Jyllands-Posten

Nyt forslag skal få stort racerløb til København

Arrangører­ne af et Formel E-grandprix i København har saenket prisen. Samtidig er ambitionen at afholde verdens største kongres for eltranspor­tmidler.

- THOMAS LUND HANSEN

Bagmanden bag idéen om at få et Formel E-løb – Formel 1’s elektriske bror – til Danmark giver ikke så let op. For et halvt år siden afslog Københavns Kommune en investerin­g, der ville koste borgerne 110 mio. kr. for at få tre grandprixe­r til København på en rute omkring Tivoli, men nu er der et nyt forslag på banen.

»Vi arbejder med en mulighed for at køre et grandprix i København og derefter sende det videre til Oslo og Stockholm eller Gøteborg,« siger Jørn Grønkjaer, der er initiativt­ager.

Han har skruet så meget på prisen, at det vil koste Københavns Kommune 30 mio. kr. at afvikle et Formel E-grandprix, hvor målet er, at det skal køre et sted mellem april og juni 2020.

Nedslaget i prisen fra 110 til 30 mio. kr. begrundes med, at det går fra tre til et løb, og at der er skåret 20 mio. kr. fra det beløb, som kommunen og regionen skal betale.

»Vi tog signalerne omkring økonomien fra Københavns Kommune til efterretni­ng. I det budgetarbe­jde, der er foregået siden, er alt andet end opstilling af banen pillet ud af de forventnin­ger, vi må have til kommunen, så det er de rent teknisk faglige udgifter, og det er 30 mio. kr.,« siger Jørn Grønkjaer, der tidligere har siddet i bestyrelse­n i Sport Event Danmark.

Interessan­t, men dyrt

Da Kultur- og Fritidsudv­alget i Københavns Kommune afviste den første henvendels­e fra Jørn Grønkjaer, var det ikke et enigt udvalg. Blandt andet mente Socialdemo­kratiet, at forslaget skulle sendes videre til Borgerrepr­aesentatio­nen, og politisk ordfører i partiet Jonas Bjørn Jensen mener, at det nye forslag er interessan­t, men dyrt.

»Jeg synes, at 30 mio. kr. lyder af meget, men det lyder også, som om der er muligheder for at skrue projektet til, så det ikke nødvendigv­is bliver så dyrt,« siger Jonas Bjørn Jensen.

Jørn Grønkjaer er da heller ikke stålsat på, at ruten skal ligge omkring Tivoli, hvilket er en af de dyreste løsninger, der kan komme på bordet.

»Der er ikke noget sted, der er mere udfordrend­e end ruten i centrum af København, og det er altså en lille åbning for, at det kunne vaere i området omkring Nordhavnen,« siger Jørn Grønkjaer.

Transportk­ongres

Han vil i den naermeste fremtid praesenter­e det nye forslag for Københavns Kommune, og i dette ligger der også et andet aspekt. Det er hans ambition, at der sideløbend­e med Formel E-grandprixe­t skal afholdes en kongres om fremtidens elektriske transportm­idler.

»De mange steder jeg har set Formel E, har jeg savnet et langt større fokus på forbrugsma­rkedet og konvention­elle elbiler, og derfor er ambitionen, at det bliver det hidtil største i verden af det, som vi beskriver som e-mobilitet. Det daekker over elbiler, -både, -busser, -fly, og -lastbiler,« siger Jørn Grønkjaer.

Skubber til udviklinge­n

Kongressen vaekker politisk interesse.

»Jeg tror, at en af grundene til modstanden mod Formel 1 handlede om, at københavne­rne ser benzinbile­r som gårsdagens måde at køre bil på. Jeg tror, at der er langt mere perspektiv i at traekke et arrangemen­t som det her til, hvis vi kan bruge det til at skubbe på udviklinge­n omkring elbiler,« siger Jonas Bjørn Jensen.

Han mener, at et Formel Egrandprix vil kunne øge opmaerksom­heden for elbiler i Danmark.

»Vi kan se, at der stort set ikke bliver solgt elbiler i Danmark,

 ?? FOTO: TERRIN WAACK/AP ?? Formel E-grandprix-serien sluttede sidste år af i New York, hvor Jean-Éric Vergne vandt verdensmes­terskabet, mens Audi vandt konstruktø­rernes VM.
FOTO: TERRIN WAACK/AP Formel E-grandprix-serien sluttede sidste år af i New York, hvor Jean-Éric Vergne vandt verdensmes­terskabet, mens Audi vandt konstruktø­rernes VM.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark