Jyllands-Posten

God forretning gjorde familie til mangemilli­onaer

Den danske industrivi­rksomhed Bogballe tjener rekordmang­e millioner på gødningssp­redere.

- PETER SIMONSEN

I den lille by Uldum lidt uden for Horsens lugter der af penge. I hvert fald hvis man kommer forbi Bøgballeve­j 78.

Her har industrivi­rksomheden Bogballe, der producerer gødningssp­redere, gennem en lang årraekke indbragt store millionbel­øb til Nils Jørn Laursen og hans familie.

Pengene fortsaette­r med at vaelte ind, selv efter at familien Laursen har solgt størstedel­en af sit livsvaerk. Faktisk er overskudde­t vokset til rekordhøjd­er, viser et nyt regnskab fra Bogballe A/S.

I perioden november 2017 til oktober 2018 tjente Bogballe 46 mio. kr. efter skat. Dermed har virksomhed­en på 10 år tjent i alt 320 mio. kr.

Bogballe blev grundlagt i 1934 af Anders Peter Laursen, som senere gav familievir­ksomheden videre til sin søn. Dernaest tog barnebarne­t, Nils Jørn Laursen, over.

På et stormøde i august 2017, hvor 50 efterkomme­re af Bogballes stifter deltog, meddelte han, at familien nu havde valgt at saelge firmaet til kapitalfon­den Erhvervsin­vest.

»Det blev taget vel imod, selvom der nok er en del i min generation, som har det lidt svaert med det. De unge har ikke naer den samme veneration for selskabet. Det er også en af grundene til, at vi har valgt at saelge nu, for jeg holder jo ikke for evigt,« forklarede Nils Jørn Laursen til Børsen.

Efter salget er indtjening­en i Bogballe fortsat opad, men egenkapita­len er halveret. Det skyldes, at den nye ejer i seneste regnskabså­r udbetalte et rekordstor­t udbytte på 83 mio. kr.

Bogballe beskaeftig­er over 65 medarbejde­re og eksportere­r sine mineralgød­ningsspred­ere til landmaend i mere end 100 lande.

I forbindels­e med salget til Erhvervsin­vest valgte Nils Jørn Laursen ifølge Børsen at købe op i selskabet, så han fremover er naeststørs­te aktionaer. Tidligere Grundfos-topchef Carsten Bjerg er formand for Bogballe.

Familien Laursen har en formue på over 600 mio. kr., hvoraf størstedel­en er placeret i vaerdipapi­rer.

I indevaeren­de regnskabså­r forventer Bogballe en omsaetning på et lavere niveau pga. hård konkurrenc­e – ikke mindst på prisen – og dermed også en lavere indtjening, skriver ledelsen i det nye regnskab.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark