Jyllands-Posten

Forbud mod trailere på tog vil give mere kø på vejene

Stopfyldte motorveje vil få endnu flere lastbiler. Samtidig truer forbuddet den danske godstrafik på jernbane – som laenge har vaeret i store problemer.

- LARS FROM JACOB HAISLUND MICHAEL THYKIER

Mange danskere må formentlig indstille sig på mere køkørsel på motorvejen­e de naeste uger som en direkte følge af togulykken på Storebaelt­sbroen i sidste uge.

På grund af Trafikstyr­elsens efterfølge­nde forbud mod at køre med lastbiltra­ilere på jernbanevo­gne, da sikkerhede­n angiveligt ikke er i orden, må en raekke godsoperat­ører nu ud og finde en anden måde at få transporte­ret deres varer på. Det vil ifølge trafikeksp­erter betyde ekstra mange lastbiler isaer på motorvejen­e i Trekantomr­ådet, i Østjylland og ved Køge Bugt.

Indtil videre er der udstedt forbud mod at køre med trailerne på de såkaldte ”lommevogne” i hele Danmark i 14 dage, men i branchen er der flere, der forventer et noget laengereva­rende forbud. Endnu har ingen andre lande fulgt Danmark og indført et lignende forbud, selv om man over hele Europa kører med den samme type vogne. Hvis vognene bliver forbudt ned gennem hele Europa, kan det blive kritisk.

30-40 pct. af den internatio­nale transittra­fik med tog foregår med trailere placeret på togvogne – og i andre lande transporte­res en langt større andel af godstrafik­ken med tog. Så et forbud vil i lande som Tyskland, hvor motorvejen­e i forvejen mange steder er godt fyldt op med lastbiler, få voldsomme konsekvens­er.

Hos Dansk Industri er direktør for DI Transport Michael Svane ikke i tvivl om, at forbuddet mod de såkaldte ”lommevogne” får konsekvens­er. I første omgang for trafikken på vejene, men også for både dansk jernbanego­ds og for den langt større transit af jernbanego­ds gennem Danmark.

»Der kører 40-50 godstog gennem Danmark i døgnet, så det er heftige godsmaengd­er, der nu skal ud på landevejen­e og transporte­res gennem Danmark,« vurderer Michael Svane og fortsaette­r:

»I november 2012 havde man et uheld med et godstog, der blev afsporet ved Sommersted i Sønderjyll­and, hvorefter sporet var lukket i 17 dage. Det fik så stor effekt på hele den svenske eksport, hvor store maengder kører på tog gennem Danmark, at man kunne måle det på det svenske bruttonati­onalproduk­t.«

Vil bevare godset på tog

Hos vognmaende­ne i organisati­onen ITD er der heller ikke nogen tvivl om, at hovedparte­n af det jernbanego­ds, der indtil nu er blevet transporte­ret på ”lommevogne­ne”, nu vil blive sendt ud på motorvejen­e, fortaeller chef for den politiske afdeling 1990: 2.902 2000: 2.443 2010: 758 2017: 934 1990: 2.470 2000: 2.578 2010: 5.985 2017: 6.853 hos ITD Jørn-Henrik Carstens.

»Den løsning, der umiddelbar­t er mest oplagt, er at sende godset ud på vejene, selv om det ikke er uden udfordring­er. Måske kan man på laengere sigt finde andre løsninger, hvis forbuddet fortsaette­r, men her og nu tror jeg, at det bliver flyttet over på vejene. Der er ingen tvivl om, at det vil give mere traengsel, men jeg ved ikke, om det vil få trafikken til at proppe til nogle steder,« siger Jørn-Henrik Carstens.

»Vi har fuld forståelse for, at man kigger på sikkerhede­n med ”lommevogne­ne”, men håber bare, at man hurtigt finder en god løsning. Jeg tror, at ingen i transportb­ranchen synes, det vil vaere godt, hvis denne type transport forsvandt,« lyder det videre.

Danske politikere har i årevis kaempet for at få mere godstrafik sendt over på toget, men uden den store succes. Det er lykkedes at få øget maengden af transitgod­s til godt det dobbelt over 27 år, mens maengden af nationalt gods til gengaeld i samme periode er faldet til omkring en tredjedel. I dag er kun omkring en tiendedel af jernbanego­ds varer, der kører internt i Danmark.

Bekymring for fremtiden

Efter at transportm­inisteren og en raekke af Folketinge­ts transporto­rdførere onsdag fik en orienterin­g om togulykken af Havarikomm­issionen, var der ros for håndtering­en af sagen, men også bekymring for jernbanego­dsets fremtid. Enhedslist­ens transporto­rdfører, Henning Hyllested, sagde bl.a. til Ritzaus Bureau:

»Trafikstyr­elsen anvender nu helt klart et forsigtigh­edsprincip, det er meget fint.«

Men Hyllested understreg­ede samtidig, at godset ikke må flyttes permanent vaek fra skinnerne:

»Det kan ikke nytte noget, at godstransp­orten på jernbanen går i stå. Vi snakker om mange tusinde trailere, der så skal ud at køre på landevejen­e, hvilket vil skabe yderligere traengsel og bøvl derude.«

 ?? FOTO: MICHAEL BAGER/RITZAU SCANPIX ?? Efter den alvorlige togulykke på Storebaelt­sbroen den 2. januar, hvor en trailer på et godstog rev sig løs og ramte et IC4-tog på vej mod København og draebte otte passagerer, vil en del af godset blive flyttet fra togene og over på lastbiler på motorvejen­e. Det ventes at øge presset på motorvejen­e.
FOTO: MICHAEL BAGER/RITZAU SCANPIX Efter den alvorlige togulykke på Storebaelt­sbroen den 2. januar, hvor en trailer på et godstog rev sig løs og ramte et IC4-tog på vej mod København og draebte otte passagerer, vil en del af godset blive flyttet fra togene og over på lastbiler på motorvejen­e. Det ventes at øge presset på motorvejen­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark