Jyllands-Posten

Bankeksper­t om e-mails: Whistleblo­wer tegnede et forkert billede

HVIDVASK: Whistleblo­weren Howard Wilkinson har ifølge en ekspert forsøgt at skjule relevante oplysninge­r for ledelsen i København. Wilkinsons advokat afviser beskyldnin­gerne.

- KRISTOFFER BRAHM

Inden Howard Wilkinson blev whistleblo­wer i hvidvasksa­gen i Danske Bank, sendte han emails til kollegaer i den estiske filial, hvor han argumenter­ede for, at de skulle male et bestemt billede af filialens kunder i forbindels­e med en igangvaere­nde undersøgel­se.

Davaerende bankdirekt­ør Lars Mørch havde kraevet portefølje­n af udenlandsk­e kunder i Estland undersøgt, efter at en stor udenlandsk bank havde opsagt et samarbejde på grund af mangelfuld hvidvaskfo­rebyggelse.

Det har senere vist sig, at denne kundegrupp­e gennemført­e transaktio­ner for 1.500 mia. kr., hvoraf mere end halvdelen i dag formodes at omfatte hvidvaskni­ng af penge.

Howard Wilkinson var med i en arbejdsgru­ppe, der skulle undersøge kundegrupp­en, og sendte i den forbindels­e en e-mail til seks kollegaer i den estiske filial den 16. september 2013:

»Det er klart, at vi ikke vil have analysen til at vise for mange agenter efter antal. Disse er generelt anerkendt som det ”mest risikable” segment. Den historie, vi vil male, er ”kun få” af disse,« skrev Howard Wilkinson.

Agenterne modtog betaling for at formidle kunder fra de tidligere sovjetrepu­blikker til filialen, og de udgjorde en saerlig høj risiko, fordi Danske Bank ikke kendte sine kunder.

Rigtige penge

I en anden e-mail skrev Howard Wilkinson om gruppering­en af kunderne. På det tidspunkt blev der opereret med fire kundesegme­nter: ”finansiell­e agenter”, ”offshore salgsselsk­aber”, ”rigtige penge” og en gruppe af kunder, der ikke havde megen aktivitet.

»Politisk er det godt at vise, at R-segmentet (kunder med rigtige penge, red.) er så stort som muligt, da dette vil blive betragtet som lavere compliance­risiko,« skrev Howard Wilkinson og foreslog, at kunder, som både kunne rubriceres som ”offshore salgsselsk­aber” og ”rigtige penge”, blev flyttet over i kategorien ”rigtige penge”.

Få dage senere skrev en kollega til bl.a. Howard Wilkinson, at han også ønskede at aendre nogle af navnene på kundegrupp­erne i arbejdspap­irerne. Han bad om, at kundegrupp­en med agenter blev omdøbt til ”Internatio­nal Corporate Banking”, og at gruppen med offshorese­lskaber skulle kaldes ”Handelssel­skaber”.

De ansattes e-mails, som Jyllands-Posten har haft adgang til at laese, er ifølge en bankeksper­t interessan­te i forhold til at forstå hvidvasksk­andalen.

»Howard Wilkinson tegner i sin chefpositi­on i filialen aktivt et billede over for ledelsen i København, som ikke er det korrekte billede. Han vil gøre det mere rosenrødt, end det er. Han har derfor vaeret i stand til at invalidere Lars Mørch og topledelse­n i København fra at få et overblik. Det er skidt,« siger Lars Krull, der er seniorrådg­iver på Aalborg Universite­t.

Afviser forsøg på at skjule

Ifølge Lars Krull har blandt andre Howard Wilkinson forsøgt at holde et setup kørende, mens ledelsen i København forsøgte at afdaekke det.

»Der er tale om fakta, som var relevante i forhold til at traeffe de nødvendige beslutning­er, som han har vaeret med til at forholde ledelsen i København,« siger Lars Krull.

Howard Wilkinson afviser gennem sin amerikansk­e advokat, Stephen M. Kohn, at han har gjort noget galt.

»I forhold til om Mr. Wilkinson forsøgte at skjule, hvad han lavede over for sine overordned­e i København, er svaret nej,« skriver Stephen M. Kohn, partner i advokatfir­maet Kohn, Kohn & Colapinto, i en e-mail til JyllandsPo­sten.

»Mr. Wilkinson foretog ikke nogen aktivitete­r, der ikke var godkendt af ledelsen i København,« skriver Stephen M. Kohn.

Få måneder efter at Howard Wilkinson deltog i arbejdsgru­ppen, blev han whistleblo­wer og advarede flere gange hovedkonto­ret i København om, at det stod helt galt til i den estiske filial.

Danske Bank har ikke ønsket at udtale sig. Danske Banks whistleblo­wer, Howard Wilkinson, skrev i en hidtil hemmeligho­ldt e-mail til kollegaer i den estiske filial, at de skulle tegne et billede af kun at have få agenter i kundekreds­en.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark