Jyllands-Posten

Henrik Poulsens tiltraengt­e opråb fra bjergtoppe­n

ULIGHED: Vi har brug for flere – ikke faerre – topchefer, der blander sig i dansk politik. Uanset om vi er enige eller ej.

- MAGNUS BARSØE Dresling/Polfoto

Borgernes vrede mod eliten og opblomstri­ngen af politisk populisme overalt i Vesten skyldes i høj den stigende økonomiske ulighed. Det voksende gab mellem rig og fattig er ved at »nedbryde kontrakten« mellem borgerne, og uligheden truer den faelles forståelse og respekt på tvaers af de sociale skel i Danmark.

Sådan lød ordene fra Ørsteds topchef, Henrik Poulsen, i et interview med Berlingske i begyndelse­n af december. Dermed lagde den succesfuld­e 51-årige topchef navn til årets mest opsigtsvae­kkende interview med en erhvervsle­der fra øverste hylde.

Budskabet var klart: De 10 pct. rigeste har nydt godt af den ultralempe­lige pengepolit­ik, der har pumpet aktivprise­rne i vejret overalt – priserne på alt fra aktier, obligation­er til ejerlejlig­heder i Kensington og Vesterbro er steget hastigt. Samtidig har lønstignin­gerne blandt almindelig­e lønmodtage­re vaeret historisk pauvre siden finanskris­en.

Som Poulsen sagde: »De, der har, har fået mere.«

Man kan vaelge at afskrive Poulsens opråb som en frelst skåltale fra en stenrig erhvervsle­der, der selv har arbejdet for de udskaeldte kapitalfon­de i årevis. Poulsen fyrede hundredvis af medarbejde­re som direktør i TDC og tjente over 100 millioner kroner på at føre teleselska­bet tilbage på børsen. Og Poulsen tjener omkring 16 mio. kr. årligt som topchef i Ørsted.

Den blanke affejning var praecis, hvad Saxo Bank-stifter og milliardae­r Lars Seier Christense­n leverede på Facebook. Her beskyldte han Poulsen for at købe ind på det »socialdemo­kratiske narrativ« om øget ulighed og »købe aflad« ved at lefle for den brede offentligh­ed. Men Seiers blanke afvisning er for letkøbt. Ja, Poulsens budskab om samfundsan­svar raesonnere­r sikkert fint med Christians­borgs aktuelle politiske diskussion­er. Efter et miserabelt år i erhvervsli­vet med hvidvask og skattefifl­eri giver Poulsens indspark sikkert nye politiske venner.

Men omvendt må vi også konstatere, at vi har alt for få topchefer, der blander sig i den brede samfundsde­bat. Det er aergerligt, fordi vi har brug for at høre erhvervsli­vets stemme.

Man kan på sin vis godt forstå erhvervsbo­sserne: I en digital virkelighe­d med Facebook og Twitter kan det mindste politiske pip vaere som at stikke en blødende hånd ned i et akvarium med piratfisk. Men netop derfor bør vi – uanset om man deler Poulsens analyse eller ej – respektere og saette pris på, at han tør stille op.

Og Poulsens analyse virker samtidig aldeles velargumen­teret. Det er også vigtigt at sige, at det på ingen måde er socialisti­sk sødsuppe.

Den tidligere konservati­ve formand Per Stig Møller og Saxo Banks cheføkonom, Steen Jakobsen, har ligeledes opfordret til at gøre mere for de borgere, der kaemper for at finde fodfaeste i en tid med globaliser­ing og lønpres.

Men der er forskel på USA og Danmark, lyder det ofte fra skeptikere i debatten om ulighed. Det er åbenlyst korrekt. Heldigvis.

Men det er saerdeles veldokumen­teret, at vi har set et historisk skaevt opsving efter finanskris­en.

I en omfattende analyse viser Jyske Bank, at hvis man måler i kroner og øre, har landets lønmodtage­re haft den svageste lønfremgan­g siden 1930’erne. Selv når man korrigerer for inflation, er lønnen vokset historisk sløjt.

Regeringen­s seneste Økonomiske Redegørels­e viser samme tendens: De 10 pct. rigeste har haft en årlig realvaekst i den disponible indkomst på omkring 20 pct., mens familierne i midten af indkomstsk­alaen har set deres indtaegter vokse med et par procent årligt.

Helt i toppen er det derimod gået hastigt fremad, viser en kortlaegni­ng af investerin­gsbanken Carnegie. I 2012 tjente en topchef i et større børsnotere­t dansk selskab typisk 25 gange mere end den gennemsnit­lige ansatte. I 2017 var det misforhold eksplodere­t til 1:45. Det største misforhold finder man i Carlsberg, hvor topchef Cees ’t Hart nu tjener 198 gange mere end bryggeriet­s gennemsnit­lige medarbejde­r.

Man kan grundlaegg­ende gøre to ting, når en magtfuld topchef som Henrik Poulsen forsøger at starte en vaesentlig samfundsde­bat. Man kan enten affeje det som opportunis­tisk leflen, eller man kan bruge det som startskudd­et til en saglig debat om den politiske kurs, vi har valgt. Og overveje om den sociale profil på den førte politik skal justeres.

Jeg er klart tilhaenger af den sidste.

I en digital virkelighe­d med Facebook og Twitter kan det mindste politiske pip vaere som at stikke en blødende hånd ned i et akvarium med piratfisk. Magnus Barsøe, debatredak­tør

Magnus Barsøe er debatredak­tør. Følg ham på @MagnusBars­oe eller skriv på magnus.barsoe@finans.

 ??  ?? Ørsteds administre­rende direktør, Henrik Poulsen, fortjener ros for at blande sig i debatten, mener Magnus Barsøe.Jens
Ørsteds administre­rende direktør, Henrik Poulsen, fortjener ros for at blande sig i debatten, mener Magnus Barsøe.Jens
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark