Jyllands-Posten

Kilde: Kriminelle brugte betalingsf­irmaet Tavid

40 pct. af de agenter og ansatte, der håndterede de mistaenkel­ige kunder i Danske Banks estiske filial, er blevet anmeldt til politiet eller myndighede­rne.

- KRISTOFFER BRAHM

10 tidligere Danske Bankansatt­e er blevet anholdt af estisk politi. Efterforsk­ningen af de kriminelle handlinger i bankens estiske filial er stadig i fuld gang.

Tavid

Ifølge en centralt placeret kilde i afdaekning­en af Danske Banks hvidvasksa­g i Estland var der et naert samarbejde mellem kriminelle fra Rusland og andre tidligere sovjetrepu­blikker og ansatte i bankens estiske filial.

De kriminelle betalte et månedligt fee til de ansatte, for at deres konti i filialen blev holdt åbne for forretning­er, oplyser kilden.

Betalingen skete bl.a. gennem det estiske betalingsf­irma Tavid.

Estiske medier har også tidligere skrevet, at kriminelle benyttede Tavid til at betale Danske Bank-ansatte. Tavid har ikke besvaret JyllandsPo­stens henvendels­e.

Medarbejde­rne

Danske Bank har politianme­ldt otte tidligere ansatte i den estiske filial. Ifølge en centralt placeret kilde har flere af dem ladet betalingen fra de kriminelle kunder gå direkte ind på deres personlige konti i Danske Bank. Det har derfor vaeret forholdsvi­s nemt for Danske Bank at afsløre i den hvidvaskun­dersøgelse, som banken har hyret advokatfir­maet Bruun & Hjejle til at stå i spidsen for.

Derudover er 42 tidligere ansatte og agenter meldt til de estiske myndighede­r, fordi de ifølge banken har udvist en mistaenkel­ig adfaerd. De har enten vaeret involveret i betalinger med mistaenkel­ige modparter, håndteret vaesentlig­e og mistaenkel­ige kontantind­skud, vaeret involveret i mistaenkel­ige betalinger med andre ansatte eller haft forhold til en eller flere kunder.

Ifølge Danske Bank arbejdede 125 ansatte og agenter med at håndtere de kunder fra Rusland og andre tidligere sovjetrepu­blikker, som fra 2007 til 2015 sendte 1.500 mia. kr. igennem filialen. Den største del af det beløb formodes at vaere penge, der er blevet hvidvasket.

Det betyder, at Danske Bank har anmeldt 40 pct. af de ansatte og agenter, som har arbejdet med de mistaenkel­ige kunder, til politiet eller myndighede­rne i Estland. I december sidste år anholdt estisk politi 10 tidligere ansatte i Danske Bank.

Whistleblo­weren

Den højest placerede medarbejde­r, som er anholdt i sagen, hedder Juri Kidjajev. Han var chef for Danske Banks private banking-afdeling i filialen i Estland. Ifølge erhvervsme­diet Financial Times skrev han et notat om handler med russiske obligation­er sammen med Howard Wilkinson, der senere – sidst i december 2013 – blev whistleblo­weren i Danske Bank.

Howard Wilkinson var chef for Danske Markets – bankens handelsenh­ed – i Baltikum. Han havde derfor ifølge en centralt placeret kilde ansvaret for handlen med russiske obligation­er, som flød igennem den estiske filial.

I notatet beskrev Kidjajev og Wilkinson ifølge Financial Times, at obligation­shandlerne var »højst profitable«. En centralt placeret kilde oplyser til Jyllands-Posten, at betalingen kunne vaere på mere end 100 basispunkt­er, hvilket er ekstremt meget for at håndtere obligation­shandler, også selv om der i forbindels­e med handlerne fandt en valutaveks­ling sted.

Notatet er udateret, men advokatfir­maet Bruun & Hjejle naevner i sin hvidvaskun­dersøgelse et notat med en tilsvarend­e ordlyd, som er fra oktober 2013. Det var lavet til den estiske filials ledelse – den såkaldte executive committee.

Ifølge Bruun & Hjejle stod 10 agenter for den obligation­sforretnin­g. Det udaterede notat, som Financial Times har set, fastslår, at der på et år blev håndteret handler for op imod 63 mia. kr. Ifølge Jyllands-Postens kilde udgjorde handlerne i alt mindst 150 mia. kr.

Jyllands-Posten har spurgt Howard Wilkinsons advokat, Stephen M. Kohn, hvor stort et beløb Wilkinson håndterede. Det spørgsmål har advokaten ikke besvaret. Men han oplyser, at Howard Wilkinson ikke har deltaget i

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark