Jyllands-Posten

Totalkredi­t lancerer afdragsfri­t lån for velhavere

Skrappe krav for at få et nyt lån med 30 års afdragsfri­hed.

- LARS NIELSEN

Danmarks største realkredit­institut, Totalkredi­t, følger nu konkurrent­erne og lancerer et boliglån med mulighed for 30 års afdragsfri­hed.

Lånet henvender sig primaert til velhavende danskere. For ikke alene må gaelden maksimalt vaere på 60 pct. af boligens vaerdi, der er også skaerpede krav til at have en større formue ved siden af.

For at få adgang til lånet skal man have en omsaetteli­g formue på mindst 25 pct. af boligens vaerdi. Minimumskr­avet er 500.000 kr. Formuen kan dels bestå af frivaerdi, dels af frie midler. Pensionsfo­rmue kan ikke taelle med, da den er bundet.

Foruden de almindelig­e lånekrav, der bl.a. er blevet skaerpet i de store byer, må gaelden altså ikke overstige 60 pct. af boligens vaerdi. Man kan dog få adgang til lånet, så snart gaelden er 75 pct. af vaerdien. I så fald skal man betale afdrag.

Det gør lånet attraktivt for aeldre, der planlaegge­r deres pensionsti­lvaerelse, mener chefanalyt­iker i Totalkredi­t Jeppe Borre. For de kan afvikle på boliggaeld­en, mens de arbejder, så de kommer ned på 60 pct., når de skal på pension. Derefter kan de vaelge afdragsfri­hed resten af livet.

Det nye lån er baseret på to eksisteren­de låntyper, nemlig F-kort og Rentemax. Det første får ny rente hvert halve år og er altså ekstremt rentefølso­mt. Men ligesom de to Rentemax-lån har det indbygget en fleksibili­tet, der betyder, at man kan aendre på både afdragspro­fil og løbetid hvert kvartal.

»Vores kunder efterspørg­er i stigende grad den type fleksibili­tet. Dermed kan man planlaegge sin økonomi bedre, når man kan vaelge at skrue op og ned på nogle knapper,« siger Jeppe Borre.

Der benyttes to Rentemaxty­per, et med 5 års løbetid og et med 10 års løbetid.

N Det første har en rente på -0,14 pct. og et renteloft på 1,5 pct.

N Lånet med 10 års løbetid har en rente på 0,10 pct. og et renteloft på 3 pct.

At Totalkredi­t vaelger at bruge F-kort-lånet, der har den største renterisik­o, skyldes, at det er meget efterspurg­t blandt kunderne.

Kan man holde sig på en belåningsg­rad på 60 pct., bliver det samlede bidrag 0,9 pct. Bidraget stiger dog markant, hvis man låner helt op til 75 pct. af ejendommen­s vaerdi. De sidste 15 pct.-point koster nemlig 1,90 pct. for et F-kort-lån og 1,80 pct. for et Rentemax-lån.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark