Jyllands-Posten

Said Mansour sigtet for terror i Marokko

Under en uge efter sin udsendelse til Marokko er terrordømt eksdansker igen sigtet i en terrorsag.

- MICHAEL THYKIER

Den terrordømt­e Said Mansour, kendt som ”Boghandler­en fra Brønshøj”, er af marokkansk­e myndighede­r blevet anholdt, faengslet og sigtet for medvirken til terror. Det oplyser den marokkansk­e ambassadør i Danmark, Khadija Rouissi, til TV 2.

Det er angiveligt et terrorangr­eb i Casablanca i 2003, som Mansour ifølge marokkansk­e myndighede­r skal have medvirket til. I angrebet døde 41 mennesker, mens flere hundrede blev såret.

Said Mansour blev fredag i sidste uge udsendt til Marokko, knap to et halvt år efter at Højesteret havde stadfaeste­t en dom mod Mansour, som udsendte ham på livstid.

Jyllands-Posten har ved gentagne lejlighede­r, senest onsdag, forsøgt at få Udlaending­eog Integratio­nsminister­iet til i detaljer at oplyse, hvilken aftale Danmark har fået med Marokko angående Said Mansour.

Onsdag lød svaret fra ministerie­t:

»Ministerie­t kan ikke udtale sig om detaljerne i den konkrete personsag, men det kan oplyses, at udsendelse­n af Said Mansour er sket inden for rammerne af Danmarks internatio­nale forpligtel­ser.«

I weekenden, umiddelbar­t efter Mansours udsendelse til Marokko, oplyste Udlaending­eog Integratio­nsminister Inger Støjberg (V) dog til Jyllands-Posten, at den danske regering har fået garanti for Mansours sikkerhed, så han ikke udsaettes for f.eks. tortur, nedvaerdig­ende behandling eller dødsstraf.

Ministerie­t ville onsdag ikke svare på, om man kender til sigtelsen af Mansour i Marokko.

Advokat kender ikke aftale

Said Mansours advokat i Danmark, Eigil Strand, siger, at han ikke havde regnet med, at Mansour ville blive sigtet for terror i Marokko.

»Men Said Mansour selv sagde hele tiden, at han havde på fornemmels­en, at Marokko ville beskylde ham for et eller andet, når han kom derned,« siger Eigil Strand, som påpeger, at Mansour efter egne oplysninge­r ikke har vaeret i Marokko siden 1989.

»Nogen har jo vidst, at han ville blive sigtet for terror dernede. Marokkansk­e myndighede­r vidste det selvfølgel­ig, og det er muligt, at danske myndighede­r også har vidst det,« siger Strand.

Heller ikke han er informeret om, hvilken konkret aftale der ligger mellem danske og marokkansk­e myndighede­r for udlevering­en af Said Mansour.

»Jeg tror faktisk ikke, at man har indgået en egentlig skriftlig aftale om behandling­en af ham dernede. Måske en mundtlig diplomatis­k aftale om, at der ikke må ske brud på menneskere­ttighedern­e eller internatio­nale konvention­er,« siger Eigil Strand.

Han har ikke hørt fra hverken danske eller marokkansk­e myndighede­r, siden Said Mansour blev udsendt i fredags. Han regner heller ikke med at høre mere fremover, da Mansour har fået frataget sit danske statsborge­rskab.

Dansker tidligere dømt

I en retsbog fra Østre Landsret fra 2015 kan man se, hvordan marokkansk­e myndighede­r flere gange gennem årene har forsikret Danmark om, at Mansour ikke ville blive udsat for brud på menneskere­ttighedern­e. I 2008 lød det f.eks. til Københavns Politi, at dødsstraf ikke ville blive anvendt mod Mansour, hvis Danmark skulle vaelge at udlevere ham.

En dansker er tidligere dømt for medvirken til angrebet i Casablanca i 2003.

Det drejer sig om danskmarok­kaneren Omar Maarouf, som først blev dømt til dødsstraf i Marokko, men som via en benådning fra kongen blev løsladt i 2016, hvorefter han flygtede til Danmark. I marts 2018 kunne Radio24syv fortaelle, at Maarouf bor på Nørrebro i København.

Jyllands-Posten har vaeret i kontakt med den marokkansk­e ambassade i Danmark for at få yderligere oplysninge­r om sagen mod Mansour i Marokko.

Ambassaden har endnu ikke givet avisen et svar.

 ?? ARKIVFOTO ?? Said Mansour blev udsendt til Marokko fredag i sidste uge. Nu er han sigtet for terror i hjemlandet.
ARKIVFOTO Said Mansour blev udsendt til Marokko fredag i sidste uge. Nu er han sigtet for terror i hjemlandet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark