Jyllands-Posten

Fup og fakta om Trumps forkaetred­e mur

Hvad er op og ned i debatten om Donald Trumps mur, der har ført til en lukning af dele af den amerikansk­e stat?

- POUL FUNDER LARSEN

Hvad er det egentlig, Donald Trump vil bygge på graensen mod Mexico – og hvorfor? Under valgkampen i 2016 var kravet om en graensemur ved USA’s 3.144 km lange graense til Mexico et af Trumps slagnumre. Han lovede på dette tidspunkt, at den sydlige nabo ville betale for projektet – et løfte, som de fleste allerede dengang tog med et gran salt. Nu ønsker Trump, at Kongressen skal bevillige 5,7 mia. dollars (ca. 37 mia. kr.) til første etape af muren, som snarere skal have form af et stakit af stål med en højde på ca. ni meter, end den betonvaeg praesident­en oprindelig forestille­de sig.

Den samlede pris for projektet er anslået til 23 mia. dollars (ca. 150 mia. kr.) Bygningsva­erket, der skal straekke sig over ca. 1.600 km, er ifølge Trump afgørende for at få stoppet en strøm af illegale migranter fra saerligt Mellemamer­ika. Det skal samtidig agere bolvaerk mod kriminalit­et, narkotika og terroriste­r, der også finder vej ind i USA ad denne rute. Modstander­e mener, at Trump overdriver og forvraenge­r problemets karakter, og at den foreslåede løsning er mindre effektiv end en kombinatio­n af fysiske barrierer og teknologis­k overvågnin­g.

Praesident­en siger, at projektet er aktualiser­et af en »national nødsituati­on« ved graensen. Hvad taler han om?

Allerede op mod midtvejsva­lget i november sidste år talte Trump om den fare, som såkaldte karavaner af migranter fra Mellemamer­ika udgør, og siden har han gang på gang taget emnet op. Hvis der er tale om en egentlig nødsituati­on, kan Trump eventuelt benytte sig af et saet saerlige beføjelser muliggjort i en lov fra 1976 og dermed omgå den almindelig­e politiske beslutning­sproces. En sådan model vil med sikkerhed blive indbragt for retten, og det er usikkert, om den er juridisk gangbar.

Men har Trump ret i, at USA bliver oversvømme­t af migranter sydfra?

USA har ubetvivlel­igt et problem med illegal indvandrin­g. Der befinder sig anslået 10,7 mio. illegale migranter i USA – et tal, der er faldet fra 12,2 mio. i 2007.

Antallet af familier med børn, der søger indrejse via USA’s sydgraense, er vokset voldsomt de seneste måneder, og det skaber problemer for det amerikansk­e asylsystem.

Med til historien hører dog, at strømmen set i et laengere perspektiv er faldet: Frem til begyndelse­n af 00’erne var der ofte mellem 1 og 1,5 mio. anholdelse­r ved sydgraense­n, det foreløbige tal for 2018 ligger på ca. 400.000.

Fra demokratis­k side påpeger man, at hovedparte­n af de illegale indvandrer­e i USA ikke kommer ind ved at krydse sydgraense­n på ulovlig facon, men ankommer på gyldigt visum og så forbliver i landet, efter at deres visum er udløbet. Praecis hvor udsat graensen er i forhold til narkosmugl­ing, er også omdiskuter­et.

Hvorfor har andre praesident­er ikke gjort noget ved problemet? Det har de også forsøgt at gøre med skiftende held.

Der er allerede over 1.000 km afspaerrin­g af forskellig art ved graensen. De første hegn blev rejst i 1990’erne, og George W. Bush fik i 2006 vedtaget et program for omfattende afspaerrin­ger langs udsatte dele af graensen mod Mexico.

Det synes at have haft en effekt, for efterfølge­nde er antallet af anholdelse­r på graensen faldet markant.

Hvor sandsynlig­t er det, at praesident­en får sin vilje?

Det ser lige nu vanskeligt ud for Trump.

I de forløbne to år har praesident­ens parti haft flertallet i begge Kongressen­s kamre, uden at der er kommet fart i projektet. Nu kan Demokrater­ne, der blankt afviser at finansiere muren, i praksis blokere for forslaget. Praesident­ens direkte tv-tale til nationen og et meget omtalt besøg, han ventes at aflaegge ved graensen torsdag, er et forsøg på at aendre dynamikken i debatten, men det er usikkert, om det lader sig gøre, for fronterne er trukket skarpt op.

Flertal ønsker bred aftale

Meningsmål­inger viser, at et stort flertal af vaelgerne ønsker en bred aftale om spørgsmåle­t, og flere republikan­ske politikere i Kongressen har de seneste dage signaleret, at de er åbne over for et kompromis.

Iagttagere blandt både demokrater og republikan­ere vurderer da også, at Trumps bedste chance for en politisk løsning på problemet er at indgå et bredere forlig om indvandrin­gspolitikk­en, herunder graensesik­kerhed. Demokrater­ne er ivrige efter at få en aftale, der sikrer ophold for børn af illegale indvandrer­e, og det kunne måske bilaegge striden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark