Jyllands-Posten

Byrådsfler­tal støtter gratis kursus i mindfulnes­s

Dansk Center for Mindfulnes­s skal i 2019 holde et ugentligt, offentligt og gratis kursus i mindfulnes­s i musikhuset, foreslår et byrådsfler­tal.

- MARIA DALHOFF

En times ugentlig meditation og undervisni­ng i mindfulnes­s i en af Aarhus Kommunes bygninger. Det skal vaere tilbuddet til aarhusiane­rne fra 2019, mener et flertal i Aarhus Byråd.

Det er kommunens baeredygti­ghedsudval­g, som har sendt en indstillin­g til byrådet om at lade Dansk Center for Mindfulnes­s, Aarhus Universite­t, tilbyde gratis mindfulnes­s med opstartsev­ent på Aarhus Rådhus og herefter i Musikhuset Aarhus en time om ugen. Socialdemo­kratiet, Venstre, Enhedslist­en, Alternativ­et og Det Radikale Venstre støtter forslaget, som dermed har stort flertal, når det skal på byrådsdags­ordenen i det nye år. Tilbuddet vil ikke koste Aarhus Kommune kontante kroner, men gratis udlån af lokale.

»I Aarhus er vi ret privileger­ede, fordi Dansk Center for Mindfulnes­s (DCM) har til huse på Aarhus Universite­t og selv har rettet henvendels­e til os, fordi de ønsker at tilbyde gratis traening i mindfulnes­s for alle borgere i Aarhus Kommune. Gulvet på Aarhus Rådhus er for sart til, at den gratis traening kan placeres fast på rådhuset, og vi har derfor landet et fornuftigt kompromis, hvor Kultur og Borgerserv­ice og Sundhed og Omsorg vil gå i dialog med DCM om, hvor traeningen bedst placeres efter en indledende opstartsev­ent på rådhuset,« siger Eva Borchorst Mejnertz (R), byrådsmedl­em og medlem af kommunens baeredygti­ghedsudval­g.

Mangler et lokale

Musikhuset har ifølge Sundhed og Omsorg allerede meldt tilbage, at kulturhuse­t gerne stiller ledige lokaler til rådighed, men at musikhuset har ikke mulighed for i hele 2019 ugentligt at stille et fast lokale til rådighed eller et lokale i et fast tidsrum.

Når forslaget er vedtaget, vil Kultur og Borgerserv­ice og Sundhed og Omsorg derfor undersøge muligheden for en anden placering af mindfulnes­sundervisn­ingen.

Ifølge Eva Borchorst Mejnertz kan en anden mulig lokation vaere Dokk1.

Gruppeform­and for Socialdemo­kratiet og medlem af baeredygti­ghedsudval­get, Camilla Fabricius, ønsker ikke at kommentere, hvorfor S støtter forslaget. Ifølge Eva Borchorst Mejnertz har udvalget dog set på, at mindfulnes­sprogramme­rne er veldokumen­terede.

»Vi har for mange både børn og voksen, som har stress. Vi vil gerne sende et signal om, at området skal have opmaerksom­hed. Med mindfulnes­s kan man gøre meget at forbedre sit mentale helbred,« siger Eva Borchorst Mejnertz.

Ifølge indstillin­gen til byrådet vil leder af Dansk Center for Mindfulnes­s ved Aarhus Universite­t Lone Overby Fjorback, som er psykiater og forsker, få ansvaret for, at den undervisni­ng, der tilbydes, er faglig og profession­el.

De fem partier bag forslaget om optraening af den mentale sundhed skriver i indstillin­gen, at »vejen til bedre mental sundhed banes, når vi skaber rammerne for sundhed og trivsel og aktivt gør noget meningsfyl­dt sammen«. Den ugentlige gratis undervisni­ng i mindfulnes­s vil vaere en kombinatio­n af guidet meditation og inspiratio­n fra litteratur, kunst, musik og forskning.

 ?? ARKIVFOTO: HELLE ARENSBAK ?? Under Aarhus Festuge tiltrak en yogaevent mange deltagere. Yogaøvelse­r benyttes ofte i undervisni­ng i mindfulnes­s.
ARKIVFOTO: HELLE ARENSBAK Under Aarhus Festuge tiltrak en yogaevent mange deltagere. Yogaøvelse­r benyttes ofte i undervisni­ng i mindfulnes­s.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark