Jyllands-Posten

Verdens mest sympatiske helt fylder 90 år

Ifølge moderne manuskript­visdom skal helte vaere komplekse skikkelser med skyggeside­r og lig i lasten, og derfor døjer den katolske actionhelt Tintin, der opstod for praecis 90 år siden, med et kedeligt ry. Men hans kritikere overser pointen.

- JAKOB STEGELMANN

I tegneserie­kredse er det god latin at omtale Tintin som en lidt anonym, kedelig hovedperso­n i et univers befolket af originaler.

Men når vi i dag fejrer hans debut som tegneserie­figur for 90 år siden, bør vi måske stoppe op og se naermere på ham.

For nok er Kaptajn Haddock den farverige drukkenbol­t, der giver historien kant, og nok elsker vi Dupont og Duponds uduelighed, professor Tournesols opfinderi og Bianca Castafiore­s skråleri. For Hergé befolkede ”Tintins Oplevelser” med et imponerend­e galleri af fabelagtig­e, farverige personer.

Men Tintin selv, den klassiske straight man for alle løjerne – er der mere i ham, end hans kulørte omgivelser overdøver?

Den katolske actionhelt

Svaret er ja, for når Haddocks svovlende eder dør hen, ser man en helt af de store – måske den største af alle. En klassisk udadlelig helt, perfekt på alle måder, ikke skrydende og overlegen over sine evner og triumfer, men diskret, afdaempet, høflig og venlig.

Som eventyrer er Tintin umaettelig. Han er handlekraf­tig, når det gaelder, men aldrig aggressiv eller overdreven voldelig. Han er snarrådig, opmaerksom, hengiven og retfaerdig. Han er lille, spinkel og drenget af udseende og sind, og han er så langt fra den rå machomand, man kan komme.

Da Georges Remi, Hergé, skabte ham, var han selv underlagt en streng katolsk opdragelse med kyskhed og renhed som ideal. Disse egenskaber besad Tintin derfor også fra begyndelse­n, men det var, som om Hergé, som først rigtigt brød med det puritanske, da han var midaldrend­e, allerede fra begyndelse­n tilføjede den mildhed og venlige humor, der giver Tintin den humanisme, han møder hele verden med.

Tintin er ikke pladderhum­anist og urealistis­k tossegod. Han tør godt kalde sine fjender for skurke og bekaempe såvel forbrydere som religiøse fanatikere og diktatorer. I maengder af historier lader Hergé ham optrevle komplotter, der vidner om en ond og beregnende menneskehe­d. Men hans forståelse og kaerlighed til alt, hvad han møder, synes uendelig.

Det er således ikke Tintin, men laeseren, der fornøjes af Haddocks vidunderli­gt umulige temperamen­t. Det er ikke Tintin, der ler af Dupont og Dupond, og det er ikke Tintin, der morer sig, når Tournesols hørelse svigter. Det overlader han til os, for selv er han for velopdrage­n, og det klaeder ham og fortaellin­gerne.

Udødelig litteratur

Hergés evner som historiefo­rtaeller er naturligvi­s uovertrufn­e, og hans grafiske fortaelles­til er enestående: Man kan besynge fremdrifte­n på siderne, klarheden i stregen og det harmoniske samspil mellem dialog og billeder. Men uden Tintin ville alt det ikke give mening, for det er Tintin, der er drivkrafte­n, og det er hans lyse venlighed og humanisme, der stråler ud fra siderne og drager os mod at tage del i eventyret.

Da Hergé døde i 1983, efterlod han sig ”Tintins Oplevelser”. I dag kan vi konstatere, er der er tale om en af forrige århundrede­s største litteraere bedrifter.

Men Hergé efterlod også sin sidste vilje: at Tintin ikke ville blive videreført. Og vi kan selvfølgel­ig aergre os over, at han ikke fik lov til at drage ud og møde vor tids mange opblaeste skurke med selvsamme humanistis­ke handlekraf­t.

Men vi kan også glaede os over, at Tintin ikke er blevet videreudvi­klet – og konstatere, at de vildfarne, der forsøger at tolke ham på andre medier (nej, d’herrer Spielberg og Jackson, den gik ikke!), ikke aner, hvad de skal stille op med en person, der handler så smukt og godt – i så stor kontrast til alle de regler, som moderne dramaturgi dikterer: at helte skal vaere sammensatt­e og have skyggeside­r, at de ikke skal vaere til at stole på eller vaere forfaengel­ige og irriterend­e.

Mit forslag er, at man på hans 90-årsdag genlaeser en af ”Tintins Oplevelser”. Og gør det med saerlig opmaerksom­hed på, hvor nobelt, dygtigt og evigt positivt han opfører sig.

Hvis nogen fiktiv person har vaeret en godt forbillede, er det denne beskedne og store helt fra det 20. århundrede.

 ?? HERGE/MOULINSART 2004 ?? "Rene Hjerte" blev den eventyrsøg­ende reporter døbt af en lama i "Tintin i Tibet", og det er så sandt, som det er sagt. Og det er netop denne renhed, der giver laeseren plads til at le ad de andres dårskab.
HERGE/MOULINSART 2004 "Rene Hjerte" blev den eventyrsøg­ende reporter døbt af en lama i "Tintin i Tibet", og det er så sandt, som det er sagt. Og det er netop denne renhed, der giver laeseren plads til at le ad de andres dårskab.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark