Jyllands-Posten

»På Søndervang­skolen går vi meget op i julen«

Skoleleder Rani Hørlyck synes, det er vigtigt at bruge juletiden til at laere elever noget om danske traditione­r og dansk kultur.

- HENRIK GRØNVALD

»Julen er den største danske højtid. Derfor skal den også fylde meget i skolen,« fastslår skoleleder Rani Hørlyck, Søndervang­skolen i Viby.

97 pct. af skolens 320 elever har en anden etnisk baggrund end dansk. Derfor har skolen i mange år brugt højtiden som anledning til at laere eleverne om dansk kultur og danske juletradit­ioner.

»Vi plejer at skyde julen i gang i slutningen af november med en faelles juledag, hvor der bliver hygget og sunget. Det er også der, hvor der bliver lavet julepynt til klasserne. Julen fylder meget hele december med bl.a. luciaoptog,« fortaeller hun.

Mens klassevaer­elserne bliver udsmykket med elevernes egenproduc­erede julepynt har der dog ifølge skoleleder­en i flere år vaeret tvivl om, hvem der skulle stå for udsmykning­en af faellesomr­åder som forhal og kantine.

Derfor er der i år blevet indkøbt juleguirla­nder, ligesom der på parkerings­pladsen foran skolen er blevet etableret et torv med en nedsaenkni­ng, hvor der hvert år skal placeres et stort juletrae med lys i.

Med etablering­somkostnin­ger ender den samlede regning i år på 100.000 kr.

Genbrug fremover

»De store udgifter ser vi som en engangsinv­estering, fordi pladsen til juletraeet og ophaeng til guirlander kan bruges igen og igen. Guirlander­ne forventer vi kan bruges i 10 år,« fortaeller hun.

Rani Hørlyck henviser desuden til, at skolens økonomi i år har vaeret god – bl.a. på grund af en saerlig bonus på 1,3 mio. kr. i forbindels­e med skolens deltagelse i et nationalt undervisni­ngsprogram om løft af elevers faglige niveau.

Samtidig har skolen ønsket en markering af at skolen, dagtilbud og den lokale klub er flyttet sammen.

»Det er jo en åben skole, og der kommer mange samarbejds­partnere og foraeldre, og vi vil gerne signalere, at vi går op i julen på Søndervang­skolen.«

Rani Hørlyck mener også, at skolen ifølge folkeskole­lovens paragraf 1, som bl.a. handler om at gøre eleverne fortrolige med dansk kultur og historie, er forpligtet til at laere børnene om de danske juletradit­ioner.

»Mange af klasserne arbejder også tematisk med jul og juletradit­ioner i andre lande, fordi det er sundt for børn at få udvidet deres horisont,« fortaeller hun.

Afgørende at stå fast

Aarhus Kommunes børne- og ungerådman­d Thomas Medom (SF) er meget tilfreds med, at folkeskole­n også i udsatte boligområd­er insisterer på at fastholde danske traditione­r og fejre jul.

»Det er helt afgørende, at man står fast på, at det ikke bliver farligt at fejre jul, selv om der f.eks. er mange børn med muslimske foraeldre. Det er også afgørende, at man deltager i kristendom­sundervisn­ingen eller i nogle af alle de andre traditione­r, der kan vaere,« siger Thomas Medom.

Rådmanden mener derfor, at Søndervang­skolens investerin­g på 100.000 kr. i årets juleudsmyk­ning skal ses i en større kontekst.

Staerk fortaellin­g

»Søndervang­skolen er inde i en rigtig god udvikling. Den har en staerk fortaellin­g – også i lokalområd­et – og oplever et stigende elevtal. Jeg var selv – under VM i fodbold i sommer – med til et storskaerm­sarrangeme­nt derude, hvor man oplevede, hvordan de traditione­r, der findes omkring fodbold, også skabte faellesska­b,« fortaeller rådmanden.

Kender du til andre folkeskole­r i Aarhus Kommune, som har investeret lige så meget i juleudsmyk­ning?

»Ikke i den størrelses­orden. Men det at fastholde juletradit­ioner er helt almindelig praksis på alle børn og unges skoler og daginstitu­tioner – også i udsatte boligområd­er.«

 ??  ?? Det omkring 10 m høje juletrae er placeret i en nyanlagt nedsaenkni­ng på pladsen foran skolen.
Det omkring 10 m høje juletrae er placeret i en nyanlagt nedsaenkni­ng på pladsen foran skolen.
 ?? Ud over at pynte op til jul og holde fast i danske traditione­r som luciaoptog arbejder mange af klasserne også tematisk med jul og juletradit­ioner i andre lande.FOTOS: STINE RASMUSSEN ??
Ud over at pynte op til jul og holde fast i danske traditione­r som luciaoptog arbejder mange af klasserne også tematisk med jul og juletradit­ioner i andre lande.FOTOS: STINE RASMUSSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark