Jyllands-Posten

Køberne får større rabat på lejlighede­r

BOLIGSALG: Der er et stort gab mellem saelgernes og købernes forventnin­ger på lejligheds­markedet, isaer i København.

- LARS NIELSEN

Købere af ejerlejlig­heder kraever og får nu markant større rabat end for et år siden, viser nye tal fra Boligsiden.

På Danmarks suveraent største ejerlejlig­hedsmarked i København gives der nu et nedslag i prisen på 1.153 kr. pr. kvm. Det er en stigning på naesten 50 pct. på blot et år. I Aalborg og Vallensbae­k er stigninger­ne i nedslaget over 100 pct.

I København er der stadig stor forskel på saelgernes og købernes forventnin­ger. For kun i København holder saelgerne fast i rekordhøje udbudspris­er. I Aarhus og Aalborg er saelgerne begyndt at saenke priserne.

»Det virker, som om det endnu ikke er gået op for alle saelgere, at lejligheds­markedet har aendret sig i 2018. I København står lejlighede­rne til salg for den højeste kvm-pris nogensinde, og med tanke på, at statistikk­erne har vist svagt sivende priser det seneste halve år, kan det undre,« siger boligøkono­m i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

Tal fra Finans Danmarks Boligmarke­dsstatisti­k viser, at en gennemsnit­lig lejlighed i København blev solgt for en kvm-pris på 39.926 kr. i 3. kvartal 2018. I øjeblikket ligger kvadratmet­erprisen på 48.325 kr. Det er det højeste niveau nogensinde og 21 pct. mere end den faktiske salgspris.

Stramninge­r har effekt

»Lejlighede­rne i København udbydes til en vaesentlig­t højere pris, end de saelges for, og et almindelig­t afslag er ikke tilstraekk­eligt til at lukke forskellen mellem den pris, som saelgerne ønsker, og den pris, som køberne er villige til at Lise Nytoft Bergmann, boligøkono­m i Nordea Kredit betale,« konstatere­r Lise Nytoft Bergmann.

De seneste tal fra Boligsiden­s markedsind­eks understreg­er også, at lejligheds­markedet er under et vist pres. Sidste år steg priserne på både villaer og raekkehuse og ejerlejlig­heder med 4 pct. på landsplan. Dermed blev 2018 et godt år for boligmarke­det, mener Birgit Daetz, der er kommunikat­ionsdirekt­ør for Boligsiden.

Prisvaekst­en har ikke vaeret lavere siden 2014 – året før det store rentefald. Det gaelder for markedet for villaer og raekkehuse, men isaer for ejerlejlig­heder.

»Boligmarke­det har aendret sig en del i 2018. De seneste år har vi vaeret vant til, at ejerlejlig­hederne er steget langt mere i pris end husene. Men lånestramn­ingerne i 2018 har daempet prisstigni­ngerne på ejerlejlig­heder. Mellem 2015 og 2017 steg priserne mellem 8 og 10 pct.«

Birgit Daetz mener på den baggrund, at boligmarke­det har genfundet en bedre balance i 2018.

December var dog en relativt hård måned for ejerlejlig­hederne. I København faldt priserne med 0,8 pct. I Midtog Nordjyllan­d var faldet 1,7 pct.

 ?? Foto: Lars Krabbe ?? Skyerne traekker sig sammen om ejerlejlig­hedsmarked­et.
Foto: Lars Krabbe Skyerne traekker sig sammen om ejerlejlig­hedsmarked­et.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark