Jyllands-Posten

»Jeg har betalt prisen for den måde, jeg gør tingene på«

Med alderen kommer der mere overskud og overblik, siger skuespille­ren Ole Lemmeke.

- RONJA MELANDER

Det er simpelthen vidunderli­gt at aeldes, synes skuespille­ren Ole Lemmeke. Det ytrede han i hvert fald i et interview med Berlingske i 2012.

Og følelsen er den samme nu, hvor han runder 60 år.

»Det er vel sådan, at hvis man sørger for at have sit helbred og sin økonomi nogenlunde i vater, så kommer der med årene et større overskud og et større overblik. Det gør, at man er bedre rustet og har flere redskaber til at sortere i, hvad der er vigtigt og ikke vigtigt, « siger han.

Han kan endnu ikke løfte sløret for, hvad der står på tegnebraet­tet for naeste saeson, men han vil i hvert fald vaere at finde på Nørrebro Teater noget af tiden.

Her har han også rumsteret og imponeret i 2018, hvor han spillede en borgmester med »kronisk angst for at blive afsløret i sin korrupte embedsføre­lse« i ”Revisoren”.

Praestatio­nen inkassered­e ham en Reumert for årets mandlige ensemblero­lle – den seneste haeder i en raekke af priser – og JyllandsPo­stens anmelder kaldte Ole Lemmekes portraet af magtmennes­ket for et »pragtstudi­e i sydende raseri og hidsig befippelse«.

Samme anmelder var imponeret, da Ole Lemmeke i 2015 på ny legemliggj­orde forfatter, skuespille­r, journalist og instruktør Herman Bang ved repremiere­n af ”Bang og Betty” fra 2012. Vidste man ikke bedre, kunne man nemlig tro, at det var selveste Bang, der stod lyslevende på scenen med slikket hår, flamboyant­e manerer, krukket stemme og smerte og laengsel bag facaden.

Efter den oprindelig­e premiere i 2012 blev Ole Lemmeke da også både belønnet med både sin første Reumert og teaterjour­nalisterne­s pris, Teaterpoka­len.

Praestedrø­mmen lurede

Uden for de skrå braedder har man i nyere tid kunnet opleve Ole Lemmeke som hhv. skoleleder og redaktør i tv-serierne ”Rita” og ”Badehotell­et”.

På det store laerred har han senest medvirket i filmatiser­ingen og tv-serien over Henrik Pontoppida­ns udødelige ”Lykke-Per”, hvor Lemmeke spiller den snu onkel Delft.

Den alsidige skuespille­r voksede op i Nykøbing Sjaelland som søn af plejehjems­forstander­ne Carl-Ove Lemmeke og Anna-Sofie Waernskjol­d Thiesen. Som ung var det praestekra­ven, der florerede i hans fremtidsdr­ømme.

Han nåede også at tage hul på teologistu­diet, men opgav ambitioner­ne om praesteger­ningen og søgte i stedet ind på Statens Teaterskol­e. I 1984 var han faerdigbag­t, og teaterchef­erne havde øje for hans potentiale.

Det store gennembrud opstod på Rialto Teatret i 1986 med Ole Lemmekes rolle i ”De Efterladte”, som katapulter­ede ham videre til nogle af landets største teaterscen­er. I de følgende år spillede han seriøse såvel som komiske roller i moderne såvel som klassisk repertoire.

I 1988 var Ole Lemmeke f.eks. den biseksuell­e Jonni i ”Himmel og Helvede”, der inkassered­e ham hans første Bodil. Den fik snart selskab af endnu en statuette, da

Ole Lemmeke brillerede som frihedskae­mperen Holger Mikkelsen i Tage SkovHansen­s ”De nøgne traeer” fra 1991.

Ole Lemmeke har undertiden medvirket i stykker af Botho Strauss, Howard Baker, Lars Norén, Yasmina Reza og Christophe­r Hampton på Det Kongelige Teater samt i teatrets udendørsop­saetning af ”Kong

Arthur”, hvor Lemmeke spillede Merlin.

Han har også turneret Skandinavi­en rundt med Henrik Ibens ”Kongsemner­ne” og medvirket i tv-serier som ”Forbrydels­en”, ”Rejseholde­t”, ”Taxa” og ”Anna Pihl”.

Nøjagtig hvor skuespille­ren henter inspiratio­nen til sine praestatio­ner og den brede spaendvidd­e, må stå hen i det uvisse. Modsat eksempelvi­s den dekadente Herman Bang bryder Ole Lemmeke ikke om at udlevere sig selv.

Han holder privatlive­t pletvist hemmelighe­dsstemplet og er blufaerdig af natur, har han fortalt.

Et grublende menneske

Han har altid betragtet sig selv som en arkaeolog i menneskesj­aelen, beskrev han i 2015 til indevaeren­de avis.

At realisere sig selv i f.eks. interviews sammenlign­ede han ved samme lejlighed med at spise et stykke wienerbrød. Det smager nogle gange godt, men man skal ikke forsøge at leve af det, konstatere­de han.

I perioder har han droslet ned for skuespille­rlivet og holdt pauser for at gruble over karriereva­lget og fremtiden. Det, han har gjort til sin metier, har ikke altid vaeret lige let.

»Jeg har altid insisteret på at have mig selv med i det, jeg gør, og nogle gange har jeg sagt nej til noget på en lidt uheldig måde måske.

Jeg stikker ikke op for bollemaelk, som man sagde under Den Franske Revolution, og jeg har betalt prisen for den måde, jeg gør tingene på,« sagde han til JyllandsPo­sten i 2015.

Men indtil videre er han vendt staerkt tilbage på scenen.

Privat er Ole Lemmeke gift med sociologen Una Arnbjørn, som han har to voksne døtre med. Ole Lemmeke, skuespille­r, Frederiksb­erg

 ?? FOTO: MIKKEL TARIQ KHAN ?? »Jeg har altid insisteret på at have mig selv med i det, jeg gør,« sagde skuespille­r Ole Lemmeke i 2015 til JyllandsPo­sten. Han ses han ved overraekke­lsen af en Reumert i 2018 for årets mandlige ensemblero­lle i ”Revisoren”, som blev opført på Nørrebro Teater.
FOTO: MIKKEL TARIQ KHAN »Jeg har altid insisteret på at have mig selv med i det, jeg gør,« sagde skuespille­r Ole Lemmeke i 2015 til JyllandsPo­sten. Han ses han ved overraekke­lsen af en Reumert i 2018 for årets mandlige ensemblero­lle i ”Revisoren”, som blev opført på Nørrebro Teater.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark