Jyllands-Posten

Danmark har en ekstra medspiller uden for banen

Hjemmebane­fordelen i København og Herning kan blive afgørende for landsholde­ts VM-succes. Alle på naer Henrik Toft Hansen er klar til premiereka­mpen.

- KENNETH THYGESEN

Det var naesten som at se en flok nysgerrige børn i zoologisk have.

Hovederne på danske landsholds­spillere kørte op og ned, øjnene naerstuder­ende tribunerne med de sorte saeder, og fødderne inspicered­e nysgerrigt halgulvet, da landsholde­t – dagen før dagen – traenede i Royal Arena i København.

De sludrede og pegede rundt i den blot to år gamle multiarena, der skyder VM i gang for Danmarks vedkommend­e. Der er allerede udsolgt. 12.500 tilskuere vil vaere på plads i Ørestad, hvor Nikolaj Jacobsens mandskab torsdag aften spiller premiereka­mpen.

»Der var ingen slutrunder på hjemmebane i min tid som spiller, fordi resultater­ne ikke var så gode, og facilitete­rne heller ikke var der. Jeg husker ved EM i 2014, hvordan jeg aergrede mig over, at jeg ikke fik lov til at prøve det, men nu får jeg lov til at opleve det som traener, og det glaeder jeg mig ekstremt meget til,« siger landstraen­eren.

Danmark spiller kun i Royal Arena en enkelt gang, hvorefter spillerbus­sen straks efter slutfløjte­t mod Chile ruller mod vest. Her skal Jyske Bank Boxen i Herning danne rammen om de øvrige gruppe- og mellemrund­ekampe.

Ved både EM i 2010 og VM i 2015 var den midtjyske arena hjemmebane for kvindeland­sholdet, mens den var herrelands­holdets

For første gang i over 40 år spiller Danmark VM på hjemmebane. Royal Arena i København danner rammen om åbningskam­pen. faste base ved EM i 2014. Nu gaelder det kampen om VMguldet, og her bliver både Royal Arena og Jyske Bank Boxen to afgørende medspiller­e, lyder det i landsholds­lejren.

»Alle på dette hold kender vaerdien af at spille på hjemmebane. Der er kaempe forskel på at spille ude og hjemme. I de perioder, hvor man spillemaes­sigt falder ud, kan tilskuerne vende det, og når det derimod kører, kan det pludselig køre endnu hurtigere på grund af tilskuerne,« siger René Toft Hansen.

Han var en af nøglefigur­erne i 2014, da Danmark gik hele vejen til finalen med opbakning fra op mod 15.000 tilskuere i hver kamp.

»Det var helt vildt. En vanvittig fed følelse. Vi blev båret frem,« erindrer han og giver en opfordring:

»Jeg ved godt, at de danske tilskuere ikke er kendt for at laegge mest pres på modstander­ne, men jeg håber, at de i flok kan gøre det,« siger han.

Ifølge Nikolaj Jacobsen kan hjemmebane­fordelen blive afgørende for dansk VM-succes.

»En god hjemmebane giver ekstra kraefter og medvind på Jacob Haugaards cykelsti. Vi ved godt, at vi ikke bare kan få publikum med os. Vi skal levere et stykke arbejde og give noget energi til publikum, så de kan give noget tilbage,« siger han.

Sejr på 19 mål

Modstanden fra Chile ser ud til at blive overkommel­ig. Det er et teknisk dygtigt hold med fysisk staerke stregspill­ere, men det var ikke uden grund, at Danmark for seks år siden slog sydamerika­nerne med 19 mål i en VM-kamp.

»Det er et okay hold, men der er ingen grund til, at vi gør det til verdens bedste hold, for det er det ikke. De har nogle spillere, der kan nogle ting, og de kan spille frit, fordi der altid er store forventnin­ger til vaerterne i en åbningskam­p, men vi skal selvfølgel­ig dominere fra start og vise, hvor meget vi har glaedet os til det her,« siger Mikkel Hansen.

Han er en af flere danske spillere, der er af forskellig­e årsager ikke har deltaget i testkampen­e før VM. Forberedel­serne kunne med andre ord have vaeret bedre, erkender Nikolaj Jacobsen, som dog har alle mand til rådighed på naer Henrik Toft Hansen.

»Temaet er at vinde. Nogle gange kraever det 9-10 spillere, andre gange kraever det 15-16 spillere. Jeg håber, at vi er bedre end Chile, så vi kan dominere kampen, så alle kan komme i spil.«

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark