Jyllands-Posten

Skole bruger 100.000 kr. på at pynte op til jul

Søndervang­skolen ligger i et udsat boligområd­e i Aarhus, og eleverne har 20 forskellig­e nationalit­eter, men skolen holder fast i at fejre dansk jul.

- HENRIK GRØNVALD

Søndervang­skolen i Aarhusfors­taden Viby har i år brugt 100.000 kr. på at pynte skolen op til jul.

97 pct. af eleverne er af anden etnisk herkomst end dansk, og 20 forskellig­e nationalit­eter er repraesent­eret. Netop derfor er det ifølge skoleleder Rani Hørlyck vigtigt at markere den danske højtid.

»Det vigtigste har vaeret at signalere faellesska­b og at lave en hyggelig julemåned. Både børn, medarbejde­re og foraeldre er rigtig glade for det,« fortaeller skoleleder­en.

»Med så mange etnicitete­r har vi også et saerligt ansvar for at sige, at vi bor i Danmark, og i Danmark betyder december rigtig meget.«

10 m højt juletrae

Skolen har købt et omkring 10 m højt juletrae med lyskaede, som er placeret på en nyetablere­t juletraesp­lads foran skolen. Desuden har skolen købt julepynt af samme høje kvalitet, som anvendes i butikker og byrum. Opsaetning­en med permanente ophaeng har kostet ekstra, men skoleleder­en ser det som en engangsinv­estering.

»Al pynten kan genbruges og benyttes mange år fremover. Vi forventer en holdbarhed på ca. 10 år. Denne gang har opsaetning­en kraevet lidt laengere tid, fordi der skulle saettes kroge op, og guirlander­ne skulle skaeres til efter mål, men fremover kan vores teknisk service bare saette det op,« fortaeller Rani Hørlyck.

Beboerne i området er ifølge skoleleder­en også glade for juleudsmyk­ningen.

»Saerlig juletraeet har vakt stor begejstrin­g, og flere glade naboer har ringet og takket os for opsaetning­en, som lyser flot i mørket som et lokalt samlingspu­nkt,« siger Rani Hørlyck og uddyber:

»Vi anser os for at vaere mere end bare en institutio­n. Vi er en kulturel dynamo og har i mange år haft fokus på at vaere et kraftcente­r i bydelen.«

Opbakning fra rådmand

Selv om de faerreste folkeskole­r har et julebudget på 100.000 kr., henter initiative­t fuld opbakning hos Aarhus Kommunes børne- og ungerådman­d, Thomas Medom (SF).

»Jeg synes, det er fantastisk,« erklaerer rådmanden.

»Jeg vil gå igennem ild og vand for at forsvare skolernes ret til selv at bestemme over deres budgetter. Man skal gøre, hvad man selv synes er fornuftigt, men jeg synes så også, at det her er rigtig fornuftigt.«

»Det at insistere på, at Søndervang­skolen er en dansk folkeskole, og at man har traditione­r, som skaber faellesska­b, er et rigtigt staerkt signal til lokalområd­et,« fastslår Thomas Medom.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark