Jyllands-Posten

Verden fortsaette­r med at afbraende kul i stor stil

ENERGI: Effekten af FN’s klimaaftal­er er ikke for alvor begyndt at påvirke det globale kulforbrug.

- KELD LOUIE PEDERSEN

Klapsalver­ne er dårligt døet ud ved FN’s 24. klimatopmø­de (COP24) i Katowice, før Det Internatio­nale Energi Agentur (IEA) bringer alle tilbage til virkelighe­den.

Selv efter COP24 har verden ifølge FN’s klimapanel kurs mod en global temperatur­stigning på tre grader celsius i forhold til niveauet, før industrial­iseringen begyndte, og det er blot to måneder siden, at klimapanel­et slog fast, at en temperatur­stigning på 1,5 grader vil få meget alvorlige konsekvens­er.

Det er med disse advarsler in mente, at IEA offentligg­ør rapporten Coal 2018, hvori det bl.a. slås fast:

N At det globale forbrug af kul i 2017 atter voksede efter to års tilbagegan­g.

N At kulforbrug­et falder i Europa og USA, men stiger i Indien, Kina og andre dele af Asien.

N At det globale kulforbrug forventes at vaere stabilt frem til 2023.

N At kuls andel af den energi, der anvendes i kraftvaerk­sindustrie­n, ligger stabilt på 38 pct.

N At kuls andel af det samlede globale energiforb­rug vil falde fra 27 pct. i dag til 25 pct. i 2023, primaert som følge af øget anvendelse af naturgas og vedvarende energikild­er.

Hvis det betragtes som en synd at afbraende kul, er Kina fremdeles synderen over dem alle.

Byrden hviler på Kina

Kina tegner sig for halvdelen af det globale kulforbrug, og dette forbrug er så stort, at det alene svarer for 14 pct. af verdens samlede forbrug af primaer energi.

»Miljøprobl­emerne i og omkring Kinas millionbye­r kan i al vaesentlig­t henføres til brugen af kul, og de kinesiske myndighede­r arbejder målrettet på at nedbringe kulforbrug­et, men der er tale om en langsom proces. Vi forventer således, at Kinas kuleftersp­ørgsel kun vil falde 3 pct. frem til 2023,« påpeger IEA i rapporten.

Hvis verden for alvor skal reducere forbruget af kul, hviler byrden på Kina.

IEA vurderer, at vaeksten i den kulbasered­e elprodukti­on vil ophøre i 2020, men imod denne forudsigel­se taler, at Kina med strategien ”Made in China 2025” har ambition om ikke blot at blive verdens største producent af eldrevne køretøjer, men også verdens største forbruger, hvilket alt andet lige vil betyde et stigende elforbrug.

»Kan Kina holde målsaetnin­gen, vil efterspørg­slen efter kul opleve et strukturel­t betinget fald fra 2020, men det vil blive på mindre end 1 pct. om året,« understreg­er IEA.

Kul er blevet attraktivt

En central problemsti­lling i forhold til klimadebat­ten er, at fordi isaer industrila­ndene arbejder på at frigøre sig fra brugen af kul, har priserne vaeret faldende, hvilket for mange udviklings­lande har gjort kul mere attraktivt.

Kulprisern­e er i dag stigende, fordi kulindustr­ien ikke vil investere i nye kulminer af frygt for at skabe en overkapaci­tet i en situation, da der er ved at vaere noget naer politisk konsensus om, at kul er det fossile braendsel, der først bør udfases.

»Vesteuropa arbejder målbevidst på at udfase kul. I 2023 vil to lande – Frankrig og Sverige – lukke deres sidste kulfyrede kraftvaerk­er, hvilket efterlader Tyskland som den eneste store kulforbrug­er. Østeuropa derimod har ikke bebudet planer om at udfase kul. Tvaertimod er kulfyrede kraftvaerk­er under opførelse i Graekenlan­d og Polen samt på Balkan. I nogle østeuropae­iske lande er brunkul fremdeles det primaere braendsel i kraftvaerk­sindustrie­n,« konstatere­r IEA.

Miljøprobl­emerne i og omkring Kinas millionbye­r kan i al vaesentlig­t henføres til brugen af kul. Det Internatio­nale Energi Agentur (IEA)

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark