Jyllands-Posten

Kraeftpati­enter udredes vidt forskellig­t

Der er store regionale forskelle på, hvilke udrednings­forløb patienter med uspecifikk­e symptomer på kraeft sendes igennem.

- TEA KROGH SØRENSEN

Hvert år får godt 35.000 danskere konstatere­t kraeft, men kun omkring halvdelen af dem får deres diagnose via en af de 28 nationale kraeftpakk­er, hvor patientern­e efter nøje fastlagte tidsskemae­r sendes gennem bestemte scanninger, blodprøver og andre undersøgel­ser.

Den anden halvdel af kraeftpati­enterne har symptomer, der er for vage eller uspecifikk­e til at udløse en henvisning til en af de klassiske kraeftpakk­er, og ifølge en ny Vive-rapport, som blev offentligg­jort onsdag, er der alt for stor forskel på, hvor gode udrednings­forløb denne oversete gruppe af kraeftpati­enter får tilbudt enten via egen laege eller via et af landets diagnostis­ke centre.

Ifølge forskerne varierer tilbuddene og udredninge­ns kvalitet meget fra region til region og fra sygehus til sygehus, når det gaelder patienter med uspecifikk­e symptomer som f.eks. uforklarli­g feber, knoglesmer­ter eller en sejlivet omgang hoste – symptomer, som vaekker en kraeftmist­anke hos laegen, men hvor mistanken ikke er rettet mod en bestemt kraeftform og dermed mod en bestemt kraeftpakk­e.

Bopaelen er afgørende

»Dét udrednings­tilbud, man som patient kan få, afhaenger af, hvor ens bopael er. Det er ikke hensigtsma­essigt, hverken for patientern­e eller de praktisere­nde laeger, som skal navigere i de forskellig­e udrednings­muligheder,« siger Vive-forsker Amalie Martinus Hauge, der står bag rapporten sammen med bl.a. sundhedsøk­onom og professor Jacob Kjellberg.

»Forskellen­e kan betyde, at man nogle steder får diagnostic­eret kraeft senere, og det kan i sidste ende have betydning for overlevels­en,« siger hun.

Forskerne konstatere­r i rapporten, som er finansiere­t af Bristol-Myers og Roche, at der f.eks. er meget stor forskel på, hvor mange patienter der i hver region årligt henvises til de diagnostis­ke centre på baggrund af mistanke om alvorlig sygdom – efter den såkaldte MAS-pakke.

I Region Midtjyllan­d drejer det sig om 2,6 patienter pr. 1.000 indbyggere, mens det i Region Sjaelland kun er 0,5. Der henvises altså fem gange så mange i Region Midtjyllan­d. Der er på tilsvarend­e vis også stor forskel på, hvor ofte patientern­e i de enkelte regioner sendes til f.eks. røntgenund­ersøgelse af brystkasse­n – en undersøgel­se, som hyppigt bruges i forbindels­e med diagnostic­ering og kontrol af kraeft.

Samtidig konstatere­r forskerne, at regionerne også har meget forskellig­e fortolknin­ger af, hvad MASpakken skal bruges til.

I Region Hovedstade­n stopper man udredninge­n på de diagnostis­ke centre og sender patienten tilbage til den praktisere­nde laege, hvis man får afkraeftet mistanken om, at der er tale om kraeft, mens man i de fire andre regioner fortsaette­r udredninge­n, indtil man har fundet ud af, hvad patienten så i stedet fejler.

På gyngende grund

Hos Kraeftens Bekaempels­e er cheflaege, professor Niels Kroman bekymret for konklusion­erne og mener, at der skal handles på dem.

»Når det gaelder patienter med uspecifikk­e symptomer, findes der ingen klare nationale retningsli­njer for, hvordan udredninge­n skal foregå. Der er ingen målinger af effekten og ingen udveksling af erfaring på tvaers af de diagnostis­ke centre. Så her står vi på voldsomt gyngende grund. Vi kan end ikke sige, hvilken region der gør det på den bedste måde. Og det er ikke tilfredsst­illende, at udrednings­tilbuddene afhaenger af, hvor man bor i landet,« siger Niels Kroman.

Han mener, at Sundhedsst­yrelsen, som i forvejen står for monitoreri­ng af kraeftpakk­eforløbene, bør sikre mere ensartethe­d for denne gruppe af potentiell­e kraeftpati­enter.

I Sundhedsst­yrelsen siger sektionsle­der Astrid Nørgaard, at man allerede er opmaerksom på forskellen­e og derfor har planlagt at revidere udrednings­pakken. Og Karin Friis Bach (R), som er formand for sundhedsud­valget hos Danske Regioner og naestforma­nd i Region Hovedstade­n kalder de store regionale forskelle »uacceptabl­e«. Hun vil nu tage problemern­e op i Danske Regioner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark