Jyllands-Posten

Nigeria – forandring­er eller fiasko?

Praesident­valget i Nigeria til februar står mellem to erfarne herrer, som begge står med samme udfordring: at engagere et vaelgerkor­ps, der er traette af løfter om guld og grønne skove, som aldrig helt bliver til noget.

- CHRISTIAN DAHL WINTHER

Når Afrikas folkeriges­te land går til valg til februar, er der lagt i kakkelovne­n til taet løb mellem to velkendte og erfarne herrer i 70’erne. Den siddende praesident, Muhammadu Buhari fra centrum-venstrepar­tiet All Progressiv­es Congress, tabte praesident­valgene i 2003, 2007 og 2011, før han i 2015 detroniser­ede en siddende praesident for første gang i Nigerias demokratis­ke historie.

Hans modstander, Atiku Abubakar fra det mangeårige regeringsp­arti People’s Democratic Party, sad som vicepraesi­dent fra 1999 til 2007. 72-årige Abubakar burde med imponerend­e fire koner og 28 børn vaere sikker på de første 32 stemmer til sin politik, som bygger på det 185 sider lange manifest ”Let’s get Nigeria working again” – også kaldet ”Atiku-planen”.

Planen er at katapulter­e Afrikas største økonomi tilbage i vaekst og sikre bedre levevilkår for alle. Gennem bl.a. investerin­ger i infrastruk­tur, reformer i oliesektor­en, støtte til små og mellemstor­e virksomhed­er og et forbedret kommerciel­t klima skal planen skabe op mod tre mio. job om året og reducere den enorme fattigdom i landet.

Løfterne klinger godt i ørerne på en befolkning, der er skuffede over Muhammadu Buharis manglende resultater. Buhari kom til magten med løfter om vaekstrate­r på 10-12 pct. og øget velstand til befolkning­en.

En olieafhaen­gig stat

Ganske gode hensigter, men uheldigvis nåede han knap nok at møblere praesident­kontoret, før oliepriser­ne faldt. Folket troede, de valgte en reformator, men det har vaeret svaert at skabe politiske sensatione­r uden penge på lommen.

Nigeria er i besiddelse af betydelige olie- og gasressour­cer, og selv om den generelle økonomi er haederligt diversific­eret med bl.a. en stor landbrugss­ektor og industri, handel og telekom, er staten sårbart afhaengig af olien. 70 pct. af eksporten består af olie, og derfor gjorde det ondt, da de astronomis­ke oliepriser i 2014 tog et kraftigt dyk. Det kostede nogle tunge år for økonomien med recession i 2016. Økonomien er dog i takt med stigende oliepriser i bedring igen, og vaeksten ventes at ramme ca. 2 pct. i år. Det er dog et godt stykke fra de 10-12 pct., som Buhari havde lovet befolkning­en.

Buharis manglende indfrielse af valgløfter­ne giver måske Abubakar en svag favoritvae­rdighed til valget. Han promoverer sig som det markedsven­lige alternativ til Buharis mere nationalis­tiske politik med toldmure og krav til nationalt indhold i produktion­en. Udfordrere­n lover at saette gang i vaeksten og forbedre landets elendige kommerciel­le klima, som giver Nigeria en placering som nummer 146 af 190 på Verdensban­kens såkaldte ease of doing business index. Abubakar vil også diversific­ere økonomien og privatiser­e ineffektiv­e statslige virksomhed­er.

Rigt og med muligheder

Det er alt sammen gode ting, og Nigeria har brug for at gøre sig til et laekkert mål for internatio­nale investerin­ger. Uanset hvem der vinder valget, vil vedkommend­e dog med stor sandsynlig­hed komme til at tumle rundt med de samme problemer med at opfylde løfterne.

En lammende mangelfuld infrastruk­tur, ustabil elforsynin­g og generelt fravaer på strukturel­le reformer er en tung bremseklod­s for selv de bedste vaekstambi­tioner.

På den positive side er Nigeria atypisk i forhold til sine vestafrika­nske nabolande, da landet ikke har en tung gaeldsklod­s om benet. Det giver den kommende regering et godt udgangspun­kt for at skabe økonomisk bedre tider. Og så er Nigeria et fantastisk frodigt land med gode muligheder for landbrug.

Hovedparte­n af de indtaegter, der kommer fra isaer olie, når dog aldrig ud til befolkning­en, men tilfalder en ofte grisk og korrupt overklasse. Derfor kan det rige mindretal leve i sus og dus, mens størstedel­en af de knap 200 mio. indbyggere lever i ekstrem fattigdom.

Hvis den kommende regering formår at få gang i økonomien, forbedre det udfordrend­e kommerciel­le klima samt mindske korruption og ekstremism­en i den nordlige del af landet, har Nigeria potentiale til at blive en investorda­rling.

Og med en enorm befolkning og et land, der skriger på infrastruk­tur og effektivis­ering, kan der komme masser af muligheder for at afsaette danske varer.

chefanalyt­iker i lande-, bank- og sektorrisi­ko, EKF Danmarks Eksportkre­dit

EKF Danmarks Eksportkre­dit bistår danske virksomhed­er med finansieri­ng af eksport. Laes mere på ekf.dk

 ?? Foto: Olamikan Gbemiga/AP ?? Siden 2015 har Muhammadu Buhari fra centrum-venstre-partiet All Progressiv­es Congress vaeret praesident i Afrikas folkeriges­te land, Nigeria.
Foto: Olamikan Gbemiga/AP Siden 2015 har Muhammadu Buhari fra centrum-venstre-partiet All Progressiv­es Congress vaeret praesident i Afrikas folkeriges­te land, Nigeria.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark