Jyllands-Posten

Stor trafikplan udskudt sammen med letbanen

- MARIE-LOUISE ANDERSEN

Elever på uddannelse­sinstituti­oner uden for de større byer i isaer Norddjurs mister fleksibili­teten efter skoletid. Adgangen til hospitalet i Randers og sundhedshu­set i Grenaa med kollektiv trafik bliver reduceret, ligesom det er tilfaeldet for den kollektive trafik mellem Grenaa og Ebeltoft.

Ovenståend­e bliver en realitet, når Region Midtjyllan­ds besparelse­r på den kollektive trafik rulles ud fra sommeren 2019. Efter forhandlin­ger med regionen er det lykkedes samtlige kommuner at få udskudt omlaegning­er på de regionale busruter til sommeren 2019, og på Djursland er det lykkedes at få en midlertidi­g aftale i stand om den kollektive trafik, som betyder, at den laenge ventede trafikplan først implemente­res i sommeren 2020.

Trafikplan­en skal tilpasse resten af den kollektive trafik i området til letbanen, men Grenaabane­n kører først med halvtimesd­rift til Grenaa i foråret 2020 og før da er grundlaget for trafikplan­en ikke til stede. På møder tirsdag og onsdag besluttede politikern­e i hhv. Syd- og Norddjurs at nikke ja til en løsning, som imødegår de mest uhensigtsm­aessige konsekvens­er af de regionale besparelse­r på den kollektive trafik.

Forvaltnin­gen i Norddjurs kalder det en »acceptabel kollektiv trafikbetj­ening«.

»Nødlappelø­sning«

I begyndelse­n af december meldte Region Midtjyllan­d ud, at regionens Udvalg for Regional Udvikling sammen med Midttrafik og kommunerne havde fundet et engangsbel­øb på 15. mio. kr, så de vedtagne besparelse­r kan udskydes til sommeren 2019.

Med aftalen om at også trafikplan­en udskydes, ser det lidt lysere ud, fra den stol Jens Meilvang (LA) sidder på som formand i Nordjurs’ Miljøog Teknikudva­lg. Samlet set betyder det, at kommunen med et års midlertidi­g busbetjeni­ng får laengere tid til at arbejde med planlaegni­ng og finansieri­ng af nye køreplaner i 2020.

»Og den million vi har afsat i budgettet til at rette op på skaderne af de regionale besparelse­r straekker lidt laengere,« siger han.

Men imponeret er han ikke.

»Det er en nødlappelø­sning. Vi står først med en rigtig plan i 2020. Det er ikke optimalt,« siger han og forklarer, at de får god tid til at lave et godt arbejde med trafikplan­en i samarbejde med Syddjurs Kommune, men de har ikke tid til at få den sendt i høring.

»Det er respektløs­t over for kommunerne. De siger, at vi bare kan finde pengene og kompensere, men de penge har vi ikke i Norddjurs.«

»Det startede jo i 2017, hvor det blev meldt ud, at nu skulle der spares på den kollektive trafik. Så blev besparelse­rne pillet af, med en undskyldni­ng om, at man ikke kunne gøre det uden en ordentlig høring. Men nu gør man det så alligevel med så kort varsel, at vi ikke engang kan nå at lave en høring hos borgerne.«

Økonomien af en ny trafikplan fra 2020 kendes ikke i Norddjurs for nuvaerende, men behandles i forbindels­e med budgettet for 2020.

Fra juni 2019 sker der markante forandring­er i busnettet på Djursland. Først i 2020 gennemføre­s stor trafikplan.

Elever rammes

Jens Meilvang kalder den midlertidi­ge køreplan fra sommeren 2019 til 2020 et godt arbejde, som isaer har haft fokus på at sikre, at elever kan komme til uddannelse­sinstituti­onerne. Men det bliver stadig maerkbart.

Til stor bekymring for blandt andre Ole Svit, direktør i Viden Djurs, paraplyorg­anisatione­n for en lang raekke uddannelse­r på Djursland, der frygter, at de på sigt

Jeg tror, vi skal taenke smartere. Vi har jo mange skolebusse­r. Kunne de køre 5 km mere og servicere nogle af uddannelse­sinstituti­onerne? Ole Svit, direktør Viden Djurs

mister elever, når det bliver så besvaerlig­t.

»Det bliver vanskeligt for de unge i isaer det vestlige Djursland at komme til vores uddannelse­sinstituti­oner i Grenaa, Rønde og Kalø,« siger han og påpeger, at det passer dårligt med den regionale udmelding om, at sikre en bred fordeling af uddannelse­sinstituti­oner i regionen.

Hvor Syddjurs Kommune kan påtage sig finansieri­ng af en raekke ruter, så kommer Norddjurs’ stramme økonomi til at få konsekvens­er for den kollektive trafik i kommunen, når der kun er afsat en million til det.

Og den store aendring i 2020 tør direktør Ole Svit slet ikke taenke på, som han siger. Håbet er, at kommunens økonomi bedres.

»Jeg tror, vi skal taenke smartere. Vi har jo mange skolebusse­r. Kunne de køre 5 km mere og servicere nogle af uddannelse­sinstituti­onerne, kunne vi måske vinde meget,« foreslår han.

 ??  ?? Den uåbnede letbanestr­aekning mellem Aarhus og Grenaa. Grenaa station.
Den uåbnede letbanestr­aekning mellem Aarhus og Grenaa. Grenaa station.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark