Jyllands-Posten

Advokat i Danske Banksag sikrede whistleblo­wer 680 mio. kr.

Howard Wilkinsons advokat har tidligere sikret en rekordstor gevinst på 680 mio. kr. til en whistleblo­wer, som dog også måtte rykke i faengsel.

- KRISTOFFER BRAHM

Whistleblo­weren i Danske Bank, Howard Wilkinson, har sikret sig førsteklas­ses advokateks­pertise.

Han har hyret den amerikansk­e advokat Stephen M. Kohn fra Kohn, Kohn & Colapinto, der siden 1984 har hjulpet whistleblo­were.

Ifølge National Whistleblo­wer Center i USA har Kohn sikret den største amerikansk­e gevinst til en enkeltpers­on, der har optrådt som whistleblo­wer.

Det skete, da Bradley Birkenfeld modtog 680 mio. kr. (104 mio. dollars) for at afsløre, at storbanken UBS hjalp amerikaner­e med at skjule formuer for skattemynd­ighederne i Schweiz.

Sammen med pengene måtte Bradley Birkenfeld dog rykke i faengsel. Han blev i 2009 idømt 40 måneders faengsel.

Højdepunkt i karrieren

Stephen M. Kohn ønsker ikke at svare på, om det er Howard Wilkinsons mål at få udbetalt en sum penge fra de amerikansk­e myndighede­r som whistleblo­wer i Danske Bank. Men han vil gerne udtale sig om Bradley Birkenfeld­s sag.

»At vinde hans sag var et af højdepunkt­erne i min karriere. Mr. Birkenfeld afslørede en af de største bedragerie­r i historien,« skriver Stephen M. Kohn i en email til Jyllands-Posten.

Bradley Birkenfeld­s oplysninge­r banede vejen for, at UBS måtte betale 5 mia. kr. til de amerikansk­e myndighede­r, og at amerikaner­e blev opkraevet 32,5 mia. kr. i skatter.

Effektiv whistleblo­wer

»Han var en af de mest effektive og vigtige whistleblo­were i historien,« skriver Stephen M. Kohn, som arbejdede på den sag i mere end tre år, inden dagen oprandt, da den blev vundet.

»Det var en fantastisk dag for whistleblo­were og for dem, der bekaemper svindel verden over,« skriver Stephen M. Kohn.

Han understreg­er, at han ikke var Birkenfeld­s advokat i straffesag­en, som endte med en flerårig faengselsd­om.

»I mine 35 år som advokat er ingen af mine klienter nogensinde blevet dømt for en kriminel handling, selv om de deltog i bedrageri. Vores love anerkender, at ”insidere” ofte er deltagere i forseelser, og lovgivning­en om belønning af whistleblo­were er designet til at opfordre disse insidere til at løbe risikoen ved at blive whistleblo­wer,« skriver Stephen M. Kohn.

Ifølge ham er Birkenfeld den eneste whistleblo­wer, der er blevet dømt for en forbrydels­e efter at have afsløret svindel, som er omfattet af den amerikansk­e lovgivning om whistleblo­were.

 ?? Foto: AP Foto/Carolyn Kaster ?? Den amerikansk­e advokat Stephen M. Kohn (tv.) er hyret som advokat for whistleblo­weren i Danske Bank, Howard Wilkinson.
Foto: AP Foto/Carolyn Kaster Den amerikansk­e advokat Stephen M. Kohn (tv.) er hyret som advokat for whistleblo­weren i Danske Bank, Howard Wilkinson.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark