Jyllands-Posten

Derfor kan firmabiler saelges med kaempe skatteraba­tter

BILBESKATN­ING: Ved at registrere biler til langt under den almindelig­e markedspri­s kan store forhandler­e tilbyde dyre firmabiler med kaempe skatteraba­tter.

- NIELS SANDØE

Skatten af en betalt firmabil afgøres ene og alene af det, som bilen saelges til ved første indregistr­ering i Danmark. Det er årsagen til, at brugere af firmabiler i direktørkl­assen årligt kan hente femcifrede skattebesp­arelser ved at vaelge en firmabil, der ved første registreri­ng er solgt til langt under den reelle markedsvae­rdi for almindelig­e privatpers­oner.

Danmarks største bilkoncern, familieeje­de Semler Gruppen, tilbyder igennem sine forhandler­e direktørbi­ler i den dyreste klasse med tilhørende solide skatteraba­tter. Op til jul var to Audi A8 og en Audi Q8 udbudt til priser, hvor en firmabilbr­uger kunne spare mellem 70.000 og 75.000 kr. årligt i skat i forhold til bilernes udsalgspri­s.

Flere gør det samme

Baggrunden er, at bilerne som nye er solgt til et leasingsel­skab til i gennemsnit 737.000 kr. under den pris, som de nu er udbudt til som brugtbiler. Det er kun salgsprise­n til leasingsel­skabet, som indgår i beregninge­n af skattevaer­dien af fri bil.

Mindst to af de tre biler har vaeret til rådighed for Semlers egne Audi-forhandler­e, der har kunnet tilbyde potentiell­e købere en prøvetur eller låne bilerne ud til VIP-kunder eller for den sags skyld leje dem ud til ansatte. Og det er, efter at de har tilbagelag­t nogle tusinde kilometer i den funktion, at de igen hos Semlers egne forhandler­e er blevet udbudt til en ny og langt højere pris.

Semler er langtfra den eneste, som udbyder let brugte biler til langt over deres registrere­de nypris. Det gaelder også hos Danmarks største forhandler af brugte Mercedes, Jesper Petersen, skattepoli­tisk ordfører for Socialdemo­kratiet Dennis Flydtkjaer, skattepoli­tisk ordfører for Dansk Folkeparti Starmark, som ejes af Ejner Hessel, der er Danmarks største Mercedesfo­rhandler.

To tredjedele af de udbudte Mercedes-biler i C- og E-klassen med første registreri­ngsdato i år er efter at have tilbagelag­t mellem 4.000 og 28.000 kilometer udbudt til mindst 60.000 kr. over deres nypris.

Dobbelt gevinst

Jyllands-Posten kunne i foråret 2017 afsløre, hvordan der blev scoret enorme avancer i bilbranche­n ved at saelge lettere brugte biler, der havde kørt få tusinde kilometer som leasing- eller udlejnings­biler, til højere priser.

Baggrunden var, at bilens registreri­ngsafgift dengang blev bestemt og fastlåst efter prisen ved første registreri­ng. Og når bare den første salgspris var lav, kunne bilerne efterfølge­nde saelges langt dyrere som brugte, uden at staten fik en eneste krone ekstra i afgift.

For at stoppe den fidus vedtog et bredt politisk flertal, at alle biler skulle genvurdere­s og afgiftsreg­uleres efter deres markedsvae­rdi, når de havde kørt fire måneder. Eller vaerditabs­beregnes, som det hedder i fagsprog.

Den økonomiske bieffekt ved en sådan vaerditabs­beregning er, at hvis bilen stadig er mere vaerd end en tilsvarend­e brugt bil efter at have kørt fire måneder, så skal ejeren have stort set samtlige indbetalte leasingafg­ifter retur.

Og da det er tilfaeldet for alle biler med ekstralav firmabilsb­eskatning, giver det en dobbeltgev­inst, hvis de er blevet indregistr­eret som leasingbil­er.

Eller sagt på jaevnt dansk får de efter fire måneder tilbagebet­alt rundt regnet 7 pct. af bilens førstbereg­nede registreri­ngsafgift. Og oven i det kan de som brugte videresael­ges som firmabiler med saerlig lav beskatning.

Ingen i Semler Gruppen har ønsket at stille op til interview. Men Jyllands-Posten har fået tilsendt et såkaldt statement, hvor det blandt andet hedder:

»Vi overholder naturligvi­s gaeldende lovgivning, og vi svarer altid den lovpligtig­e registreri­ngsafgift, også efter genberegni­ng.«

Endvidere udtrykker bilkoncern­en utilfredsh­ed med sidste års leasingind­greb, der er indeholdt i den nye lov kaldet L4.

»Vi er pålagt en masse administra­tive byrder via L4, som blot er endnu en lap på et vaerdibase­ret afgiftssys­tem, som tiden fundamenta­lt er løbet fra.«

Klar til politisk indgreb

Mens Semler Gruppen tilsynelad­ende drømmer om en afskaffels­e af L4, synes der på Christians­borg at vaere stemning for at stramme loven yderligere for at stoppe muligheden for at saelge brugte biler med massive skatteraba­tter.

»Det er helt uacceptabe­lt. Man kan desvaerre konstatere, at der igen er nogen i branchen, der har vaeret kreative. Og så er det en politisk opgave at saette en prop i hullet. Det vil jeg bede skattemini­steren om at gøre,« siger skattepoli­tisk ordfører Jesper Petersen (S).

Minister ind i sagen

Hos Enhedslist­en kalder skatteordf­ører Rune Lund eksistense­n af de skattemaes­sigt billige firmabiler for provokeren­de og en spekulatio­n mod statskasse­n, der skal stoppes hurtigst muligt.

Han bakkes op af DF’s skattepoli­tiske ordfører.

»Der vil altid vaere brodne kar. Men Semler Gruppen er altså den største spiller i branchen. Det her ligner jo systematis­k omgåelse af reglerne. Det giver ikke mening, at man kan køre rundt i en bil til 1,2 mio. kr. i flere måneder, og så stiger den lige pludselig i vaerdi til naesten 2 mio. kr. Det her vil blive stoppet,« siger Dennis Flydtkjaer.

Skattemini­ster Karsten Lauritzen (V) erklaerer sig klar til at lytte til opposition­en.

»Jeg vil bede Motorstyre­lsen om at grave sig ned i det her og finde ud af, hvad systematik­ken er. Så må vi tage en politisk diskussion om det. Og så må jeg lytte til, hvad de andre partier siger. Det her er jo et spørgsmål om, hvorvidt lovgivning­en er god nok. Og det er grundlaegg­ende et politisk spørgsmål, jeg meget gerne vil behandle,« siger Karsten Lauritzen.

 ?? Foto: Nicolai Lorenzen ?? Skattemini­ster Karsten Lauritzen (V) er parat til at kigge på problemati­kken med firmabiler, der saelges med store rabatter.
Foto: Nicolai Lorenzen Skattemini­ster Karsten Lauritzen (V) er parat til at kigge på problemati­kken med firmabiler, der saelges med store rabatter.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark