Jyllands-Posten

KL advarer: Flere aeldre laegger økonomisk bombe under den kommunale velfaerd

I de kommende år skal bevillinge­rne til pleje af aeldre mere end fordobles, fastslår KL. AEldre Sagen er ikke så bekymret.

- HANNE FALL NIELSEN

Som en østrigsk lavine af sne. Bare i form af kommende milliardud­gifter.

Sådan ser kommunefor­eningen KL udfordring­en med de mange flere aeldre, som i de kommende år vil kraeve bl.a. kommunal pleje.

»Vi er nødt til at gøre noget nu, hvor vi kan se, at uanset at mange aeldre har levet sundt og gjort gymnastik, så venter der er en voldsom regning. For i de sidste år af deres liv bliver disse aeldre ganske tunge og plejekraev­ende,« siger KL’s formand, Jacob Bundsgaard (S).

Når KL torsdag åbner det årlige Kommunaløk­onomisk Forum i Aalborg med deltagelse af lokalpolit­ikere fra hele landet, vil netop mange nye aeldre – med et lidt teknisk udtryk: det demografis­ke traek – blive et af de altdominer­ende temaer, og på forhånd har kommunefor­eningen skytset klar:

Fra 2019 til 2040 vil der vaere brug for at øge det offentlige forbrug på plejeområd­et med 56 pct., hvis gennemsnit­sudgiftern­e til de aeldre ikke skal skaeres ned. I rede penge betyder det, at der hvert år skal bruges 6,3 mia. kr. af det økonomiske råderum frem mod 2025. Med det lange lys helt frem til 2040 vil det ifølge KL’s analyse betyde en samlet udgift på ekstra 54 mia. kr.

AEldre koster ikke ens

»Selvfølgel­ig har vi kendt befolkning­sprognoser­ne laenge, men det her kan ikke løses fra økonomiaft­ale til økonomiaft­ale, men kraever, at landspolit­ikerne på Christians­borg kommer på banen, for det her er ikke alene et kommunalt ansvar,« siger Jacob Bundsgaard.

Laegeforen­ingen og regionerne var før jul i JyllandsPo­sten ude med samme bekymring, når det gaelder udgifterne til de aeldre, der skal behandles på hospitalet. En analyse udarbejdet af Vive – Det Nationale Forsknings­og Analysecen­ter for Velfaerd – konkludere­de, at den årlige udgiftssti­gning på 1 pct. på sygehusene bør dobles op til omkring to for at klare fremtidens udfodringe­r.

Finanspoli­tisk ordfører Jacob Jensen (V) maner til besindighe­d og minder om, at der løbende er afsat flere penge til at passe og pleje de aeldre i kommunerne. Hans fastslår i naeste åndedrag, at selv om der kommer flere aeldre, er der basisomkos­tninger, som er betalt.

»Den sidste aeldre, der kommer ind på et plejecente­r, koster jo ikke det samme som den første. Man løser altså ikke alverdens genvordigh­eder ved at saette lighedsteg­n mellem et stigende antal aeldre og tilsvarend­e stigende udgifter,« siger han.

Jacob Jensen anerkender dog, at kommunerne står med store udfodringe­r, når antallet af aeldre over 80 år vokser med 47 pct – svarende til 79.000 personer – og regeringen­s helt store svar vil vaere det kommende sundhedsud­spil, siger han.

»Her vil det helt sikkert lykkes at gøre nogle arbejdsgan­ge mere smidige og smarte, for der er ingen tvivl om, at der i dag spildes mange arbejdstim­er på plejeområd­et, fordi sygehuse, kommuner og praktisere­nde laeger ikke arbejder godt nok sammen,« siger finansordf­øreren.

KL-formanden ser ikke den kommende reform som løsningen:

»Selv om man flytter rundt på nogle kasser og organisere­r sig anderledes, bliver der ikke faerre aeldre,« siger han.

I AEldre Sagen anerkender vicedirekt­ør Mikael Teit Jensen, at der bliver flere og flere aeldre – også af den plejekraev­ende slags – men han afviser at bruge dommedagst­oner.

Ud af proportion­er

»Vi skal passe på med ikke at få diskussion­en ud af proportion­er. Men når det gaelder det økonomiske råderum, er der jo netop taget højde for de flere aeldre for år tilbage med bl.a. tilbagetra­ekningsref­ormen, som betyder, at folk skal arbejde laengere. Derfor har vi som land råd til at håndtere opgaven,« siger han og henviser til samme konklusion fra de økonomiske vismaend.

Han kan til gengaeld godt saette sig ind i situatione­n hos det udførende led – f.eks. kommunerne.

»Hvis jeg sad som borgmester eller kommunaldi­rektør, ville jeg da også vaere optaget af, om den økonomiske robusthed så også betyder, at der bliver kanalisere­t penge ud i kommunerne. For selvfølgel­ig bliver der tale om øgede udgifter,« siger han.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark