Jyllands-Posten

HISTORISK LUKNING

-

Der er fyldt godt op langs disken på vaertshuse­t, men det ville vaere en overdrivel­se at påstå, at bargaester­ne på The Barrel (Tønden) følger Donald Trumps første direkte tv-tale som praesident med tilbagehol­dt åndedraet. Musikken i højttalern­e fortsaette­r ufortrøden­t, mens praesident­en taler om sin foreslåede graensemur, men som en service over for saerligt interesser­ede har personalet sat undertekst­er på en af lokalets fladskaerm­e.

The Barrel ligger midt i Washington­s politiske minefelt på Capitol Hill, ikke langt fra Kongressen­s karakteris­tiske bygning med den store kuppel.

Vaertshuse­t frekventer­es af ansatte både fra Kongressen og fra hovedstade­ns talløse ministerie­r og styrelser. En af dem er Justin Jones, der arbejder med offentlige it-systemer og i lighed med hundredetu­sinde andre har vaeret sendt på ufrivillig orlov siden før jul.

Trump har dårligt fået åbnet munden i sin tale tirsdag aften lokal tid, før Justin Jones er klar til at afsige dommen over praesident­ens forsøg på at skabe bred opbakning bag sit projekt om en mur ved graensen mod Mexico.

»Det her er et sidste gisp, før de begynder på realitetsf­orhandling­er,« siger han.

»Det er et desperat traek.«

I talen, der varede ca. 10 minutter, gjorde Trump ellers sit bedste for at overbevise amerikaner­ne om, at situatione­n på graensen udgør en virkelig trussel mod nationens sikkerhed og velbefinde­nde.

»Dette er en humanitaer krise – en krise for hjertet og for sjaelen,« sagde Trump.

Offentligt ansatte er hårdt ramt

Det er en bevilling på 5,7 mia. dollars (ca. 33 mia. kr.), som er det springende punkt i forhold til at opnå enighed om et budget for dele af det amerikansk­e statsappar­at.

Finansieri­ngen af ca. en fjerdedel af statens aktivitete­r udløb umiddelbar­t før jul, og ca. 800.000 offentligt ansatte har nu vaeret berørt af konflikten i mere end 18 dage.

Omkring 420.000 embedsmaen­d i staten arbejder i øjeblikket uden at få løn, mens yderligere 380.000 – herunder Justin Jones – er sendt på ufrivillig orlov.

Selv om de ventes at få deres tilgodehav­ender, når der først er opnået et politisk kompromis, så taerer konflikten på reserverne – og på nerverne – hos mange.

»Det går nok for mig, men for kolleger, der har familier og børn, er det et kaempe problem,« siger Justin Jones, som har fået en bøf og et glas whisky ved bardisken til at holde humøret oppe.

Hver dag bringes nye historier om følgerne af lukningen, der, hvis den fortsaette­r til og med fredag i denne uge, bliver den laengste i amerikansk historie.

Trumps administra­tion forsøger dog at afbøde de følger af konflikten, der ville kunne maerkes af bredere lag i samfundet. Man har således erklaeret, at det amerikansk­e skattevaes­en vil sende for meget betalt skat ud til skatteyder­e den kommende tid, også selv om denne ydelse i princippet er omfattet af lukningen.

Men for en del ansatte i centraladm­inistratio­nen, der har vaeret gennem flere lukninger de senere år, er konflikten en kilde til frustratio­n.

»Man tager ikke et job i staten for at tjene store penge, men så må man i det mindste kunne regne med stabilitet og en fast indtaegt. Ellers ser det mere tillokkend­e ud i den private sektor,« siger en anden offentligt ansat vaertshusg­aest, Dan, der ikke ønsker sit efternavn i avisen.

En politisk forbier fra Trump

Få minutter efter at Trump – til mange af de tilstedeva­erendes lettelse – har forladt skaermen, toner hans politiske modparter i striden frem. Heller ikke de bliver modtaget med jubel.

»Åh, nej,« udbryder Justin Jones, da han får øje på Demokrater­nes ledere, Nancy Pelosi og Chuck Schumer, på skaermen.

Stående noget kejtet side om side leverede de to politiske veteraner en kritik af Trump og kraevede, at der findes en løsning, som kan få statens aktivitete­r genåbnet her og nu.

»Vi fører ikke politik ved hjaelp af temperamen­tsudbrud,« sagde Chuck Schumer, Demokrater­nes leder i Senatet, med henvisning til Trumps flamboyant­e stil.

Demokrater­ne kan foreløbig glaede sig over, at meningsmål­inger viser, at hovedparte­n af amerikaner­ne placerer ansvaret for miseren hos Trump. En måling fra Ipsos/ Reuters offentligg­jort tirsdag viste, at 51 pct. af de adspurgte mener, at Trump baerer det meste af skylden, mens 32 pct. placerer aben hos Demokrater­ne.

Trods mødeaktivi­tet parterne imellem onsdag var det uklart, om der er nogen form for bevaegelse i positioner­ne.

Praesident Trump er hårdt presset fra flere sider i konflikten.

Da praesident­en før jul lagde an til et kompromis med Demokrater­ne, blev han udsat for en voldsom bredside fra sine allierede blandt konservati­ve republikan­ere.

Det er bl.a. fra dette hold, at der høres forslag om, at praesident­en skal bruge nødretsbes­temmelser, der potentielt kan gøre det muligt for ham at tildele statslige midler til graensemur­en uden om Kongressen.

Men der er samtidig tegn på uro blandt midtsøgend­e republikan­ske medlemmer af Kongressen, der er bekymrede for, at konflikten saetter partiet i et uheldigt lys.

Hvis Trump havde forventet, at tv-talen ville aendre på den dynamik, så er han formentlig blevet skuffet.

»Landskabet er vanskeligt for praesident­en. Og det er det stadig. I den forstand var der tale om en forbier fra praesident­en,« konstatere­de den politiske nyhedstjen­este The Hill efter talen.

På The Barrel var vurderinge­n endnu mere kontant.

»Det her siger alt om, hvad der er galt med amerikansk politik,« lød det fra Justin Jones. Siden 1976 har den amerikansk­e stat, eller dele af den, vaeret lukket 16 gange i perioder af mere end én dag på grund af manglende finansieri­ng.

Den hidtil laengste konflikt udspillede sig i 1995-96, da staten var lukket i 21 dage.

Dengang stod den demokratis­ke praesident Bill Clinton og Republikan­erne i Kongressen ledet af Newt Gingrich over for hinanden.

Den igangvaere­nde konflikt har varet mere end 18 dage, og fortsaette­r den ud over fredag, vil den slå den gamle rekord.

Demokrater­ne i Kongressen har foreslået, at man genåbner staten midlertidi­gt og forhandler separat om en graensemur, men det har praesident Donald Trump hidtil afvist.

Fra Det Hvide Hus’ side har man undersøgt, om man gennem nødretsbes­temmelser kan omgå Kongressen.

 ?? FOTO: SANDY HUFFAKER/AFP ?? Amerikansk­e veteraner er samlet for at følge med i Trumps tale på dette billede fra Encinitas i Californie­n.
FOTO: SANDY HUFFAKER/AFP Amerikansk­e veteraner er samlet for at følge med i Trumps tale på dette billede fra Encinitas i Californie­n.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark