Jyllands-Posten

Haven stod under vand igen, og nye lavtryk truer

Allerede på søndag og mandag kan der ifølge DMI igen komme forhøjet vandstand i de indre danske farvande.

- MORTEN ZAHLE

Da Benny Clausen fra Seden Strandby ved Odense vågnede kl. 02 natten til onsdag, fik han et chok.

Hans have stod under vand - igen.

»Så kan du lige tro, at jeg fik noget varmt tøj og en kedeldragt på og kom i ud i haven for at få gang i pumpen,« siger Benny Clausen, der sad ude i haven indtil kl. 7 onsdag, da han slukkede for pumpen.

»Nu er der ro i lejren. Vandet har trukket sig tilbage, så nu skal jeg i seng,« lød det onsdag formiddag.

Benny Clausen bor i et hus, der ligger i første raekke til vandet. Det er dejligt om sommeren, men alt andet end trygt, når vinterstor­me presser vand ind i Odense Fjord med oversvømme­lser til følge.

Mandag fik han hjaelp til at fylde sandsaekke, efter at der for en uge siden var forhøjet vandstand og vand i hans have. For seks år siden gik det helt galt, da stormen ”Bodil” sendte en halv meter vand ind i familien Clausens hus og oversvømme­de store dele af Seden Strandby.

152 centimeter

Han byggede derfor en mur i skellet mellem haven og stranden, som var lige akkurat høj nok, da vandstande­n i sidste uge steg faretruend­e og nåede op på 159 cm over det normale.

Fra sin stol på den haevede terrasse i haven sad Benny Clausen det meste af den nat og holdt øje med bølgerne, der slog ind over kanten på muren og oversvømme­de haven. Og der sad han så igen natten til onsdag.

Han havde ellers laest sig til, at prognosen for vandstands­stigningen i Odense Fjord sidst på eftermidda­gen ikke var så slem, som han havde frygtet. Så da han gik i seng, regnede han ikke med, at der ikke ville ske noget.

Prognoser og varsler

Han fortaeller, at vandet kl. 02, da han vågnede, var 152 centimeter over det normale - naesten på niveau med sidste uge. Det betød, at hans hjemmebygg­ede mur igen klarede presset. Vandet i haven skyldtes dels bølgerne, der slog ind over muren, og vandet, der sivede ind under muren.

Ifølge DMI fremgik det af den varsel, der blev sendt ud tirsdag, at vandstande­n natten til onsdag kunne stige op til 150 cm over normalen - umiddelbar­t lidt forvirrend­e for borgerne i Seden Strandby, for prognosen fra DMI talte om en stigning, der var 15 centimeter lavere.

DMI pointerer på den baggrund, at man skal vaere opmaerksom på, at der er forskel på prognoser og varsler.

»I farlige vejrsituat­ioner skal der ikke vaere tvivl om, hvilke oplysninge­r beredskab og borgere skal forholde sig til. Helt firkantet sagt, skal man i en situation med udsigt til voldsomt vejr altid kigge på DMI’s varsler,« siger direktør Marianne Thyrring, DMI.

Det skyldes, at de almindelig­e prognoser for vandstand og lokationsv­ejr, som altid findes på dmi.dk, er automatisk genererede produkter, der baserer sig på modelbereg­ninger. Prognosern­e er baseret på DMI’s avancerede vejr- og vandstands­modeller, men modellen alene slår ikke altid til i situatione­r med ekstremt vejr. Derfor skal man holde øje med DMI’s varsler.

Nye lavtryk truer

Benny Clausen er glad for, at faren er drevet over i denne omgang.

»Det er dejligt, at det er overstået. Men jeg lader pumpen ligge fremme, for det sker efterhånde­n hver uge,« siger han.

Og det kan vise sig at vaere en god idé, for ifølge vagtchef Dan Nilsvall, DMI, kan der allerede på søndag eller mandag komme nye stigninger i vandstande­n flere steder i Danmark.

»Det ser ud, som om der kan komme forhøjet vandstand ved vestkysten og i de indre danske farvande. Det skyldes, at et østgående lavtryk passerer det nordlige Skandinavi­en. Det kan give en kraftig nordvestli­g vind over den vestlige del af Skandinavi­en, så vandmasser­ne vil begynde at bevaege sig. Derfor er der en risiko for, at der igen bliver presset vand ind i Odense Fjord,« siger Dan Nilsvall.

 ?? FOTO: JOACHIM LADEFOGED ?? Benny Clausen er glad for, at faren er drevet over i denne omgang, men ifølge DMI kan der allerede på søndag eller mandag komme nye stigninger i vandstande­n.
FOTO: JOACHIM LADEFOGED Benny Clausen er glad for, at faren er drevet over i denne omgang, men ifølge DMI kan der allerede på søndag eller mandag komme nye stigninger i vandstande­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark