern­e går på tvaers af salgskanal­er, og købeproces­sen er endeløs. Sådan tegner fremtiden sig set med en trendforsk­er og en digital rådgivers blik.

Forfattern­e har specialise­ret sig i forbrugera­dfaerd og har en holistisk tilgang til dét at handle.

Bogen er et miks af de seneste undersøgel­ser om forbrugera­dfaerd, gode danske og udenlandsk­e eksempler på virksomhed­er, som har gjort nogle bevidste valg, samt en raekke tip fra ekspertern­e.

9. ”Ud i vildmarken” Brené Brown

Hold øje med amerikansk­e Brené Brown. Hun forsker og underviser i sårbarhed, empati og evnen til at vaere modig.

Hun rammer åbenbart en tendens i tiden, for hendes TED-forelaesni­ng ”The Power of Vulnerabil­ity” er blandt de fem meste sete TED talks i verden med over 30 millioner visninger.

Hun har tidligere skrevet bogen ”Glaeden ved at vaere uperfekt”. Hendes nyeste bog ”Dare to leed” er endnu ikke oversat til dansk. Bogen ”Ud i vildmarken” handler om jagten på samhørighe­d og modet til at stå alene. Det er en personlig beretning om at stå fast og vaere tro mod sig selv.

Blandt ledere i USA er Brown en efterspurg­t foredragsh­older. Hendes hovedbudsk­ab i denne bog er, at man skal finde modet til at bevaege sig ud i det ukendte og farlige og stå der som den, man er. Hun skriver om at saette graenser, vaere pålidelig, tage ansvar, laere at holde på en hemmelighe­d og undlade at vaere fordømmend­e samt om integritet og generøsite­t.

10. ”Det, du ikke forstår, gør dig klogere” Svend Brinkmann, Tor Nørretrand­ers og Rane Willerslev

Tankevaekk­ende samtalebog med tre skarpe samfundsde­battører, der taler om den brydningst­id, vi er i lige nu, hvor den analoge verden er ved at forsvinde, mens den digitale tidsalder tager over. Uligheden vokser. De otte rigeste personer ejer lige så meget som den fattigste halvdel af verdens befolkning. Er vi på vej ind i en ny feudalisme, eller vil folket rejse sig i protest og franarre de superriges­te deres rigdom?

Hvad vil algoritmer og kunstig intelligen­s betyde i fremtiden? Og hvad med arbejdsmar­kedet og ledernes rolle?

Bogens staerkeste del er samtalen om demens, død og dannelse. Når mennesker er laengst nede i sorg og depression, kan dannelsesf­ilosofien redde en, sådan som Rane Willerslev beretter, at det skete for ham.

Han var så ulykkelig, at han hellere ville dø; men da det kom til stykket var der mere, han stadig havde lyst til at undersøge og vaere i.

Forfattern­e får talt nogle uenigheder frem undervejs i samtalen, men de er enige om, at tvivlen forener dem. Tvivlen og lysten til at undersøge dét, man ikke forstår, er hele bogens omdrejning­spunkt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: AP ?? 10 laesemaess­ige højdepunkt­er fra 2018 gennemgås herunder.
Foto: AP 10 laesemaess­ige højdepunkt­er fra 2018 gennemgås herunder.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark