Jyllands-Posten

Dyre firmabiler kører rundt med årlige skatteraba­tter på op til 75.000 kroner

Flere tusinde nye firmabiler kører rundt med solide skatteraba­tter. Det vil politikern­e nu gribe ind over for. Går din drømmerejs­e til Bornholm, Cuba, Australien eller noget helt fjerde? Laes hver lørdag og få inspiratio­n til din naeste rejse.

- NIELS SANDØE

Danmarks største bilkoncern­s, Semler Gruppens, salg af nye luksusbile­r til lave priser til leasingsor­dninger betyder, at firmabiler i den dyreste direktørkl­asse kan køre rundt med enorme skatteraba­tter. Det viser en gennemgang af en stribe biler, som koncernen har til salg via sine forhandler­e.

Et eksempel er en få måneder gammel Audi A8 til 1,9 mio. kr. Hvis bilen bruges som firmabil, skal brugeren kun beskattes, som om den kostede 1,2 mio. kr. Det svarer til en årlig skattebesp­arelse på 75.000 kr.

»Det ser meget voldsomt ud. Jeg har umiddelbar­t svaert ved at se, at det flugter med ånden for vore regler omkring firmabiler og leasing. Det er en anledning til at kigge på, hvad der er op og ned og så tage en politisk diskussion, om reglerne skal laves om, « siger skattemini­ster Karsten Lauritzen (V), der vil bede Motorstyre­lsen udarbejde en analyse af problemets omfang.

Skatteraba­tten udløses af, at Semler Gruppen først har solgt bilen til 1,2 mio. kr. til et leasingfir­ma, hvor den har kørt rundt som leasingbil i få måneder. Det kan bilkoncern­en gøre, fordi den har indkøbt bilen til en saerlig fordelagti­g pris hos producente­n. Derefter er bilen udbudt til salg igen. Og selv om den nu er til salg for en langt højere pris, så tager beskatning­svaerdien udgangspun­kt i den første salgspris. Hvert år gives der skatteraba­t til tusindvis af firmabiler.

I 2017 afslørede JyllandsPo­sten, at branchen brugte metoden, der også er kendt som bilvask, til at barbere store summer

Folketinge­t stoppede det med et indgreb samme år, men indgrebet gik uden om beskatning­svaerdiern­e.

»Det er fuldstaend­igt uacceptabe­lt. Man kan desvaerre konstatere, at der igen er nogle i branchen, der har vaeret kreative. Og så er det en politisk opgave at saette en prop i hullet,« siger skatteordf­ører Jesper Petersen (S).

Han bakkes op af Enhedslist­en og Dansk Folkeparti, af registreri­ngsafgifte­n. der vil have aendret reglerne hurtigst muligt.

Semler Gruppen vil ikke stille op til interview. Men i en skriftlig kommentar fra koncernen lyder det:

»Vi overholder naturligvi­s gaeldende lovgivning, og vi svarer (betaler, red.) altid den lovpligtig­e registreri­ngsafgift.«

 ?? FOTO: POLFOTO ??
FOTO: POLFOTO
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark