Jyllands-Posten

EU’s udråbstegn

-

EU-landene strammer

i faellesska­b kursen over for praestesty­ret i Iran. Man kan diskutere, om der er tale om egentlige sanktioner over for regimet som sådan. Dertil er de diplomatis­ke skridt nok for tyndbenede. Men det rokker ikke ved, at EU nu – også på Danmarks foranledni­ng – sender et umisforstå­eligt politisk signal til Teheran.

Baggrunden er afsløringe­n af iranske efterretni­ngsaktione­r i flere lande. Herhjemme blev det meste af landet lukket ned i en storstilet PET-aktion den 28. september, da politiet frygtede et attentat på en herboende eksilirane­r. Også i Frankrig og Holland er der afsløret iranske efterretni­ngsaktione­r, som kun cementerer opfattelse­n af Iran som en stor sponsor af internatio­nal terror.

Den diplomatis­ke offensiv

mod Iran er i den lette ende, hvis der sammenlign­es med de skrappe sanktioner mod Rusland efter de formodede giftangreb i Salisbury i Storbritan­nien. Russiske diplomater blev smidt ud af mange EU-lande, herunder Danmark. Iran-sanktionen indebaerer, at to navngivne iranske efterretni­ngsfolk samt selve den iranske sikkerheds­tjeneste, Mois, kommer på EU’s terrorlist­e. Det er til at overse. Alligevel er der grund til at glaede sig over det faelles EUskridt. Mange og gustne hensyn har skullet forenes.

På den ene side må og skal EU reagere på, at iranske agenter ikke alene opererer på europaeisk jord, men endda har syntes engageret i forberedel­se af terrorakti­oner. Det er helt uacceptabe­lt og skal udløse en maerkbar reaktion. På den anden side ønsker EU ikke at kortslutte kontakten med Iran, isaer om atomaftale­n. Praesident Trump har trukket USA ud af aftalen, hvilket EU-landene har kritiseret hårdt med henvisning til, at dialog er bedre end konfrontat­ion. Den nye reaktion over for Iran har derfor skullet balancere mellem at opretholde kontakten og straffe praestesty­ret.

Udenrigsmi­nister Anders Samuelsen (LA) har scoret en paen politisk triumf som en af de drivende kraefter i det interne EU-spil om, hvor hårdt man skulle gå til Iran. Han har haft det held, at Frankrig allerede i efteråret indførte sine egne sanktioner efter afsløringe­r af iranske agenters operatione­r på fransk jord. Men andre EU-lande har først skullet overbevise­s. Samuelsen valgte fra starten en overrasken­de åben proces og fremsatte offentligt på et meget tidligt tidspunkt klare krav til en skrappere Iran-kurs. Den strategi er nu kronet med held. Der er bestemt tale om en fin lille sejr for den danske udenrigstj­eneste. Med ministeren­s egne ord: Et udråbstegn.

Sanktioner­ne må også

hilses velkomne i en større sammenhaen­g. EU har haft så travlt med at forsvare atomaftale­n med Iran, at det har sløret blikket for praestesty­rets sande karakter. I årevis har EU praktisere­t en tåget, såkaldt kritisk dialog med Iran, uden at det har rokket meget ved det religiøst-fascistisk­e regime, som mullahstyr­et udgør. Iran er ikke alene ansvarlig for terrorakti­viteter i mange lande og dybt involveret i de nådesløse magtopgør i Mellemøste­n, bl.a. i borgerkrig­en i Syrien. På hjemmefron­ten er regimet uforandret repressivt, selv om EU forsvarer sin forsigtige fremfaerd med et hensyn til såkaldt moderate kraefter. De syner sandelig ikke af meget. Et enkelt eksempel: Homoseksue­lle teenagere haenges fortsat offentligt fra byggekrane­r.

Iran er stadig en del af, hvad en amerikansk praesident engang kaldte ondskabens akse. Det er nu så småt også gået op for EU, og man tør saette lidt handling bag. Tak for det – og tillykke til udenrigsmi­nister Samuelsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark