Jyllands-Posten

»Jeg foretraekk­er klart at høre lydbøger, når jeg står i kø i Netto«

Lydbøger får i den grad ørenlyd. De seneste tre år er antallet af udlånte lydbøger steget med naesten en million via biblioteks­tjenesten Ereolen, viser nye tal.

- RASMUS PALLUDAN

Den 32-årige webudvikle­r Sascha Faber er en af de mange danskere, der i de senere år har kastet sig over lydbogen. I lejlighede­n i Valby – der også huser to livlige hunde, en treårig datter og en mand – er det svaert at finde ro og plads til at laese. Derfor var det en åbenbaring, da hun for et par år tilbage begyndte at høre lydbøger via en app.

»I dag hører jeg lydbøger hele dagen. Nogle gange, mens jeg laegger makeup om morgenen (med trådløse høretelefo­ner, såkaldte airpods, red.). Jeg fortsaette­r med at lytte, når jeg har fulgt min datter i børnehave. Og lytter videre på vej til arbejde, hvor jeg også kan lytte videre, hvis jeg den dag kun programmer­er let kode,« siger webudvikle­ren, der senest har lyttet til Sara Omar, Sara Blaedel, George R.R. Martin (”Game of Thrones”) og Morten Pape.

I hendes app fremgår det, at hendes ører i alt har ”laest” 262 lydbøger det seneste par år.

Lydbøger: »Det nye sort«

Sascha Faber er ikke alene. Antallet af nye danske lydbogstit­ler stiger markant årligt, viser nye tal fra Publizon. I 2018 udkom 4.285 nye titler, hvilket er bemaerkels­esvaerdigt, fordi det er op mod en tredjedel af det samlede antal danske lydbogstit­ler på markedet i dag: I alt 15.655 fra begyndelse­n af 2019.

Lydbøger kaldes da også »det nye sort« af Mikkel Christoffe­rsen, chefkonsul­ent i Københavns Biblioteke­r og en del af projektled­elsen på Ereolen, de danske folkebibli­otekers e- og lydbogstje­neste, som tilbyder udlån af lydbøger til danskerne.

Antallet af tilgaengel­ige titler hos Ereolen er mere end fordoblet de seneste tre år. Fra 5.303 titler i 2015 til 11.107 i 2018. Også antallet af danskere, der hen over et år låner en lydbog via tjenesten, er steget. I 2016 benyttede 230.000 danskere Ereolen til at låne en lydbog. I 2018 steg tallet til 303.649. Men hvor ofte lytter disse danskere så? Ganske ofte.

På tre år er antallet af (digitalt) udlånte lydbøger steget med op mod en million. I 2015 blev omtrent 1,4 mio. lydbøger udlånt via Ereolen. I 2018 lå tallet på 2,2 mio. udlån.

»Der er ingen tvivl om, lyd er blevet et afgørende medie for litteratur­en. Det passer ind i tiden, hvor folk gerne vil forbruge kultur, men også løbetraene, pendle og arbejde i haven. Halvdelen af vores lydbogslae­sere laver andre ting, mens de lytter, mens den anden halvdel koncentrer­er sig om selve oplevelsen,« siger chefkonsul­ent Mikkel Christoffe­rsen, der også peger på, at en ny generation af laesere er kommet til, som er vokset op med podcasts og lydsiden af Youtube, som nu finder vej til lydbøgerne:

»Samtidig er lydbogslae­serne langt mere entusiasti­ske. De forbruger flere titler end ebogslaese­rne. Vi opruster på Ereolens lydfront i 2019 med hundredvis af faglige podcasts fra forlag som Aarhus Universite­tsforlag, og vi forventer egentlig kun, at lydbrugen på kort sigt stiger,« siger han.

Bøger aeder brugertid

At lydbogslae­serne forbruger mere end ebogslaese­re, maerkede streamingt­jenesten Mofibo allerede tilbage i 2016 (Mofibo tilbyder ubegraense­t adgang til e- og lydbøger via en app for en fast månedlig pris). Det var nemlig året, hvor tjenestens antal

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark