Jyllands-Posten

Nytårsmidd­ag? Det er noget, vi henter

- MARIE DUEDAHL

Flere aarhusiane­re lader byens restaurant­er lave festmiddag­en til juleaften og nytårsafte­n. Julemiddag­en skal følge traditione­n, men nytårsafte­n gives der fuld gas for gastronomi­en.

Juleaften og nytårsafte­n er blevet en stor aften for byens restaurant­er.

Ikke målt i antal gaester i restaurant­en, men i kuverter ud af huset.

Restaurant Fedet i Risskov solgte sidste år 400 julemenuer og regner med endnu flere i år. Til nytår skal der laves 200 fem-retters middage ud af huset.

»Vi begyndte at saelge juleog nytårsmenu­er ud af huset for fem år siden, og antallet af kuverter stiger for hvert år,« fortaeller Charlotte Siebert, medindehav­er af Restaurant Fedet.

Hun ser salget af jule- og nytårsmad som en del af den generelle stigning inden for takeaway.

»Der er tale om en prioriteri­ng. Folk vil hellere have tid til at vaere sammen med familien end at stå i køkkenet hele juleaftens­dag og det samme til nytår. Takeaway er også steget i kvalitet. Før var det mest pizza og burgere, nu er maden lige så god som hjemmelave­t, måske endda bedre,« siger Charlotte Siebert.

Det er en anden grund til, at så mange vaelger maden udefra til jul og nytår. Folk vil vaere sikre på et vellykket festmåltid.

»And er jo ikke den nemmeste ret at lave, så for nogle kan det også handle om, at de vil vaere sikre på en vellykket julemiddag ved at købe den udefra. Vi har jo uddannede kokke til at lave julemaden, og selv om det er takeaway, er alt hjemmelave­t. Vi koger selv fonden, rødkålen og så videre,« siger Charlotte Siebert.

Blandt kunderne er mange firmaer, hvis medarbejde­re skal på arbejde jule- og nytårsafte­n.

»De har bestilt alle årerne, og også blandt private har vi mange faste stamkunder hvert år,« siger Charlotte Siebert.

Ekstra luksus hos Koch

Også hos Brødrene Koch på Aarhus Havn er der travlhed op til nytår. Ca. 2.000 femretters menuer skal sendes ud af huset nytårsafte­n. Det har man gjort siden 2003, og hvert år er antallet af kuverter kun steget, ligesom der hvert år altid har vaeret udsolgt før jul.

Det samme gaelder i år, selv om Michael Koch har givet den ekstra gas med luksusråva­rer; håndfanged­e skotske kammusling­er, kalvemørbr­ad, trøfler, god chokolade og hindbaer. Prisen er 600 kr. for fem retter.

»Ser du på priserne i dagligvare­butikkerne og hos fiskehandl­erne, er det lige før, at du er oppe på samme beløb, som hvis du køber maden som takeaway. Der er måske kun 100-150 kr. til forskel, og så er der ikke noget arbejde i det for dig,« påpeger Michael Koch og tilføjer:

»Vi har heller ikke noget fødevaresp­ild. Fire kuverter får fire stykker kalvemørbr­ad. Køber man selv sit kød, køber man ofte lidt ekstra, og så kan man stå med 300 gram kalvemørbr­ad i overskud, og så bliver det pludselig dyrt.«

Michael Koch udviklede nytårsmenu­en allerede i september.

»Den er lavet ud fra, hvad vi gerne selv vil spise nytårsafte­n. Herefter udvikler jeg retterne, så de differenti­erer sig fra hinanden. Lidt sprødt, lidt cremet … Middagen er en helhed, hvis elementer skal harmonere,« forklarer Michael Koch.

Han påpeger også, at retterne er mindre i dag end førhen. Folk vil have mindre og flere retter, så de kan få flere gastronomi­ske oplevelser i ét måltid.

»Før kunne man ikke vippe med øjenbrynen­e efter hovedrette­n, så maet var man. Alligevel klemte man desserten ned, men den smagte jo ikke så godt, som den kunne have gjort. I dag komponeres måltidet, så man stadig har lyst til desserten. Vores konditor har jo brugt krudt på at lave en fantastisk dessert, og så skal den nydes fuldt ud,« siger Michael Koch.

Før kunne man ikke vippe med øjenbrynen­e efter hovedrette­n, så maet var man. Alligevel klemte man desserten ned, men den smagte jo ikke så godt, som den kunne have gjort. Michael Koch, restauratø­r

Traditione­r på vej ud

Engang spiste danskerne kogt torsk eller saerlige egnsretter nytårsafte­n, men den tradition er på vej ud.

»Jeg er vokset op i Sønderjyll­and med at få hamburgerr­yg, kogepølser, flaesk og grønlangkå­l nytårsafte­n. Det smager godt, men det er jo billig mad, som det ikke kan betale sig for restaurant­erne at lave ud af huset. I dag vil folk også hellere give den mere gas med lidt mere ekstravaga­nte råvarer, som de ikke får resten af året,« siger Michael Koch.

Danskerne er blevet meget mere madinteres­serede, og det smitter af på menuen til nytårsafte­n.

»Man fejrer ikke laengere nytårsafte­n på samme måde som i min barndom, hvor det var mere fest og ballade og mere enkel mad. I dag sidder man laengere omkring bordet for at nyde maden og vinene,« siger Michael Koch.

Han ser maendenes indtog i køkkenet som en stor del af forklaring­en på danskernes stigende gastronomi­ske interesse.

»Folk er blevet mere dedikerede til god mad, og det skyldes nok også, at maendene er kommet med i køkkenet. Min mor stod altid alene med madlavning­en, for sådan var det dengang. I dag er maden et faellesska­b, og familien gør sig umage sammen,« påpeger Michael Koch.

Med hver ret følger en beskrivels­e af anretninge­n og et billede, så kunderne kan se, hvordan Michael Koch selv har anrettet retten.

Stigende konkurrenc­e

Jakob Beck Wätjen er regionsfor­mand i Midtjyllan­d for Horesta, branchefor­eningen for hotel, restaurant og turisme.

Han ser en stigende efterspørg­sel efter takeaway til jul og nytår, men også en stigende konkurrenc­e.

»Mange forskellig­e udbydere kommer ind på det her marked, bl.a. supermarke­derne og måltidskas­sefirmaern­e, der også tilbyder en juleaftens- og nytårskass­e. Mindre a la carte-restaurant­er kan også vaere med, fordi de nemt kan producere mange kuverter og sende ud af huset, selv om de ikke har lokaler til ret mange gaester,« siger Jakob Beck Wätjen.

Kunderne er opmaerksom­me på, at der er mange valgmuligh­eder i dag, når det gaelder takeaway til jul og nytår.

»Jeg fornemmer helt klart, at kunderne er inde og sammenlign­e menuer og priser, og det er restaurant­erne opmaerksom­me på, når de udvikler deres menuer,« siger Jakob Beck Wätjen.

Nogle restaurant­er holder åbent nytårsafte­n, men de fleste holder lukket og nøjes med at saelge maden ud af huset.

Seks år med vaekst

»Personalet og musikken skal aflønnes, og folk forventer et flot gilde og fyrvaerker­i, så der er lidt flere udgifter i forhold til at afholde andre fester, men nogle holder da store nytårsfest­er og fylder huset på den måde,« siger Jakob Beck Wätjen.

Han driver selv Montra Hotel Sabro Kro, som har leveret nytårsmenu­er ud af huset i seks år, og hvert år er salget heraf steget med ca. 10 pct.

»Alene i 2018 er danskernes generelle forbrug af takeaway steget med 6-7 pct., og den stigning er takeaway-salget til jul og nytår en del af. Det marked vil kun vokse i fremtiden,« forudser Jakob Beck Wätjen.

Jeg fornemmer helt klart, at kunderne er inde og sammenlign­e menuer og priser, og det er restaurant­erne opmaerksom­me på, når de udvikler deres menuer. Jakob Beck Wätjen, regionsfor­mand for Horesta

 ??  ??
 ?? FOTO: JOACHIM LADEFOGED ?? Jakob Beck Wätjen er regionsfor­mand i Midtjyllan­d for Horesta og driver Montra Hotel Sabro Kro, som har leveret nytårsmenu­er ud af huset i seks år. Hvert år er salget heraf steget med ca. 10 pct.
FOTO: JOACHIM LADEFOGED Jakob Beck Wätjen er regionsfor­mand i Midtjyllan­d for Horesta og driver Montra Hotel Sabro Kro, som har leveret nytårsmenu­er ud af huset i seks år. Hvert år er salget heraf steget med ca. 10 pct.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark