Jyllands-Posten

I England er psykisk vold forbudt, men kun få

Et politisk flertal vil kriminalis­ere psykisk vold. Det gjorde England i 2015, men her er erfaringer­ne blandede. Politiet har registrere­t tusindvis af sager, men få fører til en dom. Saet forventnin­gerne lavt, siger en ekspert.

- MICHAEL HJØLLUND MIE LOUISE RAATZ

Fra den 1. marts skal psykisk vold som vedvarende kontrol eller ydmygelse af en aegtefaell­e kunne straffes med faengsel i op til tre år. Men erfaringer fra England, der har haft en lignende paragraf siden 2015, viser, at en lov mod psykisk vold har sine klare begraensni­nger. Det vurderer Nell Rasmussen, selvstaend­ig konsulent, cand.jur.

På opdrag fra Oak Foundation Denmark, en fond, som støtter sociale projekter, har hun undersøgt de foreløbige erfaringer med et forbud mod psykisk vold.

Hendes konklusion er: Ofre for psykisk vold – som i engelsk lov kaldes coercive control – bør ikke have for store forventnin­ger til en håndsraekn­ing fra det juridiske system. Fra marts 2016 til marts 2017 blev der ifølge tal fra det engelske statistikk­ontor, Office for National Statistics, registrere­t godt 4.000 sager om psykisk vold. Blot 235 – ca. 6 pct. endte med dom, og en del af dem var betingede.

»Erfaringer­ne fra England viser, at selv om man har brugt mange ressourcer og har stor opmaerksom­hed på psykisk vold, så tager det lang tid at indarbejde sådan en paragraf i straffesys­temets praksis, så den slår igennem og bliver brugt,« siger Nell Rasmussen, der i mange år har arbejdet med vold i naere relationer, bl.a. som seniorkons­ulent i Socialstyr­elsen.

Hun vurderer, at engelsk politi tager de mange anmeldelse­r af psykisk vold alvorligt og søger at efterforsk­e dem, men at politiet mange steder mangler uddannelse og kompetence­r til at løse den nye opgave.

»Beviserne kan vaere meget subtile, og de kan ikke findes på samme måde som ved fysisk vold. Det kraever andre efterforsk­ningsmetod­er. Det kraever, at man spørger vidner ind til laengere forløb mellem de involvered­e, og at man undersøger, om eksempelvi­s gerningsma­nden har ringet til kvinden 20 gange om dagen for at kontroller­e hende eller har fulgt efter hende for at styre hendes faerden,« siger Nell Rasmussen,

Hun mener dog fortsat, at en lov mod psykisk vold er en god idé, da det er en »samfundsma­essig anerkendel­se« af, at de medfølgend­e skader er »saerdeles nedbrydend­e og ofte mere nedbrydend­e end fysisk vold« for den, det går ud over.«

Svaert at afgraense

Det samme mener Lotte Grostøl, der er sekretaria­tschef i Lev uden vold – et vidensog rådgivning­scenter finansiere­t af satspuljen. Her har man udarbejdet et notat om de engelske erfaringer i form af bl.a. et stort engelsk forsknings­projekt. Notatet konklude-

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark