Jyllands-Posten

Fra telefonpas­ser i DR til tv-producer ved OL og VM

Henrik Saabye er som executive producer ansvarlig for tv-billederne under det aktuelle VM i herrehåndb­old. Siden han forlod DR, har han omsat for mere end 100 mio. kr.

- PETER SCHOLLERT

Da en telefonpas­ser på DR Sporten meldte sig syg, trådte Henrik Saabye til.

Han havde forgaeves søgt ind på journalist­højskolen i Aarhus. I stedet fik han i 1980 en fod inden for i Danmarks Radio, hvor han arbejdede sig op i hierarkiet og siden lagde fundamente­t til at blive en af tv-branchens mest efterspurg­te kreatører af levende billeder fra store sportsbegi­venheder.

»Jeg er aldrig nervøs, men dybt koncentrer­et, når jeg producerer livesport. Og i processen med at nå derhen, hvor billeder, lyd og følelser går op i en højere enhed, er jeg lige som fodbold- og håndspille­ren klar til at tage chancer. Og hvis jeg mislykkes med en sekvens, er jeg hurtigt videre,« fortaeller Henrik Saabye, der fylder 60 år fredag den 11. januar.

Når VM i håndhold for herrer i Danmark og Tyskland går i gang torsdag den 10. januar, er Henrik Saabye executive producer og dermed ansvarlig for tv-produktion­en i begge lande, og han stiller med et hold på over 30 personer – teknikere, kamera- og lydfolk.

Han har syv gange vaeret ansvarlig for tv-daekningen af et VM i håndbold, og når der i 2020 holdes olympiske lege i Tokyo i Japan, bliver det ligeledes syvende gang i traek, at Henrik Saabye får ansvaret for at bringe håndboldla­ndskampene ud til resten af verden.

Helte og skurke

Derudover har Henrik Saabye i en årraekke produceret fodboldkam­pe fra VM og Champions League. Dertil kommer producerro­ller til f.eks. Asian Games, VM i badminton og EM i volleyball samt de europaeisk­e håndboldkl­ubbers årlige kulminatio­n, EHF Final4 i tyske Køln. Mens Henrik Saabye hyres ind til opgave efter opgave i udlandet, er han herhjemme fast tilknyttet Viasat som producer på superligaf­odbold til TV3, Viaplay m.m.

Det var i sin tid journalist Jørgen Herbert, der hjalp Henrik Saabye inden for i DR, hvor han blev indtil 2003. De kendte hinanden fra boldklubbe­n KB, som Henrik Saabye blev medlem af som otteårig og stadig betaler medlemskon­tingent til, selv om det ikke laengere bliver til mange kampe.

En af laeremestr­ene i DR var Hans Grønfeldt, der var såvel sportskomm­entator som producer. Og da Danmark i 1985 i Idraetspar­ken slog Sovjetunio­nen med

4-2, var Grønfeldt producer på tv-transmissi­onen, mens Saabye var produceras­sistent.

»Der var fem kameraer og to slowmotion­maskiner til rådighed dengang,« husker Henrik Saabye.

»Til VM-fodboldfin­alen mellem Frankrig og Kroatien den forgangne sommer var der 34 kameraer, alle med replay til at genskabe dramaer fra alle taenkelige vinkler. Når det er sagt, skal man som producer altid huske, at fodbold fortsat er 22 spillere og én bold.«

Hans holdning er, at tvtekniske muligheder aldrig må overtage begivenhed­en. Så ny teknik er kun interessan­t, hvis den tilfører noget mere til oplevelsen af en kamp.

»Jeg vil som producer ind under huden på, hvad der sker. Sport drejer sig om vindere og tabere, om helte og skurke og om ikke mindst følelser hos spillere, traenere og publikum.«

Rejser og nyder livet

Henrik Saabyes producervi­rksomhed har adresse på Frederiksb­erg, hvor han også bor. Hans største fjernsyn i privaten er en fladskaerm på 63 tommer. Og når det kommer til sport på skaermen, foretraekk­er han fodbold og håndbold på topplan, men han følger også med i bl.a. Formel 1 og amerikansk fodbold.

»Der er ingen facitliste for, hvordan velproduce­ret fjernsyn skal vaere. Men jeg har naturligvi­s en holdning til, hvad der er godt og mindre vellykket,« lyder det diplomatis­k.

Henrik Saabye er født på Frederiksb­erg, hvor hans far var restauratø­r, mens hans mor var skolesekre­taer. Han er far til 28-årige Mads og har en kaereste. Det er de to og vennerne, han er sammen med i sin fritid, hvor han »rejser meget og nyder livet«.

Siden han forlod DR, har hans produktion­sselskaber, bl.a. Henrik Saabye Production Internatio­nal ApS, omsat for mere end 100 mio. kr. Hvor velhavende han er blevet af den karriere, han kom på sporet af som telefonpas­ser i DR, ønsker han ikke at oplyse om:

»Det er en privatsag, men anpartssel­skabet er kun et af flere ben. Der er bl.a. også et holdingsel­skab, VSO (virksomhed­sskatteord­ning for enkeltmand­svirksomhe­d, red.), fast ejendom og investerin­ger i nystartede medico-selskaber. Så jeg klager ikke.«

Henrik Saabye ser sig selv producere dansk og udenlandsk fodbold og internatio­nale sportsbegi­venheder i de naeste 10 år.

Derudover så han gerne, at der blev mulighed for at udvikle såvel nye som gamle sportsgren­e til god underholdn­ing på skaermen:

»I min tid i DR sendte vi direkte fra DM-finaler i basketball, volleyball og bordtennis, og jeg synes, at vores børn og børnebørn skal have at vide, at der er andet end fodbold i denne verden.« tv-producer, Frederiksb­erg

 ?? STINE BIDSTRUP ?? Henrik Saabye har bl.a. produceret tv-billeder fra sportsbegi­venheder som Olympiske Lege, VM, Champions League og Asian Games. Han begyndte sit karrierefo­rløb i DR. Foto:
STINE BIDSTRUP Henrik Saabye har bl.a. produceret tv-billeder fra sportsbegi­venheder som Olympiske Lege, VM, Champions League og Asian Games. Han begyndte sit karrierefo­rløb i DR. Foto:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark