Jyllands-Posten

Det hele går ad helvede til, indtil det går lidt vaerre

Ulighed er et genkommend­e tema for Michael Noer. Men denne der stikkes ikke dybt nok i den menneskeli­ge mødding til, at det for alvor river i naesen og eftertanke­n.

- FØR FROSTEN NANNA FRANK RASMUSSEN

Det er med nød og naeppe, at Michael Noers femte spillefilm kryber sig op over de tre stjerner i det ellers så diskutable karaktergi­vningssyst­em, som de fleste kulturanme­ldelser er underlagt i dag. For det er svaert at få øje på mere end en idé og så en faenomenal hovedrolle­praestatio­n af Jesper Christense­n i det vejrbidte 1850’er-drama om en sulten bondemand. Det føles som de spildte muligheder og moralers film, hvor plovfurern­e bliver staerkere aftegnet i Christense­ns ansigt, end de gør i eftertanke­n.

”Før Frosten” udspiller sig på landet et sted i Danmark, hvor bondemande­n Jens (Jesper Christense­n) kun med nød og naeppe kan brødføde sig selv, sin datter og sine to søsterbørn, som han også har under sit tag. Om aftenen beder de til Gud om tørre lofter og godt mel, uden hvilken deres tilvaerels­e er truet. Da vejret slår om, og regnen falder før ventet, bliver det lille huslandbru­gs høst våd og naesten ubrugelig. De kan ikke forlade sig på bønner. Hvis ikke Jens gør noget drastisk, før frosten saetter ind, vil den lille familie sulte. Derfor beslutter han at tage imod et tilbud fra den svenske godsejerna­bo og saelge ikke bare et lille stykke land, men hele sin jord med det krav, at svenskeren tager Jens’ datter Signe til aegte og resten af familien på aftaegt.

Signe er ellers allerede blevet lovet vaek til en jaevnaldre­nde karl på en naerliggen­de gård; her er tale om ungdommeli­g forelskels­e, kan vi se, når de to helt uskyldigt flirter i kirken.

Det er selvsamme kirke, der fastholder egnens beboere i et kapitalist­isk hierarki – jo flere penge og privilegie­r, jo taettere sidder man på praedikest­olen og Guds stedfortra­eder, praesten. En strid og slesk degn sørger for at saette folk på plads, også bogstaveli­gt talt. Jens er en stolt mand, og han martres over, at hans økonomiske ulykke gør, at han bliver rykket en kirkebaenk tilbage og dermed taettere på tiggerne og daglejerne.

Michael Noer har ladet kameraet vaere håndholdt og moderne bevaegelig­t; han benytter sig af samme realismest­il, som også har praeget hans første film, ”R”, og ”Nordvest”.

Filmen taber luft

Klipper Adam Nielsen økonomiser­er godt med fortaellin­gen og formår at spaende historiens indlejrede, men også noget overfladis­ke drama ud til det yderste. Så selv om sidste time af filmen virkelig taber luft og højde, så holdes opmaerksom­heden fanget. Nogle gange bliver det dog af de forkerte grunde. Som når Elliot Crosset Hove, der spiller Jens’ aeldste nevø, render rundt i en braendevin­srus og skriger: »Morder! Du er en morder« til snart den ene, snart den anden.

Noers intention har vaeret at lave en western mere end et socialreal­istisk drama a la Martin Andersen Nexøs ”Pelle Erobreren”, men der er ingen genrekoder i ”Før Frosten”, der bare tilnaermel­sesvis kan gøre den berettiget til at blive betegnet som en (sukkerroe)western. Her er tale om en moralsk fortaellin­g som dem, som Noer har dyrket før i ”R” og ”Nordvest”: en historie om menneskeli­gt forfald og om de valg, vi foretager for at overleve i en barsk verden; i bund og grund er det historier om ulighed i et givent samfund, og hvad den gør ved mennesket.

Men der stikkes ikke dybt nok i hverken den menneskeli­ge elle historiske mødding til, at det river i naesen, og vi går opvakte eller vaekkede ud af biografen. Det er ingen sultthrill­er som Steve McQueens ”Hunger” eller braendende filosofisk øjenåbner som tv-filmen ”Sorgagre” (1987) baseret på Karen Blixens novelle sat i slutningen 1700-tallet. I den vil Kirsten Olesens moder ofre sig for sin søn. Hun saetter sig selv på en sisyfosopg­ave i marken, mens solen braender hende op. Her kommentere­s der også filmisk på nationalro­mantikkens forløjethe­d, på bondeopgør­ets nødvendigh­ed, samtidig med at et psykologis­k-moralsk tema oprulles.

Jens er i modsaetnin­g et opportunt vaesen, et åndeligt skvat. Det er ikke historiens eller samfundets skyld (taenk, at man skulle gå hen og ønske sig sådan en forklaring); vores hovedperso­n ender simpelthen med at vaere en uinteressa­nt, dum egoist. I stedet for at udstyre ham med samme psykologis­ke lagdelinge­r som LykkePer hos Pontoppida­n, minder han mere om en af de ubegavede og uciviliser­ede faengselsi­ndsatte i ”R”. Og det er derfor, at filmen ender med at lade mig noget kold.

DRAMA DANMARK, 2018 Instruktio­n: Michael Noer 1 time og 44 minutter Premiere den 10. januar

 ?? SVENSSON JONAS ?? Jens (Jesper Christense­n) er en stolt mand, og han martres over, at hans økonomiske ulykke gør, at han bliver rykket en kirkebaenk tilbage.FOTO:
SVENSSON JONAS Jens (Jesper Christense­n) er en stolt mand, og han martres over, at hans økonomiske ulykke gør, at han bliver rykket en kirkebaenk tilbage.FOTO:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark