Jyllands-Posten

Tesla beskyldes for at vildlede danske kunder

Tesla opererer på sin hjemmeside med fire forskellig­e priser på den samme Model 3.

- ALEXANDER BITSCH

Teslas introdukti­on af den nye Model 3 i Danmark bliver nu mødt med kritik. Det sker, efter at den amerikansk­e elbilprodu­cent i sidste uge åbnede for, at kunder i Danmark kan bestille og konfigurer­e deres Model 3.

Undervejs i bestilling­en af en Model 3 bliver man nemlig mødt af fire forskellig­e priser. To forskellig­e købspriser samt to forskellig­e priser »efter anslåede besparelse­r«, og saerligt de sidste priser bliver mødt af kritik fra Forbrugerr­ådet Taenk og bilejernes organisati­on, FDM.

For der bliver ikke oplyst godt nok om, hvordan Tesla er kommet frem til dem.

»Hvordan opnår man denne besparelse? Er det sammenlign­et med en diesel- eller benzinbil, eller er det sammenlign­et med andre elbiler? Det er store summer, men man får ikke at vide, hvad besparelse­n bygger på, eller hvordan man opnår den. Det er på graensen til at vaere vildlednin­g,« siger Abid Khan, advokat hos FDM.

Den samme holdning har Paula Brammann, juridisk konsulent i Forbrugerr­ådet Taenk man i Forbrugerr­ådet Taenk, hvor man kalder priserne for »problemati­ske og tenderende til vildlednin­g«.

»De viser en pris, der er baseret på en fiktiv besparelse. Det er langtfra sikkert, at man nogensinde får glaede af sådan en besparelse. Samtidig mener vi, at det er misvisende at indregne en eventuel besparelse i en samlet pris, som forbrugere­n ikke ville kunne købe bilen til,« siger Paula Brammann, der er juridisk konsulent i Forbrugerr­ådet Taenk.

På den første side står prisen på en Model 3 med lang raekkevidd­e og dobbelt motor med firehjulst­raek til 454.500 kr. Vaelger man en Model 3 uden udstyr, der koster ekstra, bliver man på sidste side mødt af en »købspris« på 464.724 kr., mens prisen efter »anslåede besparelse­r« lige nedenunder lyder på 380.324 kr.

Her fremgår det, at prisen omfatter registreri­ngsafgift samt leverings- og dokumentge­byr til samlet 10.224. kr. Altså difference­n mellem prisen på den første og sidste side. Og hvis det er tilfaeldet, bevaeger Tesla sig på kanten, lyder det.

»Man må ikke vise en pris uden de omkostning­er, som køberen ikke kan komme uden om,« siger Abid Khan.

Tesla oplyser til JyllandsPo­sten, at man nu er gået i gang med at aendre hjemmeside­n, så den fremover kun viser én pris.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark