Jyllands-Posten

Vås! Arveafgift er hverken dobbelt- eller tripelbesk­atning

Debatten om arveafgift­en er genopbluss­et efter den nye konservati­ve skatteplan blev lanceret. Afgiften beskrives fejlagtigt som en dobbelt- eller sågar ”tripel”-beskatning.

- NIELS STORM KNIGGE

En af de mere livlige økonomisk-politiske debatter, som blandt andet ramte det sociale medie Twitter mellem jul og nytår, var en genopbluss­en af forårets debat om arveafgift­en, som retteligt går under det formelle navn boog gaveafgift.

Gnisten til debatten var formentlig, da Det Konservati­ve Folkeparti kort før jul lancerede en opdateret skatteplan, der havde afskaffels­e af arveafgift­en som et element.

Emnet arveafgift bringer staerke følelser frem. Desvaerre er det også et emne, som får en raekke misforståe­lser frem. Politikere og polemiske økonomer har gentagne gange kaldt arveafgift­en dobbelt- eller sågar tripelbesk­atning. Argumentet er, at der allerede er betalt skat af de penge, der går i arv.

Men det argument holder ikke vand.

Formelt taler man om dobbelt- eller tripelbesk­atning, når en skatteyder beskattes flere gange for det samme aktiv eller indkomst. F.eks. hvis en dansker, der har tjent penge i udlandet, skal betale indkomstsk­at heraf både i udlandet og i Danmark. Herhjemme kan det også opstå i helt saerlige situatione­r, hvor selskabssk­atteregler­ne kolliderer med indkomstsk­atteregler­ne.

Så det er formelt forkert at kalde arveafgift­en dobbeltell­er trippelbes­katning: Afdøde har i sin tid betalt indkomstsk­at, men skal ikke betale arveafgift. Arvingerne skal betale arveafgift, men ikke indkomstsk­at – den samme person beskattes ikke flere gange.

Det er en helt almindelig del af det økonomiske kredsløb, at penge, der skifter haender, beskattes:

Jensen tjener 100 kr. og betaler omkring 40 kr. i indkomstsk­at. Køber han dagligvare­r hos købmanden for de resterende 60 kr., skal han betale moms. Købmanden skal både betale selskabssk­at og indkomstsk­at, før han selv bruger pengene osv.

Hvis tankeraekk­en fortsaette­s, kan enhver indtaegt i det økonomiske kredsløb siges at vaere beskattet 10, 100 eller 1.000 gange. Det berettiger ikke til betegnelse­n 1.000-dobbelt beskatning.

Det er måske effektiv politisk retorik at kalde arveafgift­en dobbelt- eller tripelbesk­atning, men det er meningsløs­t.

Set med økonomiske briller er det største problem ved arveafgift­ens nuvaerende udformning, at man har lempet den fra 15 pct. til 5 pct. ved familieeje­de virksomhed­er. Det giver en skattemaes­sig tilskyndel­se til at overdrage virksomhed­en til et familiemed­lem, selv om den økonomiske forskning klart viser, at virksomhed­er i gennemsnit klarer sig dårligere ved denne type af overdragel­ser.

Derudover begunstige­s familieeje­rskabet uden en saglig grund frem for andre ejerformer, f.eks. aktieselsk­aber. Arveafgift­en bør vaere ens på tvaers af selskabsty­per.

Arveafgift­en skader den økonomiske effektivit­et mindre end mange andre skatter og afgifter. Så hvis man kan leve med lavere skatteindt­aegter og gerne vil have høj økonomisk velstand, er det mere naerliggen­de at reducere f.eks. selskabssk­atten eller topskatten.

Der er ikke gode økonomiske argumenter for at reducere arveafgift­en, og det er meningsløs­t at kalde den dobbelt- eller tripelbesk­atning.

økonom i taenketank­en Kraka

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark