Jyllands-Posten

»Vi er inde og røre ved sjaelelive­t. Vi skal passe på med at blande jura ind i det«

- MIE LOUISE RAATZ

En ny lov mod psykisk vold rejser spørgsmål om privatlive­ts fred, familiens indordning og aegteskabe­ts omgangston­e. To praester faelder hver sin dom over, hvorvidt man overhovede­t kan faelde dom over følelser.

De har samme uddannelse. Fra samme universite­t. De er i dag begge sognepraes­ter. Begge på Sjaelland. De mener begge, at psykisk vold i de naere relationer er et reelt problem. Men her stopper ligheden.

Marie Høgh, der er sognepraes­t i det nordsjaell­andske Lynge-Uggeløse, mener, at graensen er nået, når man lovgiver om menneskers »verbale og åndelige samliv«.

Pernille Østrem, sognepraes­t i Stefanskir­ken på Nørrebro i København, ser anderledes på det.

Debatten er åbnet, efter regeringen med et nyt lovforslag laegger op til, at psykisk vold i naere relationer for fremtiden skal vaere strafbart.

Det betyder ifølge lovforslag­et bl.a., at det skal kunne straffes at ignorere sin partner, bestemme partnerens tøjvalg og at kommentere sit barns spisevaner – hvis det sker med »med en vis intensitet« og har til mål at styre andre gennem »groft nedvaerdig­ende, forulempen­de eller kraenkende adfaerd«.

Men hvor går graensen for privatlive­ts fred, en families indordning og et aegtepars omgangston­e? Og kan man overhovede­t faelde dom over følelser, og ikke mindst hvordan de bruges mod andre.

»Det er en gråzone. Selvfølgel­ig skal det have konsekvens­er, hvis et menneske kontroller et andet så hårdt, at det bliver nedbrudt psykisk. Det er bare meget vanskeligt at lovgive om det,« siger Marie Høgh.

Hun mener, at graensen går her:

»Det er det enkelte menneskes ansvar, og vi har jo gudskelov krisecentr­e, hvor man kan søge hjaelp. Det er den bedste løsning for, at vi ikke får det, der ligner en totalitaer stat, der bestemmer, hvordan vi skal opføre os, og at vi ikke tager ansvaret og friheden fra det enkelte menneske.«

For Pernille Østrem har forslaget et noget andet perspektiv:

»Det siger noget om, at sådan her vil vi ikke have, mennesker opfører sig over for hinanden. Det er jo et helt kompleks, der går i gang, når man laver en lov. Så spreder det sig forhåbentl­ig ud i alle samfundets afkroge. Det forankrer sig i samfundet på samme måde, som at vi ikke bare går over for rødt.«

»Loven er overflødig«

Allerede i dag findes der lovgivning, som kriminalis­erer en raekke af de naevnte eksempler fra loven, der fremover skal kunne føre til dom for psykisk vold.

Straffelov­en sikrer mod frihedsber­øvelse og injurielov­givningen vil i grove tilfaelde sikre mod »ondsindede rygter«.

Derfor mener Marie Høgh også, at loven i bedste fald er overflødig:

»Vi er inde og pille ved selve måden, man vaelger at vaere familie på. Så laenge man er det på en måde, der ikke strider mod grundloven – som det gør i nogle parallelsa­mfund, hvor der er tale om et kulturelt og religiøst betinget magtforhol­d – så er det ikke et anliggende for staten«, siger hun og fortsaette­r:

»Jeg er ikke kold over for de mennesker, der bliver udsat for det her. Vi har bare allerede en lovgivning, der sikrer deres frihed og ret. Så loven er overflødig i det samfund, vi har. Det er ikke noget med, at jeg er ultraliber­alist. Det er noget med at holde ansvaret så taet på det enkelte menneske og familien som muligt.«

Pernille Østrem bruger også argumentet om, at der allerede eksisterer lovgivning på flere af områderne.

Men hun mener, at netop det viser, at det er en opgave for staten og for det omkring-

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark